Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
jdu se zde k Vám poradit s nemilou záležitostí. Asi měsíc zpátky, jsem cestoval autem, kde jsem bohužel neměl co dělat jako řidič. A při mém štěstí mě zastavila policejní hlídka. Jelikož mi policie asi před půl rokem zabavila řidičské opravnění( řídíl jsem pod vlivem zakázané látky) a ted jsem znovu doplatil na mou hloupost. Dobře mi tak, ale zajímá mě,jel jsem ve voze, které nemám v osobním vlastnictví. Má otázka zní, bude policie kontaktovat majitele vozidla? Nebo všechny okkolnosti budou směřovat na mě?
Děkuji Vám za odpovědi.
je to velmi pravděpodobné - pokud by totiž vlastník vozu úmyslně předal vozidlo někomu bez ŘP nebo dokonce se zákazem řízení, je spolupachatelem
Velmi pravděpodobně si majitele vozidla policie přinejmenším pozve k podání vysvětlení:
z. č. 273/2008 Sb. o Policii České republiky§ 61
Podání vysvětlení
(1) Policie může požadovat potřebné vysvětlení od osoby, která může přispět k objasnění skutečností důležitých pro
a) odhalení trestného činu nebo přestupku a jeho pachatele,
a rovněž
tr. řád § 158
(1) Policejní orgán je povinen na základě vlastních poznatků, trestních oznámení i podnětů jiných osob a orgánů, na jejichž podkladě lze učinit závěr o podezření ze spáchání trestného činu, učinit všechna potřebná šetření a opatření k odhalení skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin, a směřující ke zjištění jeho pachatele; je povinen činit též nezbytná opatření k předcházení trestné činnosti. Pověřené orgány Vězeňské služby České republiky neprodleně informují Generální inspekci bezpečnostních sborů, jakmile zahájí takové šetření.
Nikdo mimo ně neví, jak hluboko se do toho ponoří. Půjčitel by měl problém, kdyby věděl, že půjčuje auto někomu, kdo nemá ŘP a ještě proč. To neříkáte. Za měsíc už měli dost času ho vyslechnout. A ORV bylo předloženo?
Je to popisováno, jako byste to neřídil (cestoval jsem, jel jsem ve voze), a bude problém s tím osobním vlastnictvím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.