Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šikmé parkování v jednosměrce

Od: vlastislav odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

v naší jednosměrné ulici se může parkovat šikmo pouze vlevo (v pravo jsou výjezdy z garáží). Je mi jasné, že na průjezd musí zůstat pruh 3 m. A teď k dotazu, domnívám se, že se má pro plynulost dopravy zaparkovat po směru jízdy, to je přední částí auta. U nás začal být zvyk zaparkovat (proti srsti) zadní částí k chodníku, to znamená, auto přejede parkovací místo a do volného místa zacouvá. U kolmého parkování to pochopím, ale při šikmém parkování v jednosměrce mi to připadá jako "se drbat pravou rukou za levým uchem". Chci upozornit, že na začátku ulice je značka P doplněná na začátku a konci ulice bílou šikmou čárou na vozovce určující směr zaparkování po směru jízdy. Vznikla iniciativa, že jim víc vyhovuje parkování jak jsem popsal a chtějí změnu parkování, lze vůbec něco takového povolit? Nebude to kolizní s paragrafem 25 kde se hovoří o zaparkování po směru jízdy?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Mapka či GPS souřadnice by nebyly?

hodnocení

0x

Bez podrobnosí o místě, nelze dát radu. Dejte přesné místo GPS

mak*
hodnocení

0x

Asi chápu o co Vám jde, ale absolutně nechápu, proč chtějí lidé parkovat, jak popisujete. Možná by to šlo považovat za stání v protisměru a určitě se dopouštějí přestupku, že couvají v jednosměrce v proti směru jízdy po dobu větší, než je nutná k zaparkování. Ale změny se asi těžko domůžete.

Podle mě je i při kolmém stání pohodlnější zajet popředu a vycouvávat ven, do volného prostoru, než naopak. Takže skutečně nechápu.

Pro mne je při kolmém stání jednodušší zacouvat a při výjezdu jet rovnou pryč - Ale to je věc vkusu a toho jak kdo (ne)umí couvat ,nebo je líný ,ale stejně tak jako tak musí,když ne při parkování,pak při výjezdu..

Ale při šikmém v jednosměrce?to je pak zhovadilost a nesmysl. Byť jsem tak asi 3x musel zaparkovat-ale jen díky tomu že bylo třeba nastartovat jiné auto kabely-při zajetí přídí byly kabely krátké, ale to bylo nouzové řešení .

U nás se parkuje takto,obr.

28.09.19 15:36
Šikmé parkování v jednosměrce

diesle, co se stane, když tam někdo zacouve:? Mimo toho, že se mu hůře zacouvávat, a hůře vyjíždět?

Obráceně šikmo čáry nejsou uvedeny v TPéčkách. Vše je o zvyku.Třeba časem se budou malovat šikmo obráceně.

Co se stane? nevím mimo těžší zacouvání pod tak ostrým úhlem, ale takto je to v jednosměrce jen logické

jardaa*
hodnocení

0x

Nebude to kolizní s paragrafem 25 kde se hovoří o zaparkování po směru jízdy? Nedomnívat se, vědět.
No nesmíte číst jen jedno, ale i jiné §, s ničím to nekoliduje, dokonce to je výslovně povoleno couvat. A není to jedno, jestli zajedu předkem a musím couvnout (podle vás by to nešlo), nebo couvnu a zajedu?
Pokud je způsob stání určen, je třeba tak stát, DZ IP11b. Existuje taková značka, kterou popisujete? Komunikujte se správcem komunikace, dopravním inženýrem P ČR.

hodnocení

0x

Nejspíš bude třeba příslušné předpisy (z. č. 361/2000Sb.a vyhl. č. 294/2015Sb.) doplnit. Šikmé stání po směru jízdy znamená vždy, že auto by mělo parkovat "čumákem" k chodníku. Ovšem dovedu si představit šikmé stání "obrácené", rovněž po směru jízdy, kde by ovšem všechna auta parkovala zacouvání na příslušné místo a vyjížděla by popředu. Dokonce mám zato, že z hlediska zaparkování i vyjíždění by tento způsob byl bezpečnější (výhled z vozidla, rozhledy apod.).

Jak jsem však předeslal, chybí k tomu úprava zákona (parkování) a doplnění vyhlášky novými DZ. Současné jaksi na tento případ nepamatují.

Co vy na takové řešení, odborníci?

doplněno 28.09.19 09:11:

@libor007: Libore, nedonutí. Čechy donutí bohužel jen tvrdé sankce za nedodržení příslušných pravidel.

doplněno 28.09.19 12:06:

@milancukrar: Milane, připadá mi, že jsi můj příspěvek ani nedočetl. Uvedl jsem polemiku o tom, jak by mohlo šikmé parkování vypadat. Nic jiného. Tvoje "odpověď" na můj dotaz v závěru vůbec nic neřeší a bohužel jsem tam nenašel ani názor ODBORNÍKA. Zkus se trochu snažit.

Pavle,

Milane, připadá mi, že jsi můj příspěvek ani nedočetl.***Pavle, mýlíš se, četl jsem celý Tvůj text.

...znamená vždy, že auto by mělo parkovat "čumákem" k chodníku....to právě odborníci z mdcr rozprášili, že to tak není.
Uvedl jsem polemiku o tom, jak by mohlo šikmé parkování vypadat. Nic jiného. *** V pořádku, nikdo Ti nic nevyčítá, nekomentuje.

Tvoje "odpověď" na můj dotaz v závěru vůbec nic neřeší a bohužel jsem tam nenašel ani názor ODBORNÍKA. ***žádnou "odpověď " na Tvůj dotaz jsem nedával, jen jsem sdělil, co jsem viděl v televizi.

Zkus se trochu snažit.****Já se snažím, ale co chceš více? Abych hledal, kdy to bylo v televizi a kdo to mluvil..to nenajdu.

Můžeme debatu zúžit jen na polemiku, zdali značka nařizuje směr jak stát šikmo, či kolmo, ale nikoliv již, kde musí být předek a zadek. Ty tvrdíž, že čumákem k chodníku. V pořádku, ale já si to nemyslím, po rozboru mdcr.

Milane, úplně jednoduše. Současný stav je takový, jak říkáš ty a "odborníci" z MD. Ovšem nepovažuji ho za vyhovující a i když nejsem příznivcem dělat z řidičů "ovčany", zrovna to šikmé parkování v jednosměrce by si zasloužilo pozornost a drobnou úpravu. A to je to, o čem jsem mluvil.

Babrat se ve slovíčkaření jako ty se vůbec nebudu. I když právníci a další lidé se v tom vyžívají a ti právníci díky tomu často vyhrávají.

hodnocení

0x
Pokud potřebují obsluhovat zavazadlový prostor, tak je pro ně holt výhodnější do šochtlíku zacouvat, ač to na první pohled vypadá nelogicky. Já bych tak asi neparkoval, ale chápu to. Nechte nalajnovat všechny stání, to by už sousedy mělo donutit ke správnému stání.

hodnocení

0x

Rozpoutáme debatu, jako byla v televizi?

Páč tam se vedl spor, že není nikde uvedeno, zdali vozidlo v kolmém, či šikmém stání musí stát předkem, nebo zadkem k chodníku. Někteří oponovali, že vysvětlení značky ve vyhlášce 294/2015, je sděleno, že musí odpovídat poloze na značce. A teď se vedla ta polemika, zdali je to vozidlo, jen jak má stát kolmio, či šikmo, někteří sdělil, že je i to, kde má být předek vozidla.

Debata skončila s tím, že poloha kolmo či šikmu, nikoliv kde je předek vozidla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]