Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

12 V nebo 24 V?

Od: renegade11* odpovědí: 16 změna:

Dáváte do zdířky zapalovač spotřebiče s 12 V i s 24 V odběrem?

Mám tři zdířky a ted nevím jestli koupit spotřebič určený do auta s 12 nebo 24 V?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

12 je osobák, 24 nákladák.

A co 6V trabant? :)

A to se již přemýšlí, že bude u aut napětí 48 V.

Auta s 48V už existují, ale předpokládám, že stejně obsahují měniče pro běžné 12V zásuvky.

Ještě jsem takový auto neměl v ruce, ale někde jsem četl, že alespoň ze začátku budou v autě dvě napětí. 12 V i 48 V.

Trabant měl zapalovač? To jsou mi novinky *smich*

gumid

48V? No tam už se zase uvažuje o šetření mědí a budou díky tomu tenčí dráty. No potěš...

Tak nějak. Spotřeba elektrické energie v autech stále stoupá. Takže buď silnější dráty, nebo vyšší napětí.

On starý náklaďák měl 24V, v dnešní době to taky není pravidlem, běžně se používá i u nákladního auta často 12V ...

007cz

Co je ,,nákladák,,? je stará Avie nákladák? je a má 12v. už neřešte nesmysly,

gumid

Iveco daily je pro někoho taky náklaďák a je na 12V

Problém budou návěsy. Spousta poziček a dlouhétrasy kabelů s velkým vnitřním odporem. 24V snáze proleze a tolik V se neztrácí na kabelu.

mak*
hodnocení

2x

To záleží, jaké máte napětí v síti. Obvyklé hodnoty jsou:

6V velmi stará menší auta (třeba první Trabanty)

12V většina osobních aut

24V většina nákladních aut

Stačí se podívat na baterku, tam by mělo být napsáno, kolik voltů má (pozor v případě 24V bývají dvě baterky po 12V). Taky je možno spočítat počet článků baterky (u mnoha baterek jsou vidět víčka článků), jeden článek má 2V, nebo změřit napětí v síti, nebo vyndat libovolnou žárovku a podívat se, na jaké napětí je.

gumid
hodnocení

1x

Jestli to budete používat jen v náklaďáku, tak 24V. Ona ta 12V zdířka má měnič 12/24 a je omezená odběrem a při závadě měniče nepojede. 24v zdířky jsou napřímo do palubní sítě.

jardaa*
hodnocení

1x

Nevím, co je myšleno odběrem 12 či 24 V. Odebíráme proud. Když dáte na 12 V spotřebič na 24 V, tak je to na polovičním napětí, některé "nepojedou", Vařič by ohříval dlouuho, spíše ne. Do 12 V 12voltové, do 24 V 24 voltové.
Kolik V je ve "zdířkách"? Změřit. Není-li čím, vzít žárovku 24 V, ve 24 bude svíti normálně, ve 12 napůl.
Pokud bude jen 12 voltová, tak jen škrtnout, na 24 V bude jasné světlo, jinak "shoří".
Existují též měniče napěti.

vernon
hodnocení

0x
U osobáku nemáš 24V...
A u náklaďáku jsou ty s 12V označené.
jardaa*

Tazatel nepíše co má za auto, jeho chyba, jen že má tři "zdířky".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]