Nejste přihlášen/a.
Jeden den jsem koukal a byla lehce pod minimem po jízdě asi 500km,tak jsem ji tedy dolil zhruba 200ml kousek nad max.
Pote jsem ujel asi 200km a vše v pohodě.
Ráno jsem došel k autu a hladina byla přesně mezi min a max, tj níž než jsem ji doleval.
Pak po cestě do práce cca 25km po Praze jsem koukal opět a hladina opět mezi min a max. Zkusil jsem víčko otevřít a hladina najednou vylezla 1cm nad napis max, tj ještě víc než je hladina max, protože je to až nad nápisem max a je to přesně o ten kus, jak jsem to poprvé dolejval těch 200ml.
Koukal jsem na olej a víčko oleje a bez slemu, hladina stejná. Olej ve vodě také není a hadice nejsou nikterak tvrdé, jen o malinko tvrdší než u studeného motoru. Což si myslím, že je v normě.
Celkem mě zajímá, proč ta hladina takhle kolísá. Vodní pumpa funguje, protože voda normálně do expanzky priteka vrchní hadici.
doplněno 10.09.19 08:21: Tak teď jsem koukal opět od doby, co jsem přijel do práce a voda zase klesla na ukazatel max hladiny...
doplněno 11.09.19 06:01: Tak jsem na hladinu koukal včera, když jsem dorazil z práce, byla zároveň se spodkem písmen max, v cca 7 večer tj o cca 4h později a hladina byla stále tam. Dnes ráno jsem přišel k autu v 5:50 a než jsem nastartoval, tak jsem se podíval a hladina přesně na úrovni ukazatele max, tj cca 0,3-0,5cm níže než je spodní část písmen napisu "max". Vidím to tedy asi na to, že sundam spodní kryt motoru a kryt olejové vany, aby do něj nic nesaklo a budu sledovat úniky pod autem. Je minimálně divné, že něco málo uteklo právě přes noc. Nebo se jen ochladil motor, kapalina zmenšila svůj objem a klesla? Ale zase po 4h by kapalina již nemohla mít teplotu požadovanou pro nárůst objemu. No, ne?
1x
Voda ohřátim expanduje, když se jí expandovat nedovolí (uzavře se objem) roste tlak. V autě je udržovanej malej přetlak, aby se posunula teplota varu, když se u zahřátýho motoru povolí vícko, tlak se uvolní, voda nabyde na objemu. Myslim, že to bude ono.
To by tam musel mít nad 100°C aby při otevření víčka voda nabyla ![]()
Sleduj jestli ubývá (vždy při stejném stavu nejlíp za studena), prohlídni pořádně jestli někde neteče - chladič, napojení hadic, vodní pumpa atd., sleduj příznaky těsnění hlavy - bublinky, tlakování, voda v oleji/ olej ve vodě atd.
Kolísání - někde může být zavzdušněno, příp. i spalinama přes netěsnost...
Tak jen prohlídni jestli někde neteče (barevně vykvetlé) a sleduj jestli neubývá.. Pokud byla pod minimem tak tam netěsnost bude, pokud ubývá a neteče ven tak to žere motor (což je katastrofický scénář).
Případná zkouška CO2 ve vodě a tlaková zkouška by měla závadu s jistotou odhalit, že?
doplněno 11.09.19 09:58: Autu jsem pri cestě do práce dával docela zabrat, aby se eventuálně něco projevilo.
Samozřejmě za tepla
Tenhle víkend budu dělat pravidelnou, takže uvidím, jak vypadá olej a rovnou, když budu ležet pod autem, tak kouknu na případné prasklinky a deformace hadic, ale myslím, že to není pravděpodobné u relativně nového auta.
doplněno 12.09.19 21:22: Tak jsem ještě celé auto prochazel a všiml si po asi 40km jízdě, že cítím fridex z motorového prostoru. Což hádám, že normální nebude. Takže to vidím na nějaký únik.
doplněno 12.09.19 21:53: V kabině nic necítím, ale když jsem odcházel z auta, tak jsem ucítil ten specifický zápach fridex. Čichl jsem si tedy k mřížce v masce a cítil jsem opravdu hodně fridex.
Stále dokola.
Zastudena dolej mezi risky MIN a MAX. Na víčko pak nešahej.
Pokud ubyde po nějaké době na MIN, tak sleduj úniky na spojích či radiátoru a chladiči. Může téct i pumpa, pokud někdo mění rozvody a na pumpu kašle.
Při uzavřeném systému je normální, že kapalina mění hladinu, ale zastudena vždy setrvá mezi riskami, kam si jí dolil zastudena.
Jestli to cítíte v kabině, tak to bude klidně radiátor v tělese topení/ventilace.
V servisu to přes expanzku v klidu natlakují a únik je lépe vidět.
Klidně mohl střelit kamínek do chladiče vepředu auta i když to spíše odnáší klima chladič, který je na motorovém chladiči nasazen přímo.
Zespoda chladiče je koleno z plastu z kohoutkem na vypouštění chladiče. Klidně je v kohoutku vadný o-kroužek. (koleno s vypoušťákem tam je osazeno dle motorizace, ne tedy vždy).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.