Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Užití blinkru autobusu v zastávce

Od: minicroco* odpovědí: 2 změna:
Dobrý den,
Nikde jsem na internetu nenašel odpověď, a tak se zkusím zeptat :
Když autobus stojí v zastávce bez zálivu - tedy přímo v pruhu na silnici. Má povinnost při stání v zastávce užít pravý směrový blinkr?
Dnes jsem se bohužel v neznámém prostředí / městě několikrát setkal se situací kdy autobus stál u krajnice a já vlastně ani nevěděl proč (kór když měl denní svícení a ze zadu byl tedy neosvětlen).
Tak by mě zajímalo zda je tahle situace nějak ošetřena v zákoně. Děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Při stání myslím ne, ale když se chystá zastavit tak ano. Je to jako každé jiné vozidlo, zajíždějící ke kraji vozovky, když bude zastavovat. Když autobus stojí u krajnice, je to překážka jako každá jiná, to znamená že ji opatrně objedeme, s použitím levého blinkru. Mimochodem blinkry pro některé řidiče neexistují.

hodnocení

3x

Při zastavení v zastávce a je jedno, zdali je v "zálivu" či jen na vozovce, použije blikač vpravo. Při nastupování, a další činnosti již nemusí mít blikač zapnutý. Při vyjíždění od kraje použije opět blinkr.

V zákoně je to ošetřeno, ale jen zastavení u kraje a vyjíždějí od krajnice. Při nastupovaní není nic třeba řešit. Ošetřeno to je v zákoně 361/2000.

(už aby bylo povinné školení pro všechny)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]