Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Blikat nebo ne v odbočovacím pruhu

Od: jann45 odpovědí: 15 změna:

Zdravím, pokud budu sjíždět např. z dálnice do odbočovacího pruhu, tak stačí blikat jen při změně pruhu (což dělám já) nebo se musí blikat po celou dobu, co pojedu v odbočovacím pruhu? Např. v tomto případě někdo bliká stále, někdo jen při přejetí pruhu.

Podobný případ je zde u sjezdu na Strakonickou z Barrandovského mostu. Díky

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já taky ocituji zákon 361/2000.

§21, odst. 1.

(1) Při odbočování na křižovatce nebo na místo ležící mimo pozemní komunikaci musí řidič dávat znamení o změně směru jízdy; při odbočování nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním a musí dbát zvýšené opatrnosti.

Takže odbočujete a měl byste blikat po celou dobu odbočování, páč zákon sděluje při odbočení. Nebo neodbočujete?

------------------

Pro povinnost dávat znamení o změně směru jízdy při odbočování je rozhodující, že řidič mění směr jízdy...

zdroj: BUŠTA, P., KNĚŽÍNEK, J., SEIDL, A.: Zákon o silničním provozu s komentářem, Praha 2011, s. 47.

--------

Vy se ptáte na odbočování, nikoliv na § 12
Jízda v jízdních pruzích

ani ne na § 30
Znamení o změně směru jízdy

Jelikož se názory různí již mnoho let, musíte si vybrat sám ten "správný citát ze zákona.

hodnocení

1x

Stačí blikat pouze při změně pruhu, dále už se nemusí (spíše nesmí) - §12, odst.5 a § 30, odst.4 zák. č. 361/2000Sb.

doplněno 20.08.19 17:31:

@houbes: Chováš se v rozporu s českým platným předpisem (viz výše), takže se nediv, až dostaneš od horlivého policisty pokutu*smich*

houbes*
hodnocení

0x
Pro svojí bezpečnost a bezpečnost dalších blikejte po celou dobu. Já např. Blikam i na kruhaku, kdy najíždím a vyjíždím. Viděl jsem to v zahraničí a ty řidiči mají před sebou respekt a vědí o sobě.

A do leva při jízdě po kruháči a na výjezdu pak nic. taky tokové naznalce je občas vidět!Bliká se jen a pouze na výjezdu z kruhového objezdu (na kruhovém pak pokud je víceproudý,tak při změně pruhu,Při vjezdu je to nesmysl-jinam než doprava ,pokud to nestanoví místní úprava jinak, se jet nesmí! Např v německu je toto přestupek.

asd1

Zajeď se podívat na kruháeč do Francie, tam pokud se nejede prvním výjezdem ven tak blikaj doleva, což tam znamená "pokračuju po kruháči" a dost to usnadňuje orientaci kdo kam jede... Jestli to jejich předpis zná nebo to je lidový zvyk to nevim.

Tazatel - bliká se jen při změně pruhu, pak už ne. "Pro větší bezpečnost furt" - to by taky mohl blikat výstražnýma a k tomu pustit mlhovky. A oranžovou desku na zadek...

Houbeles, rozdělím Váš popis na dvě části, jak jsem Vás pochopil já.

První věta je správně, bliká se při odbočování.

Na tom kruháku má pravdu Satam, protože porušujete zákon 361/2000, §30

(5) Při vjíždění na kruhový objezd a jízdě po kruhovém objezdu, nepřejíždí-li z jednoho jízdního pruhu do druhého podle § 12 odst.5, řidič nedává znamení o změně směru jízdy; při vyjíždění z kruhového objezdu řidič je povinen dát znamení o změně směru jízdy.

V tomto případě se jedná o přestupek, "...jiné porušení..."

hodnocení

0x

Na Baranďáku je to jasné- jedou-li souběžně v pravém pruhu vozidla (odbočující ) a vy vlevém pro přímý a pro odbočení=odbočujete-li měl byste blikat= budete měnit směr jízdy ,jedet-li rovno,pak proč blikat= neměníte směr jízdy

houbes*
Já jsem přeci nepsal, že z výjezdu nedávám blinkr !?

A já psal že dáváte nebo nedáváte? já psal jak by to dle mého názoru mělo být !

houbes*
hodnocení

0x
Nerozumím o co Vám jde, pokud na kruhaku jede stále při levé straně, tak všichni čekají do poslední chvíle jestli náhodou nedá pravý blinkr s kruhaku ven. Pokud stále udržuje obvod kruhaku a má levý blinkr dává najevo, že vyjede až na dalším výjezdu jelikož ten první výjezd nezměnil blinkr na pravý. Osobně jsem to viděl a je to přehlednější. Věděl jsem co asi chce dál dělat ten řidič jestli pokračovat atd.je vidět, že cizina je stále nám vzdálená.

Ale u nás je to zakázané

houbes*
Máte pravdu ale dohledal jsem, že zákon někdy platil viz. Článek na novinkách. Člověk, který přijíždí na kruhový objezd, logicky nemůže jet jinam, než doprava. Přesto o směru jízdy mnozí informují a zbytečně používají blinkr. Donedávna však tato povinnost ze zákona platila.

...Donedávna...to je hodně dlouhá doba, co toto platí.

Donedávna? kdy bylo to donedávna? od 1977 mám ŘP, ale to Vaše tvrzení slyším (čtu prvně)

Mám taky řidičák od r.1977 a z prvních kruháčů jsem měla hrůzu :) ale blinkr se dával při vjezdu na kruháč. Že by se blikalo celou dobu, nevím. Levým blinkrem po jízdě v kruháči blikají i slováci, co jsem si u nás všimla

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]