Nejste přihlášen/a.
Pokud tam není přechod pro chodce, tak prostě chodec přechází silnici a nemá přednost před automobilem.
Martine, proto jsem napsal i druhou větu, zdali jste reagoval jen na slovo PŘEDNOST. Ale přednost chodec nemá ani na přechodu, ani mimo přechod.
To jistě, jen jsem tím chtěl říct, že je rozdíl, pokud bude u silnice s přechodem pro chodce stát člověk na kraji chodníku a ve druhém případě stejný člověk bude stát u téže silnice, ale bez přechodu pro chodce.
asd má naprostou pravdu v citaci a komentáři situace. Mnoho řidičů nezná rozdíl ve dvou situacích, při OHROŽENÍ chodce na přechodu a při odbočování.
Nikoliv dát přednost, ale:
situace 1 odbočení atd.: 12bodu.cz/...
situace 2 na přechodu: 12bodu.cz/...
Na přechodu jen 4 body, odbočení 5bodů!
V tom prvním odkazu chybí situace odbočení na vedlejšé silnici...ale v zákoně tato varianta uvedena JE.
Milane- přiznám, že postřeh ano, ale s tou znalostí je to horší - nebyl jsem si zcela jist a tak jsem uvedené paragrafy pečlivě pročítal a doplňoval teoretické znalosti. Ono specielně s tou "předností" chodců je to dost "citlivé" téma. Já sám někdy když chci přejít silnici a vidím, že se blíží auto, tak než abych jej zastavoval / a zvyšoval mu spotřebu,.../ tak od přechodu ustoupím abych mu dal najevo, že nechci přecházet a pak v klidu přejdu. Změna hybnosti mého poctivého metráku je přeci jen nižší než u 2 či více tunového vozidla. Ale bohužel najdou se i opačně přemýšlející chodci, kteří náhle vkročí na přechod a pak si to VYCHUTNÁVAJÍ. Samozřejmě své právo chodce znám, ale proč jej zneužívat, když to jde i jinak. Ale to je prostě svět lidí.
ivanhorseman: Přesně..A to nemluvím o kvočnách s kočárky, co stojí na chodníku u přechodu..a povídají si...bez úmyslu přejít silnici. Už jsem viděl i řidiče, který zastavil...pouštěl je..a poté co mu řekli že přecházet nechtějí, tak reagoval slovy "Tak si vy kráv* jděte povídat jinam".
Pojem "dát přednost" příslušný zákon nezná. Zná pouze "dát přednost v jízdě". A jelikož chodec nejede, nemůže dostat přednost v jízdě. Ovšem jsou případy, kdy pro chůzi dostává ekvivalent přednosti v jízdě. Není ovšem definována tímto termínem, ale popisem povinností řidiče tuto "přednost v chůzi" dávajícího..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.