Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
U Felicie musím demontovat třmen přední brzdy, protože je na něm zatuhlý pístek a jde zatlačit zpět pouze o pár milimetrů. Zkusím ho opravit a když to nepůjde, tak skočím na vrakáč nebo do krámu pro jinej. Ale co mě hlavně zajímá. Až tam namontuji ten opravený, respektive jiný zpět, musím odvzdušňovat celý systém, nebo stači odvzdušnit pouze na tom ventilu u té jedné brzdy?
Předem děkuji za pomoc.
Výměna brzdového třmenu je až ta poslední možnost. Popíšu Vám nouzové řešení:1. vyndat jednu brzd.destičku - tu která je u pístku - brzdový třmen nasazený jako kdyby tam byly obě destičky
2. mezi brzdový kotouč a pístek zasunout montpáku, nebo větší šroubovák - vyplní se prostor místo destičky
3. odchlípnout prachovou manžetku a stříknout pod ní uvolňovací sprej na zarezlé šrouby (jde to u bez toho,ale se sprejem se to lépe uvolní)
4. pomocník lehce přišlápne brzdu až bude montpáka nebo šroubovák napevno
5. Pomocník uvolní tlak na brzdový pedál a vy pak zapáčíte nástrojem a zatlačíte pístek do třmenu. Zpočátku to jde ztuha.Toto je potřeba několikrát opakovat až půjde pístek zatlačit až na doraz do třmenu. Vyzkoušet pístek několikrát vysunout a zatlačit zpět. Nemusí se odvzdušňovat.
6. Po zpětné montáži brzdové destičky je potřeba několikrát šlápnout na brzdu, protože bude dlouhý krok na pedálu.
Je to nouzové řešní jak rozhýbat "zamrzlý" pístek. Jinak vyměnit pístek i s vnitřním O-kroužkem a manžetkou. Všechny komponenty se dají koupit.
Já se obávám, že bez demontáže to nepůjde. Zkoušel jsem to zatlačovat i takovým tím speciálním přípravkem a po našlapání brzdy to šlo zpátky pouze tak o 3 mm. Tam je nějakej blok.
3) pod prachovku žádný uvolňovače šroubů ale pouze mazivo na to určené! Např. Breox fluid, který je přesně na mazání/ uvolňování zatuhlýho pístku.. Lepší je ale udělat repas (opravná sada - nové těsnění, prachovka a příp. i píst) Kapalinu nejlíp vyměnit komplet. Montáž třmenu stačí zmáčknout hadici, jemně a svorka by měla být oblá (půlkulatá)
vzhledem k tomu, že brzdovka stojí nula nula prd, a správně se má co dva roky měnit, bych jí zároven s opravou vyměnil a neřešil...ale jinak je to možné udělat jak píší výš
To bych taky rád, ale mám obavy, jestli by se mě pak podařilo povolit šechny odvzdušňovací ventily.
Osobně bych se do opravy brzd moc nehnal.Dělám to tak,že měsíčně odkládám nějakou tu korunku a jednou za dva roky zavezu auto servisu a vrátí mi ho s opravenýma brzdama a s novou technickou.Ano - připlatím si,ale mám jaksi taksi jistotu,že je to udělaný.Brzdy jsou přece jenom tak nějak základ bezpečnosti provozu.Když koupíte brzdič na vrakoviši-jakou máte záruku,že bude v pořádku?
To je s prominutím rada k ničemu. Dělal jsem si brzdy už dvakrát a pokud víte, co a jak, není problém si je spravit sám. Dnes máte desítky videií na Youtube, kde je vše krásně popsané a ukáží nebo i řeknou, co máte dělat a co naopak nesmíte. Je to stejné, jako by Vás to učil zkušený nechanik naživo v dílně. Samozřejmě podmínkou je určitá zručnost a chuť do práce. Ale tím Vás samozřejmě nenutím, ať to tak děláte, pokud si na to netroufáte. Ale radit to, co každý ví, že se jinak má dělat, nemá žádnou cenu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.