Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jaká je minimální rychlost, kterou můžu jet na dálnici? Je to stanoveno? Počítá se to jen rovině nebo i do kopce?
díky
Minimální rychlost na dálnici stanovena není. Je stanovena pouze minimální konstrukční rychlost vozidla a to 80km/h. Pokud tedy máte auto, které má konstrukční rychlost 80km/h a více a toto auto je v pořádku, tak s ním teoreticky můžete jet po dálnici 40km/h z důvodu, že se třeba vy jako řidič na víc necítíte.
Ono to zní podivně, ale třeba za husté mlhy je přeci nerozum jezdit 80km/h, proto je to omezeno konstrukční rychlostí vozidla.
Ne výborná odpověď ale naprostý nesmysl !
Nejnižší dovolená rychlost je právě ta stanovená 80 km/hod a pokud vozidlo nedokáže takto rychle jet, musí na nejbližším výjezdu dle zákona opustit dálnici. Vše ostatní jsou jen bláboly.
Jendo2, blábol píšete Vy, páč nic takového v zákoně není. Pokud ale máte takový zákon a víte to lépe, tak nás přesvěčte citací zákona, dle příslušného §.
Janda2. Ano správně píšete "pokud vozidlo nedokáže takto rychle jet", například kvůli závadě. Ale řeč je o vozidle, ne o řidiči. Vozidlo skutečně musí být schopno jet min 80km/h, ale schopnost jet 80km/h není nutnost v kterémkoliv okamžiku jet minimálně 80km/h.
§18 odst 1: Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem,
vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně
technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním
podmínkám a jiným okolnostem, které je monžno předvídat; smí jet jen takovou
rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má
rozhled.
§35 odst 1: Na dálnici je dovolen jen provoz motorových vozidel a jízdních
souprav, jejich nejvyšší dovolená rychlost není nižšíí než 80 km.h-1...
§36 odst 2: Dojde-li během jízdy na vozidle nebo nákladu k závadě, pro kterou
nelze dosáhnout na rovině rychlosti nejméně 80 km.h-1, musí řidič dálnici
opustit na nejbliím výjezdu.
§18 platí všude, tedy i na dálnici a §36 se týká výhradně závady, nikoliv snížené viditelnosti, stavu vozovky, schopností řidiče a podobně.
Neznám přesné termíny, ale jakou můžeš jet minimální rychlostí na dálnici? No v podstatě i nulovou když bude kolona nebo krokem. Vjet na dálnici mohou auta (nebo možná i jiné dopravní prostředky) jejichž konstrukční rychlost je nad 80km/h, ale to se snad učilo i v autoškole. A tu konstrukční rychlost bych řekl nikdo neřeší jestli po rovině nebo do kopce. Vždyť i skůtry dnes umí jezdit snad rychleji
dabel, toto mne u Vás překvapuje:
Tudíž se tato rychlost bere i jako minimální
To nemyslíte vážně, že?
Připadá mi to jako dotaz děcka či osoby bez ŘP. Jinak § 35, 36 a 38. Ale řeší se i rychlost po rovině řidiči!
Jardo,
Vy znáte všechny předpisy a vyhlášky ohledně dopravy? Vše do detailů? Pokud ano, tak je to OK, ale všichni nejsou tak znalý jako Vy, proto se ptají. Pokud si myslíte, že každý řidič zná vše, tak to jste na omylu.
Tazateli dejte jasnou odpověď, nikoliv jako již několikrát, jen nějaký §, bez udání čísla zákonu?
co se učí v autoškole a co je v testech? Minimální rychlost na dálnici? To určitě nikoliv.
§ 35
(1) Na dálnici je dovolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž nejvyšší dovolená rychlost2) není nižší než 80 km.h-1.V úseku dálnice procházejícím obcí je dovolen i provoz motorových vozidel a jízdních souprav pro veřejnou hromadnou dopravu jejichž nejvyšší povolená rychlost není nižší než 65 km.h-1. Mimo obslužná zařízení dálnice je ostatním účastníkům provozu na pozemních komunikacích zakázán vstup na dálnici, chůze a jízda po dálnici.
(2) Dojde-li během jízdy na vozidle nebo nákladu k závadě, pro kterou nelze dosáhnout na rovině rychlosti nejméně 80 km.h-1, musí řidič dálnici opustit na nejbližším výjezdu.
Prosím ty, co píšou o nějaké rychlosti po rovině do kopce a jiné nepřesnosti, aby se poučili přečtením zákona.
Já velmi často na dálnici stojím - prostě to nejde - jinak bych naboural vůz stojící přede mnou.
Zřejmě se jedná o dotaz: Jaké vozidlo smí jet na dálnici dle omezení max. možné rychlosti onoho vozidla? A to už je uvedeno.
Připadá mi to tady jako v čecháčkovském království... Každý hledá jenom nesmysly, což u nás tedy je obvyklé a proto se ani nedivím, proč je dnešní společnost tam kde je.
Když mám dáno to, že vozidla musejí mít konstrukční rychlost cca 80km v hodině, tak to asi neznamená, jak tu snad polovina odborníků tvrdí, že tou rychlostí se musí jet jako nejnižší rychlostí, nikdy né menší, nejraději konstantně, snad i v koloně pořád" a nesmí se ubrat, nedej zastavit... To snad rozum nebere! Nebo snad ano? Napadlo někoho, že je to třeba proto, aby se eliminoval na dálnici provoz pomalých vozidel a tím narušoval plynulý provoz? Kdyby tam třeba jel někdo na Jawa 50 Mustang a ten by ještě jel po prostředku (protože každý si přece může jezdit jak chce) a byla by kolona z Brna do Prahy a bylo by to legitimní... A to by asi nikdo nechtěl ne?
Pane Cukrář, palec nahoru!
Není stanovena minimální rychlost na dálnici, páč to být ani nemůže. Ale asi se ptáte na něco jiného, ale to musíte sdělit nač se chcete zeptat. Páč já často na dálnici s karavanem jedu i 70km. Páč rychleji to nejede. Přesto na dálnici můžu zůstat.
--------------------
V České republice se nesmí na dálnici pohybovat vozidla, jejichž nejvyšší povolená rychlost není nižší než 80 km/h. Zákon také nařizuje řidičům sjet z dálnice na nejbližším výjezdu, pokud vozidlo nemůže jet rychlostí 80 km/h a vyšší z důvodu závady či náklady.
Byl jsem upozorněn, že tato věta "nesmí na dálnici pohybovat vozidla, jejichž nejvyšší povolená rychlost není nižší než 80 km/h"
vyznívá divně, jinak, dva zápory a pak to značí, že že tam nemůžou auta, která jezdí nad 80.
Pokud to někdo tak pochopil, omlouvám se, ale nemohl jsem citovat ze zákona, jen lovil v paměti text. Omlouvám se.
"V České republice se nesmí na dálnici pohybovat vozidla, jejichž nejvyšší povolená rychlost není nižší než 80 km/h."
Milane, začínáš blbnout. Můžeš odkázat na zákonný podklad?
Satam
pokud jde jen o záměnu slova povolená a dovolená, pohybovat a provozovat, tak to přeci řeší zákon 361/2001, §35, tak jak jsem ho ocitoval jinde. To jsem psal dopoledne a necitoval zákon, ale jen sděloval.
(1) Na dálnici je dovolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž nejvyšší dovolená rychlost2) není nižší než 80 km.h-1.V úseku dálnice procházejícím obcí je dovolen i provoz motorových vozidel a jízdních souprav pro veřejnou hromadnou dopravu jejichž nejvyšší povolená rychlost není nižší než 65 km.h-1. Mimo obslužná zařízení dálnice je ostatním účastníkům provozu na pozemních komunikacích zakázán vstup na dálnici, chůze a jízda po dálnici.
Fakt myslíš, že blbnu
Ano, blbnete. Snížená rychlost z důvodu kolon není nejnížší povolená rychlost. Naprosto demagogicky měníte text zákona. Ale pro jistotu ještě jednou: nejnižší dovolená rychlost na dálnici je minimálně 80km/hod. Jízda v koloně vyvolaná nezávisle na vůli řidiče není brána v úvahu, protože to nelze z pozice řidiče změnit.
Pan Cukrář, když uvádí, že není stanovena minimální rychlost na dálnici. Ta stanovena je a že auta v kolonách jedou pomaleji je něco úplně jiného, než teoretická rychlost.
Proto je stav společnosti u nás takový, jaký je. Každý si vše vysvětluje po svém náhodném čtení a nechce vzít na vědomí, co je zákonem stanoveno. To je pak těžké pořízení s takovým člověkem .A jestli zaměstnává lidi, tak bůh s nimi.
Jendo2, nežli mne lehce osočíte, měl byste nastudovat zákon 361/2000. Pokud se domníváte, že ho znáte lépe nežli já, pak pro Vás nebude nic složitého doložit citací, popřípadě napsáním příslušného paragrafu zákona, kde je stanovena minimální rychlost na dálnici.
Ahoj Milane, napsal jsi :
Páč já často na dálnici s karavanem jedu i 70km. Páč rychleji to nejede. Přesto na dálnici můžu zůstat.
Co znamená to ..Páč rychleji to nejede? Pokud by ti motor auta stačil vyvinout rychlost jen 70 km/hod, tak bys měl na nejbližším sjezdu dálnici opustit
aloisb,,,a každej kamion co se škrábe do kopce 50 taky? a v zimě na náledí také musím jet minimálně 80?, na dálnici není stanovena minimální rychlost.
Kde zákon mluví o tom že musím jet minimálně 80 km? Má pan Cukrář na karavanu závadu? Má nižší ,,konstrukční rychlost,, soupravy pokud ano musí dálnici opustit, pokud ne a má platnou dz. muže jet.
To 007cz : Musíš porozumět tomu odst.2) zákona. Pokud za zde uvedených podmínek nemůže vozidlo jet na rovině minimálně rychlostí 80 km/hod , tak musí dálnici opustit.
Jejda, netušil jsem co může způsobit čeština a různý výklad situací.. Aby bylo jasno, vysvětlím to polopatě.
Karavan má dovoleno 80km. Jezdím s ním i 90, 100. Páč z kopce nebudu brdit. Asi mne mravokárci osočí, jak to že nedodržuji zákon.Ale to je na jinou debatu. Přijde situace, třeba dojedu nákláďák a do kopečka to nerozjedu přes 80Km, Jako spoustu jiných vozidel.
Jelikož nemám závadu ani na vozidle, ani na karavanu, klidně můžu jen po dálnici i rychlosti nižší, páč to zákon nezakazuje.
Pokud se někdo domnívá, že je minimální rychlost stanovena na dálnici, prosím o citaci ze zákona.
---------------
Toníku,
Pokud by ti motor auta stačil vyvinout rychlost jen 70 km/hod, tak bys měl na nejbližším sjezdu dálnici opustit
..ale to je přeci nesmysl, páč to do kopce neutáhnu, ale z kopce to zase frčí, nebo začně foukat vítr a opět to nejdede, minule silně pršelo a jeli jsme všichni 50-60. Z pohledu zákona nejde přeci o závadu na vozidle ani nákladu, tak proč opouštět dálnici.
"Pokud nedokáže vyvinout rychlost 80 kmh" - to platí na rovině, tj. pokud by s tim karavanem nebyl schopný po rovině jet 80, tak musí dálnici opustit prvním sjezdem. To ale neznamená, že musí jet po rovině 80, jen musí být schopný tak jet. Do kopce to neplatí, tam se může legálně šinout třeba 50 když do kopce to víc nejede.
(Sice legálně, ale dělat takovouhle "kuželku" je docela o hubu, když se vyskytujou řidiči kteří přehlídnou i silničářskou 2x2m blikající oranžovou desku...)
Nahoře máte pár citací zákona-přečtěte si to.Je stanovena 80-tka a ne 70 takže píšete blbost .Omezení na 70 60 či 50 je něco jiného-to je skrze opravu,údržbu nehodu... Pokud pro technickou závadu nebo pro závadu na nákladu není schopen =musí opustit jinak ne!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.