Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo má přednost?

Od: qeer odpovědí: 23 změna:
Ahoj, kdo má přednost, když se silnice zužuje z 2 pruhů na 1? Platí zde přednost zprava? Nebo má přednost ten, kdo jede v pruhu, který nekončí? Děkuji. Připadám obrázek, snad je to aspoň trochu vidět.
Kdo má přednost?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

"ten co jede v pruhu který nekončí"

Ano, máte pravdu.

qeer
hodnocení

Ale když je aut více, začíná se zipovat ne? A první tedy jede auto, které je v pruhu který nekončí a pak se zařadí auto z konciciho pruhu, pak zase opačně atd?
Při hustém provozu ano

Když je aut více... při hustém provozu...

To jsou mi definice. Zipuje se pouze při souběžné jízdě.

pavelpavel*

Potvrzuji.

hodnocení

2x
"Přejíždět z jednoho jízdního pruhu do druhého smí řidič jen tehdy, neohrozí-li a neomezí-li řidiče jedoucího v jízdním pruhu, do kterého přejíždí; přitom musí dávat znamení o změně směru jízdy. Při souběžné jízdě umožní řidiči vozidel jedoucích v průběžném pruhu řidičům vozidel do tohoto pruhu přejíždějících z pruhu, který přestal být průběžným, vjet tak, aby se vozidla jedoucí v průběžném pruhu a vozidla do něho přejíždějící mohla řadit střídavě po jednom do jízdního proudu průběžného pruhu. Tam, kde se dva jízdní pruhy sbíhají v jeden, aniž by bylo zřejmé, který z nich je průběžný, nesmí řidič jedoucí v levém jízdním pruhu ohrozit řidiče jedoucího v pravém jízdním pruhu."
Asi tak. A to by měl v autoškole žák znát již před první jízdou v provozu...
rc1

vše důležité napsáno výše, poslední věta je zřejmě přesně, na co se ptá tazatel.(-Tam, kde se dva jízdní pruhy sbíhají v jeden, aniž by bylo zřejmé, který z nich je průběžný, nesmí řidič jedoucí v levém jízdním pruhu ohrozit řidiče jedoucího v pravém jízdním pruhu)

V první řadě je nutné rozlišit, který pruh je připojovací a který průběžný. Pak je to jasné. Pokud jsou pruhy vyznačené čarou na silnici, tak je vidět, který pruh se nezužuje a který ano. Pak je to taky jasné. Pokud se 2 pruhy spojují do jednoho, pak platí to výše

hodnocení

2x

To je na sebrání papírů tohleto už.

Pruh, který nekončí žádný neexistuje. Jen průběžný...

Tak furt je lepší, když se zeptá jak jelito, než když to bude řešit sestřelením někoho, kdo měl přednost. Jinak předpokládám, že s někým měl v tom místě "zkušenost" a ujišťuje se o tom, kdo udělal chybu.

Ernie, co je na sebrání papírů? To že tazatel něco neví přesně, popřípadě, že ho někdo přesvědčuje o opaku jeho názoru?

Sám určitě víte z místní poradny, kdy mnoho řidičů plácá nesmysl a otáčí zákon jak se mu to hodí.

Viz minimální rychlost na dálnici po rovině a do kopce, když v zákoně nic takového není.

@milancukrar Tak pokud zadavatel dotazu papíry nemá, tak mu samozřejmě není sebrat co, že. Ale pokud vlastní oprávnění k řízení vozidla a neumí takové základní věci, jako je jízda v jízdních pruzích, tak se na mě nezlobte, ale dnes může jezdit opravdu kde kdo. Nicméně, tohle vypovídá o tristním stavu našeho "autoškolství", nemyslíte? Nikdo učený z nebe nespadl, ale je rozdíl, pokud elév v provozu zmatkuje, přestože ví jak se má v pruzích jezdit, anebo mezi tím, když absolutně neví, která bije a průběžný pruh nazve "nekončícím".

Mimochodem, nějak jsem nepochopil ten příspěvek o dálnici v kopci a na rovině, můžete objasnit?

ernie, jasně že vím, že znbalost předpisů u řidičů je žalostné. To svědčí i tato poradna, také i jiné. Nemyslím si, že za to můžou jen autoškoly. Páč tu udělají jednou za život, ale předpisy se mění často. Pak jsou situace, že člověk se domnívá, že to ví dobře, ale kolegové mu to vykládají jinak. Tak se zeptá. Nedávno jsem odpovídal, že se mlhovky můžou používat i v obci. Kolega mi sdělil, že za to dostal pokutu. Zdali byla mlha, to si již nepamatuje. Pak nelze radit.

Na dálnici, to bylo asi v diskuzi o minimální rychlosti, jen jsem upozorňoval, že minimální rychlost není, a předpisy neřeší, zdali se jede do, nebo z kopce.

Milane, na dálnici zákon rychlost řeší.

znám dobře zákon 361/2000 a související, ale nic se v něm nepíše o mimimální rychlosti na dálnici.

Taky záleží na tom, co tou minimální rychlostí na dálnici máte na mysli, proto jsem se prve ptal. Ale máte pravdu, minimální rychlost na dálnici v kopci, po rovině, či z kopce se nikde neřeší. Nevím taky, proč by měla. Pouze omezení vjezdu vozidel, jež nedosahují příslušné nejvyšší povolené rychlosti.

ernie, jednoduché.

Taky záleží na tom, co tou minimální rychlostí na dálnici máte na mysli, proto jsem se prve ptal. Na mysli mám to, že zákon 361/2000 nestanovuje nejnižší rychlost na dálnici, jak někteří psali.

Ale máte pravdu, minimální rychlost se na dálnici nikde neřeší.

Pouze omezení vozidel, jež nedosahují příslušné nejvyšší povolené rychlosti. Toto nechápu, co tím myslíte, prosím o výklad. Děkuji

Ale měli jsme se přesunou do příslušné otázky, protože jdeme jinam od zadané otázky.

Provoz na dálnici

§ 35

(1) Na dálnici je dovolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž nejvyšší dovolená rychlost 2) není nižší než 80 km.h-1. V úseku dálnice procházejícím obcí je dovolen i provoz motorových vozidel a jízdních souprav pro veřejnou hromadnou dopravu, jejichž nejvyšší povolená rychlost 2) není nižší než 65 km.h-1. Mimo obslužná zařízení dálnice je ostatním účastníkům provozu na pozemních komunikacích zakázán vstup na dálnici, chůze a jízda po dálnici.

poslal jsem to v soukromé poště.

mak*
hodnocení

2x

Komu končí pruh, ten dává přednost. Pokud není zřejmé, který končí (výsledný pruh vede středem předchozích), pak přednost zprava. Při souběžné jízdě (oba pruhy plné) se má používat zip. Doufám, že ještě nemáte řidičák, jinak jste nebezpečný sobě i okolí.

hodnocení

0x

Přednost má ten, který jede v průběžném pruhu, ale musí umožnit řidičům postupně zařadit.

doplněno 29.08.19 21:31:

A většinou je tvar připojení avizován dopravním značením, aby se řidiči mohli podle toho zařídit.

hodnocení

0x

dejte přesní místo GPS

má přednost ten, kdo jede v pruhu, který nekončí
přesně jak jste napsal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]