Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přednost při přecházení vedlejší komunikace

Od: milos* odpovědí: 16 změna:
Dobrý den, rád bych si ujasnil, kdo má přednost, když automobil odbočuje z hlavní silnice na vedlejší komunikaci. Souběžně ve stejném směru hlavní silnice jde chodec po chodníku, který přechází tutéž vedlejší komunikaci, aby nadále pokračoval po chodníku na protější straně. Kdo z účastníků má přednost. automobil odbočující na vedlejší komunikaci, nebo chodec přecházející přes vedlejší komunikaci na navazující chodník podél hlavní silnice? Upozorňuji, že vedlejší komunikace není označena vodorovným značením (přechodem). Děkuji M.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

8x
Řidič nesmí:g) ohrozit chodce přecházejícího pozemní komunikaci, na kterou řidič odbočuje, a dále nesmí ohrozit chodce při odbočování na místo ležící mimo pozemní komunikaci, při vjíždění na pozemní komunikaci a při otáčení nebo couvání,= chodec přednost nemá (tu ostatně nemá ani na přechodu), ale pokud tam zrovna přechází tak ho řidič nesmí ohrozit. Omezit ho může.

hodnocení

7x

Pokud tam není přechod pro chodce, tak prostě chodec přechází silnici a nemá přednost před automobilem.

Martine, nerad, ale musím upozornit, že se mýlíte. Ale máte pravdu, že chodec nemá přednost.

Milane, dotaz byl na přednost...nikoliv na ohrožení a omezení.

Martine, proto jsem napsal i druhou větu, zdali jste reagoval jen na slovo PŘEDNOST. Ale přednost chodec nemá ani na přechodu, ani mimo přechod.

To jistě, jen jsem tím chtěl říct, že je rozdíl, pokud bude u silnice s přechodem pro chodce stát člověk na kraji chodníku a ve druhém případě stejný člověk bude stát u téže silnice, ale bez přechodu pro chodce.

Ano, máte pravdu, ale při odbočení, na což se ptal tazatel, je to jinak. Dokonce i větší sankce.

mak*

Dát přednost znamená neohrozit, takže chodec má přednost podle paragrafu, který citoval asd1.

hodnocení

4x
Výše je to již popsáno, nicméně já i děckám vtloukám do hlavy, ať jsou opatrné za všech okolností - i na přechodu na zelené. Mít svou přednost za cenu pokřoupaných kostí není ideál.

hodnocení

0x

asd má naprostou pravdu v citaci a komentáři situace. Mnoho řidičů nezná rozdíl ve dvou situacích, při OHROŽENÍ chodce na přechodu a při odbočování.

Nikoliv dát přednost, ale:

situace 1 odbočení atd.: 12bodu.cz/...

situace 2 na přechodu: 12bodu.cz/...

Na přechodu jen 4 body, odbočení 5bodů!

V tom prvním odkazu chybí situace odbočení na vedlejšé silnici...ale v zákoně tato varianta uvedena JE.

Ivane, výborný postřeh a znalost.

Ano, všiml jsem si toho, že 12bodů nekopírují přesně text zákona.

Milane- přiznám, že postřeh ano, ale s tou znalostí je to horší - nebyl jsem si zcela jist a tak jsem uvedené paragrafy pečlivě pročítal a doplňoval teoretické znalosti. Ono specielně s tou "předností" chodců je to dost "citlivé" téma. Já sám někdy když chci přejít silnici a vidím, že se blíží auto, tak než abych jej zastavoval / a zvyšoval mu spotřebu,.../ tak od přechodu ustoupím abych mu dal najevo, že nechci přecházet a pak v klidu přejdu. Změna hybnosti mého poctivého metráku je přeci jen nižší než u 2 či více tunového vozidla. Ale bohužel najdou se i opačně přemýšlející chodci, kteří náhle vkročí na přechod a pak si to VYCHUTNÁVAJÍ. Samozřejmě své právo chodce znám, ale proč jej zneužívat, když to jde i jinak. Ale to je prostě svět lidí.

ivanhorseman: Přesně..A to nemluvím o kvočnách s kočárky, co stojí na chodníku u přechodu..a povídají si...bez úmyslu přejít silnici. Už jsem viděl i řidiče, který zastavil...pouštěl je..a poté co mu řekli že přecházet nechtějí, tak reagoval slovy "Tak si vy kráv* jděte povídat jinam".

Martine a Ivane, všichni se chováme ohleduplně k ostatním, jen ty cizí haizlové jsou arogantní.

hodnocení

0x

Pojem "dát přednost" příslušný zákon nezná. Zná pouze "dát přednost v jízdě". A jelikož chodec nejede, nemůže dostat přednost v jízdě. Ovšem jsou případy, kdy pro chůzi dostává ekvivalent přednosti v jízdě. Není ovšem definována tímto termínem, ale popisem povinností řidiče tuto "přednost v chůzi" dávajícího..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]