Ahoj ľudia. Mam vectru c. Pred 5 rokmi plnená klíma zhruba 3 roky išla jak ma a posledne 2 roky ide slabšie. Cez stredné fukare a bočný spolujazdcov chladí na 20°C keď je vonku tak 28°C. A môj bočný na vodičov ej strane chladí kľudne na 11°C keď bola klíma naplnená tak chladiča na 8.ale neviem ci všade rovnako. Je možné že sa to chladivo jemne stráca? Kiežby to nebolo teraz drahé to plnenie.
To je úplně normální! Chladiva ubývá... A když ho je málo, tak třeba i vypíná, ale pokud máš někde ve výdechu 20°C a někde 11°C, tak bych to viděl na závadu v rozdělení vzduchu , čili v klapkách... Nevím zda máš klimu automatickou , či manuální. No a cena chladiva R134 docela stoupla, ale nemělo by to být nějak likvidační... Spíš bych se bál, kdyby byla chyba v elektronických klapkách... tam už je zpravidla cena jinde...
danield*
Neviem kde v delení vzduchu by som hľadal chybu lebo odvšadiaľ fúka rovnako. Už som to niekde čítal ze niekomu fukalo na vodičovej strane viac studený ako na spolojazdcovej a vraj to je kvôli nízkemu tlaku chladiva a vy parník je iba z polovice vychladené. Ešte poznatok co mam keď pustím fukar na 1 pozíciu tak chlad v stredných vyduchoch klesá z 20stupnov na 14stupnov. A čím väčšia sila fukania tým väčšia teplota cez tie stredy ide. Tak myslím ze bude problém v množstve chladive. Keby to ide len doplniť a zaplatím len zato. Len to musí vraj všetko odsat a ešte zato za každý gram sa platí zvlášť.
To je v palubní desce soustava klapek, kde se vzduch dělí... To množství chladiva má vliv pouze na teplotu chlazení jako celkovou a zbytek je založený na tom, jak se ten vzduch rozvádí... Pravděpodoně tam netěsní, nebo nedovírá nějaká klapka co odkloňuje vzduch sání z topení...
To je zpravidla uděláno tak, že výměník topení topí pořád a okolo něho proudí vzduch... Když s etopení zavře, tak s epouze odkloní vzduch tak, že výměník topí, ale vzduch z venku jde odkloněný, čili jede mimo... A pak je tam klapka, respektive více klapek , třeba levá strana, pravá strana, dle výrobce a řešení...
danield*
Neviem si to vysvetliť. Lebo príklad horúci vzduch fúka všade zhruba rovnako a aj sila toho fukania ide z fukarov všade rovnako. Ne iem si to vysvetliť. Nemôže to byť tým ze hrdlo fukara pri vodičovej strane je užší ako tie stredové a tým pádom tam ide chladnejšie vzduch? Lebo aj keď zavriem ostatné fukare a nechám otvorený len jeden stredový tak ide tade chladnejšie vzduch.
Určitě se drobně ztrácí Ja stim měl u opla taky trable nechal sem udělat kompresor přetěsnil všechny spoje a vydrželo to sotva 3 roky Napln by se měla kontrolovat a připadně doplnovat každej rok ale málokdo to děla Já taky dokud to chladí neřešim
Před 5 roky... Klimu máte nechat vydezinfikovat a doplnit aspoň 1x ročně. Jinak to může být i hazard se zdravím.
danield*
Ozón mam doma dezinfikuje 1x do roka aj mením filter. Ale nebudem dávať 70 eur minimálne každý rok za napustanie klímy. Však pokiaľ išla tak išla. Len teraz neviem ci mam malo chladiva alebo ide o iný problém.
chladivo.. kompresor umre vetsinou uplne, jednou rocne fakt netreba ale po 3 letech je to casto vicemene prazdne, dle toho jak casto klimu pouzivate. Mimochodem doplneni chladiva stoji fakt malo, ted jsem to resil jen kvuli navsteve rodicu, a mam mrtvy kompresor, ktery se da z vrakace sehnat zalevno, ale nemam to potrebu resit, kvuli jedne tydenni navsteve (horko mam rad)
70 € za rok - to je víc jak 1/2 náplně, to musí někde pěkně unikat...
danield*
Takže to ze na mojej strane vodiča fúka viac studený ako v stredných vyduchoch, môže spôsobovať malo chladiva? Ešte ma napadlo radiátor kúrenia a vyparbik klímy sú dve rozdielne veci. Nachádzajú sa nejak hneď za sebou?
danield*
Stemp Nie nenapĺňa klímu každý rok. Hovorim 5 rokov tam mam náplň ale fúka najviac studený len na boku vodičovej strane. Tu som mal len radu dopĺňať to každý rok. Vska by som skrachoval :D
skoda davat penize jednou rocne za par gramu chladiva kdyz muze sem tam zaplatit zadreny kompresor
danield*
Za tých pár gramov chladiva u nás 85eur. Nový kompresor 250eur po repase. Klímu mam naplnenú 5 rokov. Čiže 5x85=takmer 450eur za 5 rokov, Keby som dával ročne klímu plniť. Ešte som nevidel takého poctivá ktorý nemá auto v záruke aby každý rok dával plniť klímu. Pokiaľ sa používa aspoň 2x do mesiaca tak sa dostatočne premazava kompresor a nemá dôvod sa prečo zadriet.
85 eur si daval tak mozna za celou napln kdyz byla klima prazdna, pokud servisujes kazdy rok tak platis jenom rozdil mezi odsatym a doplnenym chladivem + praci
k repasovanemu kompresoru skoda slov ...
ne/servisovani klimy nema na zaruku auta zadny vliv
Tu sa dá len jedná vec poradiť. Navštívte servis,ktorí sa zaoberá čistením,kontrolou,plnením a opravou klímy. V domácich podmienkách nespravite nič. Poriadný servis musí odsať chladivo,skontolovať tesnosť natlakovaním s kontrastnou látkou,ktorá sfarbí prípadné miesto úniku.Až je všetko OK,tak naplní klímu vaším chladivom a doplní novým.
danield*
Hej hej. Ja som ho raz absolvoval a žiadny problém nebol. Mne sa teraz skôr jednalo o to ze keď z bočného fukara ide chladný vzduch a z ostatných teplejší, či to môže byť nedostatkom chladiva. Po zavreti bočných fukarov cez stredný ľavý ide studený vzduch okolo 8 stupňov no cez ten pravý vzdy niečo viac. Neviem ci to tak je schválne nadimenzovane alebo sa pri ňom nachádza niečo čo hreje vo vnútri. Neviem. Škoda ze si nepamätám že by som toto riešil po naplnení klímy. Ale vtedy myslím od vsadial išiel studený vzduch. Ďakujem za rady
Tak zapřemýšlej proč to tak může být! Máš jeden zdroj chladu... Tak jedině rozdělením toho vzduchu !
Viděl bych to na nedovření klapky... Na tom není co řešit, ale rozdělat palubní desku není žádná legrace... To je pořád dokola...
danield*
Ja len stále nedokážem pochopiť prečo píšete o delení vzduchu. Mne fúka zo všetkých vetra kov vzduch rovnakou silou. Nikde to není viac a nikde to není menej je to rovnaké. Jedine co pociťujem a aj teplomer je ze u vodičovom vyduchu pri okne ide vzduch chladnejšie ako zo stredných vyduchov a vyduchu pri okne spolujazdca. Keby jeden vyduch ide plným prúdom a pri ostatných cítim zanedbateľné fúkanie, tak sa môžme baviť o voľákom rozdelení vzduchu. Mne rozdeľuje silu fukania všade rovnako! Jedine co je je to ze najchladnejsie to fúka cez vyduch pri okne vodiča. To je môj problém. Osobne si myslím na koľko som chladivo 5 rokov nedoplnal že už ho tam je malo a vyparnik nenamrazi tak ako by malo. Takže keď pustím ventilátor ktorý nasáva teply vzduch do vozidla ktorý sa dostáva do vyparnika, ten na koľko nemá dostatok média alebo plynu sa začne ohrieva miesto toho aby chladol a tým pádom mi do vozidla nejde cez všetky vyduch rovnaký chlad. Neviem si to inak vysvetliť. Ale určite to nemá nič spoločné s delením vzduchu pre jednotlivé vyduchy.ako som písal aj vyššie. Z vyduchov ide sila fukania rovnaká.
ale někde musí přisávat teplý, nebo nechlazený vzduch asi, aspoň trochu..., když jinde je chlazený..., zkus si na netu najít jak je to tam zapojené... Jak by jinak bylo možné, že když nasávám studený vzduch, že na konci mám nechlazený? Musí tedy přisávat, třeba z výměníku topení... Třeba u Octavie I je normální závada, že klapka co odkloňuje topení není těsná a ona i v létě při vyplém topení topí...
danield*
Áno áno tomu rozumiem ale logicky mi to tiež do hlavy nejde. Preto sa domnievam tým ze je tam malo náplne a nehľadí to ako by malo. Respektíve len dochladzuje teply na savany vzduch. Možno to je normálne a ma to tak byt z pohľadu konštrukcie. Pýtam sa lebo som sa s tým nikde nestretol.
Pokud si dobře vzpomínám,měl jsem to kdysi u Laguny II podobné.Z levé strany šel vždy znatelně chladnější vzduch,podle diskuze na Renault foru to způsobuje vadný motorek ovládání klapek-mluvíme samozřejmě o automatické klimě.Auto jsem prodal,neřešil jsem to,ale závada to byla velice podobná.Teď mám jiné auto s podobnou klimou,už jsem ji nechával znovu plnit a když se snížila náplň po několika letech,chladila méně,ale ve všech výdechách stejně.
Keď klimatizácia nemá dostatok chladiva, nemôže dostatočne chladiť. To je normálne a celkom logické. Nič sa nepokazí tým, keď ju nebudeš kaDy rok napĺňať. To sú len reklamné bludy a ťahy na šoférov. Dobrá klíma, ktorá tesni aspoň na 95% tak ako by mala musí vydržať 3 až 4 roky bez doplnenia. Tak isto že malo chladiva znamená malo oleja a kompresor zadres...Bla bla bla. Pokiaľ je klíma naplnená tak ako ma byt tak ten kompresor bude mazany až pokiaľ hľadia v systéme neubudne tak ze už klímu ani nespustí. Takže sa není čoho báť. Pokiaľ chladí, tak to nerieš. Čo sa týka toho ze jeden vyduch chladí viac ako druhý môže mať za následok to ze máš malo chladiva, tým pádom menší tlak v sústave a vyparnik, tak ako si popísal vyššie sa nestíha chladiť ale skôr sa ohrieva. Preto ten teply vzduch. Vyparník nemás rovnomerne vychladeny. Príklad vzdialená polovica vyparnika od ventilátoru topenia je viac vzdialený. Takze ta časť je zamrzla, ale ta čast vyparnika ktorá má najbližšie k ventilátoru topenia sa vonkajším teplým vzduchom ohrieva. No a na koľko nemáš dostatok chladiva, tak túto časť nestíha dostatočne chladiť. Takže sa do kabíny dostáva aj teply vzduch. Keď budeš mat klímu plnú tlak bude v systeme väčší a tým pádom aj nižšia teplota. Tu je ešte niečo ohľadom tvojho problemu peugeot-club.com/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.