Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v naší jednosměrné ulici se může parkovat šikmo pouze vlevo (v pravo jsou výjezdy z garáží). Je mi jasné, že na průjezd musí zůstat pruh 3 m. A teď k dotazu, domnívám se, že se má pro plynulost dopravy zaparkovat po směru jízdy, to je přední částí auta. U nás začal být zvyk zaparkovat (proti srsti) zadní částí k chodníku, to znamená, auto přejede parkovací místo a do volného místa zacouvá. U kolmého parkování to pochopím, ale při šikmém parkování v jednosměrce mi to připadá jako "se drbat pravou rukou za levým uchem". Chci upozornit, že na začátku ulice je značka P doplněná na začátku a konci ulice bílou šikmou čárou na vozovce určující směr zaparkování po směru jízdy. Vznikla iniciativa, že jim víc vyhovuje parkování jak jsem popsal a chtějí změnu parkování, lze vůbec něco takového povolit? Nebude to kolizní s paragrafem 25 kde se hovoří o zaparkování po směru jízdy?
Asi chápu o co Vám jde, ale absolutně nechápu, proč chtějí lidé parkovat, jak popisujete. Možná by to šlo považovat za stání v protisměru a určitě se dopouštějí přestupku, že couvají v jednosměrce v proti směru jízdy po dobu větší, než je nutná k zaparkování. Ale změny se asi těžko domůžete.
Podle mě je i při kolmém stání pohodlnější zajet popředu a vycouvávat ven, do volného prostoru, než naopak. Takže skutečně nechápu.
Pro mne je při kolmém stání jednodušší zacouvat a při výjezdu jet rovnou pryč - Ale to je věc vkusu a toho jak kdo (ne)umí couvat ,nebo je líný ,ale stejně tak jako tak musí,když ne při parkování,pak při výjezdu..
Ale při šikmém v jednosměrce?to je pak zhovadilost a nesmysl. Byť jsem tak asi 3x musel zaparkovat-ale jen díky tomu že bylo třeba nastartovat jiné auto kabely-při zajetí přídí byly kabely krátké, ale to bylo nouzové řešení .
diesle, co se stane, když tam někdo zacouve:? Mimo toho, že se mu hůře zacouvávat, a hůře vyjíždět?
Obráceně šikmo čáry nejsou uvedeny v TPéčkách. Vše je o zvyku.Třeba časem se budou malovat šikmo obráceně.
Nebude to kolizní s paragrafem 25 kde se hovoří o zaparkování po směru jízdy? Nedomnívat se, vědět.
No nesmíte číst jen jedno, ale i jiné §, s ničím to nekoliduje, dokonce to je výslovně povoleno couvat. A není to jedno, jestli zajedu předkem a musím couvnout (podle vás by to nešlo), nebo couvnu a zajedu?
Pokud je způsob stání určen, je třeba tak stát, DZ IP11b. Existuje taková značka, kterou popisujete? Komunikujte se správcem komunikace, dopravním inženýrem P ČR.
Nejspíš bude třeba příslušné předpisy (z. č. 361/2000Sb.a vyhl. č. 294/2015Sb.) doplnit. Šikmé stání po směru jízdy znamená vždy, že auto by mělo parkovat "čumákem" k chodníku. Ovšem dovedu si představit šikmé stání "obrácené", rovněž po směru jízdy, kde by ovšem všechna auta parkovala zacouvání na příslušné místo a vyjížděla by popředu. Dokonce mám zato, že z hlediska zaparkování i vyjíždění by tento způsob byl bezpečnější (výhled z vozidla, rozhledy apod.).
Jak jsem však předeslal, chybí k tomu úprava zákona (parkování) a doplnění vyhlášky novými DZ. Současné jaksi na tento případ nepamatují.
Co vy na takové řešení, odborníci?
@libor007: Libore, nedonutí. Čechy donutí bohužel jen tvrdé sankce za nedodržení příslušných pravidel.
@milancukrar: Milane, připadá mi, že jsi můj příspěvek ani nedočetl. Uvedl jsem polemiku o tom, jak by mohlo šikmé parkování vypadat. Nic jiného. Tvoje "odpověď" na můj dotaz v závěru vůbec nic neřeší a bohužel jsem tam nenašel ani názor ODBORNÍKA. Zkus se trochu snažit.
Pavle,
Milane, připadá mi, že jsi můj příspěvek ani nedočetl.***Pavle, mýlíš se, četl jsem celý Tvůj text.
...znamená vždy, že auto by mělo parkovat "čumákem" k chodníku....to právě odborníci z mdcr rozprášili, že to tak není.
Uvedl jsem polemiku o tom, jak by mohlo šikmé parkování vypadat. Nic jiného. *** V pořádku, nikdo Ti nic nevyčítá, nekomentuje.
Tvoje "odpověď" na můj dotaz v závěru vůbec nic neřeší a bohužel jsem tam nenašel ani názor ODBORNÍKA. ***žádnou "odpověď " na Tvůj dotaz jsem nedával, jen jsem sdělil, co jsem viděl v televizi.
Zkus se trochu snažit.****Já se snažím, ale co chceš více? Abych hledal, kdy to bylo v televizi a kdo to mluvil..to nenajdu.
Můžeme debatu zúžit jen na polemiku, zdali značka nařizuje směr jak stát šikmo, či kolmo, ale nikoliv již, kde musí být předek a zadek. Ty tvrdíž, že čumákem k chodníku. V pořádku, ale já si to nemyslím, po rozboru mdcr.
Milane, úplně jednoduše. Současný stav je takový, jak říkáš ty a "odborníci" z MD. Ovšem nepovažuji ho za vyhovující a i když nejsem příznivcem dělat z řidičů "ovčany", zrovna to šikmé parkování v jednosměrce by si zasloužilo pozornost a drobnou úpravu. A to je to, o čem jsem mluvil.
Babrat se ve slovíčkaření jako ty se vůbec nebudu. I když právníci a další lidé se v tom vyžívají a ti právníci díky tomu často vyhrávají.
Rozpoutáme debatu, jako byla v televizi?
Páč tam se vedl spor, že není nikde uvedeno, zdali vozidlo v kolmém, či šikmém stání musí stát předkem, nebo zadkem k chodníku. Někteří oponovali, že vysvětlení značky ve vyhlášce 294/2015, je sděleno, že musí odpovídat poloze na značce. A teď se vedla ta polemika, zdali je to vozidlo, jen jak má stát kolmio, či šikmo, někteří sdělil, že je i to, kde má být předek vozidla.
Debata skončila s tím, že poloha kolmo či šikmu, nikoliv kde je předek vozidla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.