Nejste přihlášen/a.
Dáváte do zdířky zapalovač spotřebiče s 12 V i s 24 V odběrem?
Mám tři zdířky a ted nevím jestli koupit spotřebič určený do auta s 12 nebo 24 V?
Ještě jsem takový auto neměl v ruce, ale někde jsem četl, že alespoň ze začátku budou v autě dvě napětí. 12 V i 48 V.
On starý náklaďák měl 24V, v dnešní době to taky není pravidlem, běžně se používá i u nákladního auta často 12V ...
To záleží, jaké máte napětí v síti. Obvyklé hodnoty jsou:
6V velmi stará menší auta (třeba první Trabanty)
12V většina osobních aut
24V většina nákladních aut
Stačí se podívat na baterku, tam by mělo být napsáno, kolik voltů má (pozor v případě 24V bývají dvě baterky po 12V). Taky je možno spočítat počet článků baterky (u mnoha baterek jsou vidět víčka článků), jeden článek má 2V, nebo změřit napětí v síti, nebo vyndat libovolnou žárovku a podívat se, na jaké napětí je.
Nevím, co je myšleno odběrem 12 či 24 V. Odebíráme proud. Když dáte na 12 V spotřebič na 24 V, tak je to na polovičním napětí, některé "nepojedou", Vařič by ohříval dlouuho, spíše ne. Do 12 V 12voltové, do 24 V 24 voltové.
Kolik V je ve "zdířkách"? Změřit. Není-li čím, vzít žárovku 24 V, ve 24 bude svíti normálně, ve 12 napůl.
Pokud bude jen 12 voltová, tak jen škrtnout, na 24 V bude jasné světlo, jinak "shoří".
Existují též měniče napěti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.