Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Havarijní pojištění - budu platit opravu?

Od: martinecka odpovědí: 17 změna:

Ahoj,

potřebuju poradit, jak to chodí s havarijním pojištěním.

Mám havarijko asi rok a půl, spoluúčast 5%, minimálně 5000 Kč. Před týdnem jsem auto půjčila sestře, ta to vzala přes velký kámen kousek od domu mimo silnici. Jedna strana spodního prahu je promačkaná a odřená. V autorizovaném servisu mě řekly, že to nejde přelakovat a musí se práh vyříznout ven a znovu přivařit.

Chci to samo dát na havarijko a mám v plánu pak auto prodat (potřebuji peníze).

A teď dotaz, oprava bude stát dejme tomu 90 tisíc, já zaplatím spoluúčast 5 tisíc a auto pak prodám a zruším havarijjko. Nebude pak po mě pojišťovna chtít doplatit cenu opravy, 90-5= 85 tisíc?

Můžu to havarijko zrušit hned po likvidaci škody nebo je tam nějaká doba? A nemůže se stát, že to dám do autorizovaného servisu, tam to opraví a pojišťovna to pak odmítne zaplatit a zůstane mě 90 tisíc dluh? Mám Allianz a je tam vandalismus, havárie, živelná událost. Auto stálo 360 tisíc, 1.5 roku staré.

Děkuji moc za rady.

Martinka.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Nemůžou po vás nic takového chtít.

jurajjuraj*
hodnocení

3x

s pojistovnama sice primo nedelam ale pokud das auto do servisu tak by mel nejdriv prijit likvidator, nafotit to a pokud by to byla nejaka kravina tak rovnou rekne ze to tezko proplati, takze pokud to vsechno projde pres likvidatora tak pak uz je to jen o dodani papiru pro pojistovnu, kazdy normalni servis ktery spolupracuje s pojistovnama tohle vsechno vyridi za tebe, das jim akorat plnou moc

na zruseni pojistky bych se podival do smlouvy co je tam psane, ale pochybuju ze tam bude nejake omezeni

jurajjuraj*
hodnocení

2x

zbytecna komplikace chodit na pojistovnu a neco vyplnovat, dam auto do servisu ktery spolupracuje s tou moji pojistovnou, podepisu plnou moc a prijdu az po opravene auto, nic vic , nic min

Přesně tak, zvládají to i menší neznačkové servisy.

hodnocení

1x
Úplně jednoduše :
Zajít na pojištovnu u který máte havarijní pojištění a říct co se stalo
Oni pošlou člověka co to prohlidne nafotí a stanový škodu
Pak se to dá opravit
Vy zaplatíte akorát tu spoluúčast
Až bude vše vyřízeno a proplaceno pak bych teprv tu pojistku zrušil
Jukněte do smlouvy jestli tam neni náká výpovědní lhúta abyste neplatila zbytečně pokutu za předčasný ukončení pojistný smlouvy
Jinak pokud je auto nové dal bych ho do autorizovanýho servisu at je oprava provedena jak má bejt
Ničeho se bát nemusíte víc jak tu spoluučast platit nebudete
A to ani když to pojištění zrušíte

martinecka
hodnocení

Takže to pak po opravě můžu prodat a klidně spát? Někdo mi totiž říkal, že po zrušení pojistky můžou po mě chtít zpět pojistné plnění.

No a ta druhá věc, servis si to s pojišťovnou vyřídá sám a já to jen podepíšu, tak mi to říkali.

Ale nemůže se stát, že to opraví a pojišťovna jim to pak odmítne proplatit a oni po mě budou chtít celou cenu upravy?
Nevím, jak to funguje.

Ten práh je hodně pomačkaný na hodně místech, odřený a jsou tam hluboké seky, v servise říkali, že to vytáhnout ven jako blatník nepůjde a musí se to vyříznout.
Trochu se toho bojím, že to bude stát hodně a pak to budu muset celé platit a finančne mě to položí. Taky je to nové auto a nelíbí se mi, že se to má řezat... ale s tím nic neudělám asi.

Díky Martinka.

re4zon
Nechte si plneni nejdriv schvalit v pojistovne. Proste to nahlaste jako skodni udalost. Az to schvali, nechte to opravit a pojistovna to zaplati. Pak auto prodate, pojisgku zrusite a nikdo po vas nic chtit nemuze.

Pokud je škoda klasifikovaná jako totálka, tak pojišťovna tu pojistku sama zruší (bez náhrady), pokud je to součástí smlouvy s POV, tak ze smlouvy jen odpáře havárku. Musíš si pak HAV pojistit znovu jinde.

bum*
hodnocení

0x

ja platim na rok, a vpodminkach pojisteni mam ze v pripade ze pojistovna neco vyplati muzu poistku zrusit ale nic mi nevrati zpatky. Mela bys to mit jasne napsany v poistni zmluve.

martinecka
hodnocení

Tak asi budu klidněji spát. Děkuju moc za rady.

Ještě se potřebuji zeptat, vyplňuji hlášení na pojišťovně, a je tam uvedeno "důvod nehlášení policii".

Sestra to projela, ničeho si nevšimla, jen malých škrábanců a odjela. Policie se samozřejmě nevolala, nebyla to žádná bouračka, jen škrtanec. Auto mě po měsíci vrátila a já teď koukám, jak je zničené.

Takže, co mám uvést jako důvod nehlášení policií? Laicky odhadnutá škoda byla nízká pod 100 tisíc? Nebo něco takového?

Když nedojde při nehodě ke zranění, není nutno volat policii.

náleží na velikosti škody a na tok kdo je poškozený.

pojistovna
§ 210Pojistný podvod(1) Kdo uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčía) v souvislosti s uzavíráním nebo změnou pojistné smlouvy,b) v souvislosti s likvidací pojistné události, neboc) při uplatnění práva na plnění z pojištění nebo jiné obdobné plnění,bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

martinecka
hodnocení

Aha, tak jsem zase chytřejší. Je to hyundai i30 a oprava prý bude stát 38 tisíc a mě 5 tisíc. Předběžná škoda odhadem. Ale ještě se uvidí, jestli to není nějak víc poškozené na nosnících. To by prý byl průser a totálka. Asi ten spodek půjde nějak vymačkat zpátky. No, stejně se toho děsím, jestli to nebude po opravě vypadat hůř než teď.

Známému lakovali blatníky a po dvou letech ta barva slezla a teď tam má bílé ošoupané fleky. Tak se toho bojím.

martinecka
hodnocení

Tak bohužel změna o 180 :(

Volala jsem do místního servisu Hyundai v Plzni a tam mě řekli, že se mám na to vykašlat. Povinné mám u Alinaz, tam je to ok, ale a havarijko jsem nerozvážně letos měnila na jinou pojišťovnu, kde to bylo za třetinu 2500,-

A prý si to mám raději nechat opravit ze svého, že už s měli zkušenosti, že u nich opravovali pánovi auto, cena opravy byla 130 tisíc a pojišťovna to potvrdila a nakonec plnila jen 30 a zbytek si musel pán doplatit.
Asi jsem si na havarijko vybrala tu nejhorší pojišťovnu, co existuje a měla prý raději zůstat u Alinaz nebo Axy :(

A dívala jsem se do pojistné smlouvy a na konci je vyloženě napsáno, že při předčasném ukončení smlouvy může být vyžadováno od pojišťovny vrácení pojistného plnění !
To jako, že když ukončím havarijko a bylo předtím pojistné plnění, tak to mám doplatit? Opravdu to tam v podmínkách je uvedeno! A kdy ho tedy pak mohu ukončit, abych nic neplatila? To jako nikdy a když je havárka, tak dokonce života musím platit havarijko?! Jdu za právníkem... to mě teda vážně dostalo :(

asd1

Kdyžtak to uděláš u klempíře za zlomek ceny a ne za 40k v autorizáku ;) Kvalitní výměna obou prahů (zrezlých) obvykle za desítku včetně laku... Autorizák neví co za to chtít...

Pojišťovna musí plnit podle smlouvy a pokud neplní tak to z ní vymůžeš, jen se musí použít správný postup.., Pokud se nevyznáš tak ten právník se vyplatí...

Předčasné ukončení nejspíš před výročím...

martinecka
hodnocení

Ano, půjdu za právníkem, protože to ve smlouvě se mi vůbec nelíbí, je to pojišťovna na T... a ty dodatky ve smlouvě se dají vyložit všelijak.
Místním servis v Plzni, ne autorizovaný by to prý udělali za 10, srovnání, přebroušení a přelakování.

A prý to není tak hrozné, že to jen blbě vypadá, ale je to jen škrtanec a vypalovací filtr od nafty to prý vůbec nevzalo. Ten DFP prý stojí 80 tisíc. Tak naštěstí ho to minulo. Aspoň něco.

Autorizovaný si prý schválně účují nové díly práci 1000,- za hodinu a rozebrání každého šroubky a neopravují, ale mění celé díly. A co jinde může být za 10 tisíc, tak v autorizovaném udělají za 40 nebo i dvojnásobek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]