Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysvětlení povinné a havarijního připojištění

Od: kedardus odpovědí: 4 změna:

Můžete mi, prosím, někdo vysvětlit rozdíl mezi těmito pojmy (povinné ručení a havarijní pojištění?

Samozřejmě vím, že povinné ručení je povinné a musí jej mít každé vozidlo, které je provozováno.

Pokud například budu mít nehodu (například já nedám přednost nebo někoho ťuknu při parkování), tak povinné ručení zaplatí škodu na vozidle, ketré jsem já poškodil, ale na mém nic?

A také ještě doplňujicí dotaz - proč se u havarijního zvlášť sjednává pojištění čelního skla, vždyť když budu mít nehodu, tak sklo je část vozu, tak je to normálně kryté, jako kdybych třeba poškodil nárazník, ne?

A spoluúčast u pojistky - to je suma (v %) celkové škody, kterou musím uhradit ze svého? Tento pijem se týká povinného nebo pouze havarijního?

Všem díky za pomoc.

Přemýšlím totiž o sjednání havarijního.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pacourek*
hodnocení

2x

Rozdíl při nehodě je jaké auto poškodíte .Pokud cizí se to platí z povinného pojištění ,pokud vlastní se platí z havarijního.

doplněno 04.11.12 15:07:

Čelní sklo se připojištuje proto že je poměrně draný a poměrně často rozbytí.spoluučast se zjednavá u havarijního

mowla*
hodnocení

2x

Z povinného ručení je hrazeno poškození ´cizí´ - vozidlo (či jiné věci), zdraví...

Z havarijného pojištění pak škoda vlastní...

Čelní sklo je možné připojistit zvlášť, protože se dost často poškodí i ´bez nehody´- stačí kamínek odmrštěný jiným autem...

;)

luke237
hodnocení

0x
Celni sklo se nekdy vyjednava samostatne, protoze se stava, ze odletajici kaminek od auta pred tebou nebo tebe mijejici ti dopadne na predni okno a to praskne. Ten, co zpusobil "odkopnuti" kaminku se vetsinou neda zjistit. Stava se to tak casto, ze pojistovny z toho udelali samostatnou nabidku.

Nekdo si ale dokaze to predni sklo vymenit za prakticky totez, co by musel platit pojistovne, takze je to spise pro lidi, kteri se tim nechteji zabyvat a chteji jen zajet do servisu, at to tam vymeni a pak to nauctovat pojistovne.

kedardus
hodnocení

Všem díky za odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]