Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik dětí se může naložit do auta?

Od: honza11* odpovědí: 17 změna:

Ahoj, mám starou Tatru z roku 1930, je šestisedadlová v dokladech. Samozřejmě pásy nemá.

Zadní část je oddělená přepážkou + 2 x skládací sedátka.

Slíbil jsem známým, že je odvezu na svatbu. Nyní se ozvali, že by chtěli přiložit ještě pět dětí ve věku 6 až 8 let.

Takže dva dospělí / ve předu / a pět dětí vzadu.

Marně hledám jestli je mohu vozit nebo ne.

Díky Honza

Kolik dětí se může naložit do auta?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

V technickém průkazu je určtě napsaný počet míst. Ten je směrodatný. Samozřejmě tomu musí odpovídat i počet míst k sezení v autě.

honza11*
hodnocení

To jsou dohady, ale ne jasný zákon.

Dohady to nejsou, protože v autě nesmíte vézt víc lidí, než máte napsáno v techničáku. Ale tady máte i ten zákon, od tří let bez problému. Nezmiňoval jsem ho, protože jste psal o dětech ve věku 6-8 let.

Povinnosti řidiče motorového vozidla

(1) Řidič motorového vozidla je kromě povinností uvedených v § 4 a 5 dále povinen

a) být za jízdy připoután na sedadle bezpečnostním pásem, pokud je jím sedadlo povinně vybaveno podle zvláštního právního předpisu,2)

b) nepřepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N3 2), které není vybaveno zádržným bezpečnostním systémem,

1. dítě mladší tří let,

2. dítě menší než 150 cm na sedadle vedle řidiče

hodnocení

1x

Podle počtu míst k sezení a v autosedačkách.

krtek*

a teď mi prosím tě detailně popiš, jak bys do takového auta chtěl namontovat autosedačku *smich*

hodnocení

1x

Honzo, musíte si přečíst zákon 361/2000, §6. Pak se podívat do techničáku, kolik je povoleno v tomto autě přepravovat osob.

Takže ve předu dvě dospělé, vzadu zbytek dětí nad tři roky, do celkového počtu osob, povolených technickým průkazem.

Velice jednoduché.

upravím, že xx má pravdu, stále platí, že do 12 let se můžou, tam kde nejsou pásy, vozit více dětí na zadních sedadlech.

Takže pokud tomu dobře rozumím, ve Škodě 120 (která od výroby nemá vzadu pásy) mohu vézt legálně na zadním sedadle třeba pět dětí ve věku 5-10 let, pokud budou sedět vedle sebe (ne na klíně), a další dva dospělí na sedadlech vepředu? I přestože má vůz v technickém průkazu napsáno 5 míst celkem?

Ano, přesně tak, jak to dovoluje zákon.

Děkuji :) ne že bych toho hodlal v dnešním provozu využívat, ale jako informace se to hodí :)

honza11*
hodnocení

Díky Milane.
To mi potvrdilo více lidí, policie ani Ministerstvo dopravy se zatím neozvaly.
Honza.

xx*
hodnocení

1x

Klidně. Viz

Kolik dětí se může naložit do auta? #2
honza11*
hodnocení

Tak toto mi také potvrdili dva soudní znalci kteří se zabývají řešením dopravních problémů.

mak*

Ano, děti do 12 let do maximální přípustné hmostnosti. U moderního auta narazíte na to, že nemáte kam dát dětské sedačky, ale pokud je auto bez pásů, tak sedačky být nemusí (nepřipevněné by byly nanic).

hodnocení

0x

V těchto případech dříve platilo do užitečné nosnosti, takže osob tam mohlo být více než sedadel, ale musely se tam vejít nesměly si sedět na klíně.

doplněno 07.09.19 11:56:

Myslím, že to bylo v bývalé vyhlášce 80, ale ta už dávno neplatí.

honza11*
hodnocení

Taky si to myslím, ale zajímá mě zákon .

jardaa*
hodnocení

0x

Hledáte nepozorně, § 6 pane. Dle věku, výšky, váhy děcek, počet míst.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]