Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám asi úplně debilní otázku? Jaký je rozdíl mezi sériovým a paralelním zapojením v praxi? Zajímá mě například - na motorku jsem si koupil 4x LED blinkry a s klasickým přerušovacím relé nebudou fungovat jak mají. Bylo mi řečeno, že stačí když se před každý blinkr (počítám že asi na plusový vodič) dá odpor se zátěží 10W (odběr klasické blinkrové žárovky) a prý se to má dát paralelně. Netuší někdo jak je to myšleno? Rychle jsem sesmolil něco, co by se mohlo podobat schémátku a nevím jestli to mám dobře (nahoře jak to je a dole tak jak jsem to pochopil). Kdyby to náhdou takhle mohlo být, tak jak to mám chápat. To mám vzít štípačky, rozstřihnut někde před blinkrem plusový kabel a sehnat ze směru od blinkru napájet dva drátky, jeden z nich spojit s druhým střihnutým koncem, co vede směrem k přerušovači/přepínači a na druhý kousek napojit daný rezistor a z druhé strany rezistoru vrát vodič zase k tomu původnímu? Zajímalo by mě fakt, jak třeba takové zapojení vypadá v praxi.. Poradí někdo? :o
P.S. Jistě vím, že se dají koupir i LEDkové přerušovače, ale já se rád něčemu přiučím a chtěl bych to zkusit takhle.
Tím rezistorem jsem myslel něco takového
Ještě mě chci dodat.. vím že to asi vysvětluju jako úplnej idiot a spoustu lidí mi řekne, že bych do toho neměl hrabat, ale bavíme se tady o slaboproudu, v silnoproudu bych něco takovýho nezkoušel
Všechny spotřebiče na osobních autech, motocyklech a dalších jsou zapojeny paralelně. Tzn. vše připojeno rovnou na 12V.
Co se blinkrů na motocyklu týká, je třeba koupit soustavu i s přerušovačem, která funguje bez problému po připojení na 12V. To, co se snažíte vymyslet, je sice víceméně správné, ovšem bude vám to zbytečně žrát více energie z alternátoru, potažmo baterie a je to značně neekonomické.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.