Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak donutit provozovatele auta k prepisu?

Od: zicar odpovědí: 37 změna:

Dobry den

Mel bych jeden dotaz.Jsem majitelem auta, ktere nepouzivam a bylo zakoupene na moje jmeno aby ten druhej clovek neprisel o socialni davky a nemusel nikde uvadet ze ma auto.Bohuzel situace se zmenila a ja potrebuju to auto na nej prepsat. Bohuzel nemam ani kupni smlouvu ani velky a maly TP proste nic.Auto sice vidam ale s provozovatelem neni kloudna rec aby se to prepsalo vse legalne.Jakou mam sanci abych se toho bremene zbavil a mel klid?

Dekuji za odpovedi

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

perda*
hodnocení

0x

Co nahlásit ztrátu/odcizení dokladů, nechat si vystavit duplikáty a odhlásit?

zicar
hodnocení

Ano taky me tato varianta napadla ale tim ziskam potrebne TP ale bez kupni nebo darovaci smlouvy stejnak prepis nedokoncim ne?Takze to bude trvat dal ale stim ze budu mit ja platne TP.A kdyz je jeste druhe vozidlo v depozitu?se stejnym problemem?

repak*

Jak odevzdá RZ? A pokud současný provozovatel předloží originály tak to ještě zavání trestným činem podvodu. Vlastniczví k vozidlu prokáže - je zapsán v registru vozidel. Snad nějaká žaloba na vydání věci ... Opět: nejlépe poradí právník.

zicar
hodnocení

ale jak to zjistim.Mam za to ze kdyz jsem napsanej ve velkym TP jako vlastnik tak auto nalezi me.Je sice pravda ze dotycny mel plne moci treba aby mohl provest evidencni kontrolu a atddd pro pojistovnu. Prece to musi mit nejake reseni kdyz se nechce domluvit

cyril*

Nejprve by bylo vhodné ujasnit si, kdo je zapsán v TP a v jaké pozici (vlastník,držitel).

Určitě by měla na uživatele platit pohrůžka oznámením na příslušných úřadech (sociálka a pod.), aby začal spolupracovat.

Pro Vás to je doufám poučením,že takové voloviny příště nemáte dělat!

zicar
hodnocení

JJ zitra hned zavolam na DI a ujistim se ze jsem majitel.Vyhruzky ani jine domluvy nepomahaj.Samozrejmne clovek se z chyb pouci.Ale ted ji potrebuju napravit a nemam tuseni jak

cyril*

DI Vám takovou informaci nedá, neboť je to v kompetenci dopravního odboru příslušného obecního úřadu. Pokud chcete volat, tak Vás to přijde nastejno, jako by jste volal z okna, jen s tím rozdílem, že ušetříte za telefon. Tyto informace úřady po telefonu nesdělují.

Vy sám si nepamatujete zda jste byl u registrace těchto vozidel a v jaké roli?

zicar
hodnocení

ja si sem vedomej toho ze auto bylo psane na me jako majitele.A ve velkem TP jsem taky tak napsanej.Pouze provozovatel si plati svoje pojisteni.Na vse mel plne moce a vystupoval vsude mym jmenem.

cyril*

Tak pro příště víte, že TP má mít u sebe majitel. Leasingová společnost Vám také TP předá až když je auto Vaše.

zicar
hodnocení

Ano to vse uz taky vim.Kazdej udela chybu a hlavne kdyz se neco domluvi a pak se to nedodrzi.To ale neresi muj problem ja potrebuju radu jak to udelat abych to mohl prepsat.Nebo aspon nahlasit jako novyho majitele?Budu potrebovat nejakou darovaci listinu nebo smlouvu.Prece to nezustane tak jak to je kdyz ten clovek odmita vsechny veci.

perda*

Na odhlášení není potřeba žádná smlouva, jen údaje nového majtele, viz: www.registr-vozid/...

cyril*

Smlouva ne, ale doklady k vozidlu ano, avšak ty má někdo jiný.

zicar
hodnocení

Ano adresu i rodne cislo bych mel ale jak zajistim ofoceny obcansky prukaz?Na tutostranku jsem jiz koukal ale stejnak potrebuju ty jeho doklady a ty ja proste nikde nesezenu kdyz on proste nechce.

repak*

Už jsem psal: právník. Dál: získáte dokumenty, auto odhlásíte do "polopřevodu" na něj a on ho nepřihlásí. Když dojde k nějakému problému může tvrdit, že jste ho zapsal bez jeho souhlasu ... Pokud vyrobíte darovací smlouvu dar podléhá darovací dani. Plátcem je obdarovaný, Dárce je ručitelem.

Proč mu auto nenecháte zabavit a neprodáte ho skutečnému zájemci? Takhle vidím zaděláno na spoustu dalších problémů.

zicar
hodnocení

Zabavit? jako ze zavolam policii?to me prijde jak z detektivky myslel jsem ze bych to na nej prehlasil a ten novy velky TP bych mu proste dal do ruky a at se stara.Kdyz to neprihlasi jeho problem ale ja uz to na sobe mit nebudu.

repak*

Jak chcete získat nový TP? Už jsem psal: Vy budete tvrdit, že jste ho ztratil a on ho předloží. Obávám se, že na to lze napasovat paragraf TZ o podvodu. I "přepis auta" musí mít právní podklad. Aby darování bylo platné musí obdarovaný dar přijmout.

Ještě naposledy: tohle bych neřešil bez právníka jinak mám zaděláno na problémy.

nu*
hodnocení

0x

Už to tady bylo asi stokrát, kdyby jste si to pozorně přečetl měl by jste ve všem jasno. A mimochodem, pokud jste auto někomu daroval, tak už majitelem nejste.

zicar
hodnocení

Bohuzel nikde jsem podobne tema nenasel.Proto jsem pozadal o radu.Nic jsem nikomu nedaroval ani neprodal.Jsem porad vlastnik ale ne uzivatel a ted kdyz chci aby uzivatel a zaroven pojistnik si nechal auto prepsat na sebe tak to odmita.Proto schanim radu jak na to abych nic neporusil nikde nic nezfalsoval a udelal to legalne jak se ma.

nespokojenyurednik

Já to asi nechápu, proč tedy to auto nemáte, když jste vlastníkem?Pokud je auto Vaše, nikomu jste ho nedarovl ani neprodal , stačí dotyčného jednou vyzvat,aby do druhého dne vrátil auto i s doklady, v opačném případě stačí nahlásit na policii odcizení...

zicar
hodnocení

Auto je papirove moje.Ja jsem za nej nezaplatil ani korunu.Jak jsem psal vyse.Znamej chtel koupit auto ale jelikoz pobiral socialni davky tak ho nemohl nechat napsat na sebe.Ja v dobre vire jsem mu stim pomohl a auto nechal napsat na sebe ze se casem prepise.Ale bohuzel nic.Auto sice vidam ale s provozovatelem neni rec.Je to dany tim ze auto uz nema cenu ani ty eko.dane.To je cely problem proc to nechce nechat prepsat.Protoze je z jineho okresu tak by musel na evidencku, zaplatit eko dan atddd a to se u tohoto auta uz nevyplati a nakonec prej nema penize.Proto hledam jak se toho zbavit.

Vozidlo je právně jiného pána, vy jste jen uveden jako vlastník?

a v techničáku je druhé jméno jako provozovatel on? Nebo jen vy?

zicar
hodnocení

Jak to myslite pravne ze je to jineho pana.Kupni smlouva byla napsana na me ja ji pouze neplatil a propujcil svoje jmeno a incialy k tomu aby to auto mohlo bejt na me napsany.Od ty doby jsem zadny doklady nevidel a nevzpomina si.Jediny co vim ze on si plati pojistku.Bohuzel nevzpomenu si kdo je tam napsanej jako provozovatel.Ja jsem uveden ale 100% jako vlastnik

nu*

No konečně,toto mělo být uvedeno hned na začátku jako první dotaz.Nutit nikoho k registztraci auta na sebe nelze,tzatím to důsledně neřeší ani zákon, ale zákon řeší povinnost člověka, který je zapsán v registru vozidel jako vlastní nahlásit do 10 dnů změnu vlastníka.Takže Vy zítra půjdete na dopravní odbor, nahlásíte ztrátu velkého a malého TP, za správní poplatek 100+100Kč Vám budou vystavey duplikáty, současně na tu samou žádost kterou požádáte o vystavení duplikátů jako druhý bod toho o co žádáte uvedete změnu vlastníka, stačí uvést jen jeho jméno, příjmení, datum narození a bydliště...dotyčný bude zapsán do mezikolonky velkého TP a pak bude už jen na něm, zda auto přihlásí na sebe hned, nebo až poté vo ho nechá ekologicky zlikvidovat, pak může auto přihlásit bez eko-daně, správní poplatek je 800,- Kč a budou mu prominuty všechny další protokoly..

Úřednice Vám dá vyplnit ještě formuář .oznámení o ztrátě , kde uvedete jak došlo ke ztrátě dokaldů...nebudete muset ani lhát, klidně tam napiště že jste doklady z nějakého důvodu předal dotyčnému X.Y.spou i s autem a on je ztratil...V podstatě vám nikdo nic nemůže vytknout.Nové duplikáty s uvedením dotyčného v mezikolonce mu pak předejte a upozorněte ho, že jste ty původnoí nahlásil jako ztraceníé a jsou tudíž neplatné, buď Vám je ve vlastním zájmu vrátí, pokud je použije koleduje si o problém..tím to pro vás z pohledu zákona končí...

repak*

Trestný čin podvodu i z Vaší strany - spolu se známým jste uvedli sociální správu v omyl a on se při tom obohatil o neoprávněné sociální dávky. To stát nemá rád.

Na Vašem místě bych tiše doufal, že auto se rozpadne a dotyčný ho řádně odhlásí a zlikviduje.

Bohužel musím říci: zloděj křičí: Chyťte zloděje.

zicar
hodnocení

Jak muze auto odhlasit a zlikvidovat kdyz neni vlastnik? To ze chtel udelat podvod jsem nikde nepodepsal a je to tvrzeni proti tvrzeni.On to mel hlavne dle dohody v nejblizzsi dobe nechat na sebe prehlasit to se bohuzel nestalo.A na tu dohodu taky nic nemam.Vy by jste nevysel celozivotnimu kolegovy vstric?

cyril*

On je pro Vás celoživotním kolegou a co jste pro něj Vy? Řekl bych, že to vstřícné vycházení je poněkud jednostranné. Každopádně je to Vaše věc.

zicar
hodnocení

Bohuzel mate pravdu ale to nikdo nemohl vedet co se z cloveka stane kdyz prijde o penize a zacne vsem ve svem okoli zavidet.A jen ublizovat.Kdyby to nebylo tak jak to je tak bych na tom ani netrval.Ale stim to clovekem uz nechci nikdy nic mit proto se toho bremene potrebuju zbavit.Ze srandy to nedelam.Kdybych mu navrhnul ze komplet prepis zaplatim ja tak to by byla jina rec to by mozna i souhlasil.Ale proc bych mel platit za jeho veci?ja zaplatim za svou blbost maximalne vystaveni noveho TP a za poloprepis.Nic vic a nic min.Jinak dekuji vsem za odpovedi zkusim zitra na DI co mi reknou.A jake reseni najdem.Dekuji vsem

cyril*

Tak hodně štěstí na tom "DI".

repak*

Vyšel,ale sám vidíte jak se chová on. Nejvíc zla nadělá majetek mezi příbuznými a kamarády.

Už to tu někdo napsal: k tomu, aby se nechal zapsat jako vlastník ho nemáte jak donutit.

S tím příslovím jsem to přepískl, ale bohužel v důsledku ta tak právně i může být.

zicar
hodnocení

Me bude bohate stacit kdyz se povede jen ten poloprepis abych se toho zbavil.A on jestli to auto bude chtit dal provozovat tak si to musi nechat na sebe prihlasit.Ja mu dam novy TP a tim to pro me konci.A muze skakat tri metry vysoko.

nespokojenyurednik

dále nechápu, k čemu potřebujete něčí ofocený občanský průkaz

zicar
hodnocení

Aha ja jsem to teda spatne pochopil.Ja jsem vlastne vlastnik.Takze me staci dolozit pouze velky TP a jeho inicialy s adresou.Ze?Jsem to spatne precetl a uz se vtom motal.Tak jsetli todle bude stacit.A kdyz si necham vystavit novy velky TP ze ho nemuzu najit a on snim prijde ze ho mel?Jak to mam vedet ze ho ma?Kdyz on neni vlastnik ne?To me prece nikdo nemuze napadanout ze jsem si nechal udelat duplikat a do duplikatu nechal zapat jeho jako noveho vlastnika ne?

nu*

Vše podstatné jsem Vám napsal.Hodně štěstí.

hodnocení

0x

Nechoďte na DI, ale na evidenci vozidel. Moc nemluvte, nelžete, a postupujte jak radí ...

kdybych viděl celou diskuzi, tak by to bylo lepší...

doplněno 07.02.10 21:19:

jak radi nu..

cyril*

Snad Vám sousede neslábne zrak, že navidíte celou diskuzi?

doplněno 07.02.10 21:22:

"nevidíte"

Ahoj Cyrile, to je "rýpnutí" že nevidím na celou diskuzi, ale to je marný boj...

cyril*

Beru to i podle vlastní zkušenosti : společně s věkem přibývá i dioptrií. *frajer*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]