Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak používat spojku v křižovatce

Od: lenca odpovědí: 8 změna:

Prosím o radu, jak si počínat v křižovatce v této situaci: Dojíždím do křižovatky, kde možná budu muset dát přednost v jízdě, takže před křižovatkou podřadím na 2, přibržďuji a při poklesu otáček mačkám spojku. V tomto okamžiku vidím, že můžu dále jet. Jaký je nyní správný postup a proč?

Já myslím, že úplně nejdřív pustit brzdu (aby to nechcíplo?), nechat stále sešlápnutou spojku a případně zařadit převod, který odpovídá aktuální rychlosti, no a poté pouštět spojku + přidávat plyn.

Jde mi v podstatě o situaci, kdy se chystáte na případné zastavení, takže už máte zmáčknutou spojku, ale najednou vidíte, že lze pokračovat...

Jenom dodám, že dojíždět do křižovatky nemůžu na neutral, jelikož to je v autoškole zakázané :(

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Vyjdu z toho, co píšete, takže máte zařazenou dvojku, sešláplou spojku a brzdíte. Uvidíte, že není nutné zastavit a můžete jet dál.Pustíte brzdu ( ale ne kvůli tomu, aby nechcípl motor, ale aby jste nezabrzdila, motor nemůže chcípnout, máte sešláplou spojku ), máte tam tu dvojku, takže přidáváte plyn a pouštíte zároveň spojku a pokračujete v jízdě. Nehledal bych v tom nějaký problém.

asd1
hodnocení

0x

Pustit brzdu a současně dát spojku k záběru, po přešlápnutí pravé nohy na plyn spojku pustit (příp. přes záběr), tak aby otáčky byly optimální pro rozjezd (ca1000 při potřebě výkonu víc). Pokud zpomalíš tak že by to dvojka moc nezvládala např. do kopce (ale ještě nestojíš), tak nejlíp s meziplynem podřadit na 1 a to samé (spousta aut za jízdy jde 1 bez meziplynu blbě)

jardaa*
hodnocení

0x

Zajet na nefrekventovanou cestu a zkoušet. Je to o rychlosti, vzdálenosti, provozu.
Jenom dodám, že dojíždět do křižovatky nemůžu na neutral, jelikož to je v autoškole zakázané.
Bože to je ptákovina, to anI PB či ústava nezakazuje. já dojíždím, popř. furt řadím dolů, ne jak někteří sviští a pak dupou brzdu.

hodnocení

0x

K použití spojky uvádím doporučení výrobce ŠKODA Mladá Boleslav : U vozu Š - 120 doporučoval max. dobu vyšlápnutí spojky 2 sec *palec* Při delším držení sešlápnutého spojkového pedálu hrozilo velké opotřebení spojkového ložiska. U dnešních aut to asi nebude tak horké, ale držet sešlápnutý spojkový pedál na křižovatce je zhovadilost.

hodnocení

0x
Jednoduše pokud vidim že lze do křižovatky vjet tak pouštim brzdu pouštim spojku a přidávám plyn a jedu
Ta dvojka pobere většinou dost a ty zkušenější se na ní dokážou po rovině i rozjet

lenca
hodnocení

Děkuji za reakce. Myslela jsem to tak s tím chcípnutím motoru, že kdybych zároveň pustila brzdu i povolovala spojku a spojku pustila o chlup dřív, než tu brzdu. Jestli v takovém okamžiku není riziko chcípnutí motoru při příliš malé rychlosti.

Další nejasnost pak mám v tom, že když už třeba pojedu moc pomalu (třeba 10 Km/h), jestli to nemusím řešit a můžu nechat tu 2, na kterou jsem přijela, nebo si na to musím dát pozor a zařadit 1.

mak*
hodnocení

0x

Dojíždět na neutrál nesmíte, ale dojíždět s vymáčknutou spojkou je blbost. Spojka by se nikdy neměla držet déle, než je nutné, protože na to spojkové ložisko není dělané. V autoškole Vám to může být jedno, výměnu nebudete platit Vy, ale až budete mít své auto, tak bych si na to dával pozor.

Správně by se mělo dojíždět na dvojku případně klidně i na jedničku (dnes mají snad už všechna auta synchronizovanou i jedničku) s puštěnou spojkou. Při otáčkách lehce nad volnoběh se pak musíte rozhodnout, zda pojedete (pak stačí plynyle přidat plyn), nebo zastavíte (vyřatíte, zastavíte).

asd1

Jde o ten okamžik kdy dobržďuješ ale motor už jde k volnoběhu a spojku zmáčknout musíš. Ovšem nevyřadíš, protože o zlomek vteřiny můžeš mít volno = nemusíš znova řadit z neutrálu ale jen pustíš spojku a jedeš. Klasika na kruháči když se blíží auto ale nejednou odbočí do výjezdu před tebou a máš volno...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]