Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám starou Tatru z roku 1930, je šestisedadlová v dokladech. Samozřejmě pásy nemá.
Zadní část je oddělená přepážkou + 2 x skládací sedátka.
Slíbil jsem známým, že je odvezu na svatbu. Nyní se ozvali, že by chtěli přiložit ještě pět dětí ve věku 6 až 8 let.
Takže dva dospělí / ve předu / a pět dětí vzadu.
Marně hledám jestli je mohu vozit nebo ne.
Díky Honza
V technickém průkazu je určtě napsaný počet míst. Ten je směrodatný. Samozřejmě tomu musí odpovídat i počet míst k sezení v autě.
Dohady to nejsou, protože v autě nesmíte vézt víc lidí, než máte napsáno v techničáku. Ale tady máte i ten zákon, od tří let bez problému. Nezmiňoval jsem ho, protože jste psal o dětech ve věku 6-8 let.
Povinnosti řidiče motorového vozidla
(1) Řidič motorového vozidla je kromě povinností uvedených v § 4 a 5 dále povinen
a) být za jízdy připoután na sedadle bezpečnostním pásem, pokud je jím sedadlo povinně vybaveno podle zvláštního právního předpisu,2)
b) nepřepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N3 2), které není vybaveno zádržným bezpečnostním systémem,
1. dítě mladší tří let,
2. dítě menší než 150 cm na sedadle vedle řidiče
Honzo, musíte si přečíst zákon 361/2000, §6. Pak se podívat do techničáku, kolik je povoleno v tomto autě přepravovat osob.
Takže ve předu dvě dospělé, vzadu zbytek dětí nad tři roky, do celkového počtu osob, povolených technickým průkazem.
Velice jednoduché.
upravím, že xx má pravdu, stále platí, že do 12 let se můžou, tam kde nejsou pásy, vozit více dětí na zadních sedadlech.
Takže pokud tomu dobře rozumím, ve Škodě 120 (která od výroby nemá vzadu pásy) mohu vézt legálně na zadním sedadle třeba pět dětí ve věku 5-10 let, pokud budou sedět vedle sebe (ne na klíně), a další dva dospělí na sedadlech vepředu? I přestože má vůz v technickém průkazu napsáno 5 míst celkem?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.