Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám chevrolet spark o který se pečlivě stará aby vše bylo v pořádku. Při pravidelné kontrole oleje bylo vše v pořádku. Byl nad polovinou mezi riskama. Ale už delší dobu jsem měl špinavou olejovou vanu, ale odkládal jsem to na později, že to přetěsním, protože nikdy pod autem nebyla skrvna.
Jenže teď se mi stala taková zvláštní věc. Stál jsem hodinu v koloně kde jsem popojížděl. Motor se neuvařil. Větrák fungoval vše OK. Jenže potom jak jsem se rozjel tak mi sem tam problikla kontrolka mazání. Když jsem další den jel znova do práce tak mi zase po zahřátí motoru začala problíkavat kontrolka. Tak jsem zkontroloval hladinu oleje a hle! Na měrce sucho! Doopravdy ani kapka! Nechápu jak to, že ta ryska byla absolutně suchá. Zkusil jsem i protočit motor. Nic. Stále sucho. Ale kontrolka nesvítila, a když jsem sundal víko ventilů tak vše bylo zaolejované tak jak má. Takže nějaký olej tam musel být. Dolil jsem okolo litru a půl oleje a olej byl na původní hodnotě. Tím pádem jsem někde musel ztratit 1,5 oleje, protože jsem při výměně nalil něco málo přes 3 litry - s tím, že něco se samozřejmě spálí...
A proto mám dotaz. Je možné, že se mohlo tolik oleje protlačit přes špatné těsnění olejové vany při tom hodinovém stání a popojíždění v koloně? Nechápu kam by se za týden zničeho nic ztratilo tolik oleje. Teď jezdím dva dny a oleje je furt stejně a kontrolka už neproblikává.
Děkuji za každý názor. Vanu každopádně přetěsním.
V koloně se zahřeje, tudíž zeřídne a teče jak voda, takže buď prošel někde přes těsnění nebo přes kroužky. Víc bych to teď hlídal, 1,5l za týden je opravdu divný. Ovšem nějak jsem nepochopil, proč jsi kvůli tomu sundával víko z ventilů. Jestli se v tom tímto stylem hrabeš pravidelně, tak se divím, že to ještě jezdí..
Prosím odpusťte si tyto posměšky. Sundával jsem ho abych se vlastně podíval jestli je aspoň nějaký olej nahoře na vačce a protože jsem přes nalévací otvor viděl nějakou olejovou "hrudku". Tohle jsem už zažil jednou na autě od známého když to auto nepoužíval 2 a půl roku, že vačkový hřídel byl kompletně obalen ztuhlým olejem. Nakonec jsem jen zjistil, že je tam ten klasický bordel co u každého auta když sundáte víko ventilů - ale jistota je jistota.
Ale jinak děkuji za tu první větu s přirovnáním k vodě :D přesně to jsem si myslel :D přes kroužky snad ne. Najeto jen 50tisíc a na všech autech co jsem měl jsem ještě nikdy vlastní vinou nezapřičinil připečení kroužkou, prasklé těsnění pod hlavou apod. Ale samozřejmě ta možnost tam stále je, že ano. Stejně jsem příští týden chtěl měnit olej :D :D
Ale stále mi je záhadou, že tam musel být aspoň litr a půl oleje a stejně na rysce nebyla vidět ani kapka...
Vidět být nemusí. Rozmezí rysek na olej se dělá tak kolem 0,5-0,7l, to znamená, že při náplni 3,5 je na horní, při náplni 3 je na dolní (samozřejmě jak u kterého auta, to je jen příklad) a když je měrka jen tak tak, tak při náplní řekněme 2l už nemusí hladina dosáhnout ani na spodek měrky, natož na rysku.
Stejně jsem nepochopil, proč jsi kontroloval olej na vačce, když ti měrka ukázala nulu.
Ani v koloně by se motor neměl hřát více než na provozní teplotu, když vše funguje jak má a vy píšete že jste motor "neuvařil" a sahara vungovala, tudíž přibližně stejná provozní teplota jako při jízdě. Jestli máte špinavou olejovou vanu (mastnou), tak to jen dokazuje , že olej uniká a to ne jen "v koloně", ale vždy za chodu motoru. Nejprve mrkněte, jestli je dotažený olejový filtr. Nebudeli unik kolem filtru, vanu omyjte a nebo otřete, nystrtujte lehnetě pod motor a sludujte jestli to teče klem vany a nebo není "v háji" simerin na klice (ze řemenicí).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.