Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autobarie a nabíjení

Od: houbes* odpovědí: 20 změna:
Dobrý den, zítra vyrážím na cestu do Itálie, tak si říkám vyndám baterku a nechám ji přes noc nabít. Zapnul jsem ji na nabíječku v cca 15 hod a diody ukazují v 18:37 stále 0% . Dostávám strach jestli jsem ji za 5 min před dvanáctou nevyndal, jelikož už je stará 3 rok. Poraďte když zítra ráno diody budou ukazovat nulový stav koupit potom novou baterii? Dostávám strach kdybych ji nevyndal a někde mi došla její kapacita nastartovat auto v koloně ! No horor až mám husí kůži !
doplněno 27.07.19 07:43: Takže teď ráno svítí pouze dvě diody a vypadá to na plné nabití. Zhruba za hoďku ji dám do auta, kdyby nebyla nabitá určitě napíšu. Osobně si myslím. Při vybité baterii se rozsvítí všechny diody a postupně zhasínají při kapacitě plného nabití. Děkuji všem dnes budu mít ideální cestu je pod mrakem a nebude velké vedro.

Autobarie a nabíjení

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Znamená to, že do baterky teče velký proud. Vypadá to, že byla docela vybitá, ale jinak je to dobré znamení, že má dobrou kapacitu. Kdyby byla špatná, tak by se naopak nabila podezřele rychle a netekl by do ní moc velký proud.
houbes*
hodnocení

Děkuji malinko jste mě uklidnil :)

mathew
hodnocení

2x

Já bych řekl, že diody ukazují 100% a ne 0% a pokud to takhle bylo už na začátku tak je to také naprosto vpořádku, protože pokud se z autem nejezdí jenom 100m do obchodu tak není důvod, aby baterie nebyla nabitá na 90-100%. Kromě toho 3 roky nic není pokud to není nějaká noname čína.

houbes*
hodnocení

No svorky na baterii jsem s citem zatlačil na vývody z baterky , nevim asi je to olovo a smerem do prava a doleva aby ostré hrany se více přes nečistoty převáděly el. Napětí a rozsvítila se i dioda min. Takže teď svítí komplet vsechny od 100 % výrazněji až k té minimum. Návod na tuto nabíječku nemám.
mathew

To, že nemáte návod je docela zásadní problém, protože pak nikdo nemůže vědět zda ty světýlka mají svítit a nebo zhasínat, ale z logiky vyplývá, že je to jak píšu, protože kdyby měla baterka 0% tak nenastartujete...

Už jsem to psal dříve... Více LED = vyšší proud = nabíjení. Méně LED = nižší proud = nabitá (a nebo vadná) baterie.

houbes*
26.07.19 18:40
hodnocení

Autobarie a nabíjení #2
Autobarie a nabíjení #3

hodnocení

0x

1. Nevím, jestli dobře vyhodnocuji obrázek, ale ta nabíječka je přepnutá na 6V.

2. Pokud svítí diody tak, jako na obrázku, pak je baterie nabitá na max., tedy 100%. To ovšem může zavinit i špatně přepnutý přepínač a pak je otázkou, kolik diod bude svítit po přepnutí na 12V.

Já vidím že je přepnutá na 12V. A LEDky ukazují proud, čím více jich svítí, tím větší proud. Při 100% nabití už neteče skoro žádný proud a LEDky pozhasínají.
houbes*
hodnocení

Jr přepnuta na 12 V když ji dam na 6 V diody nesvítí :(
Tak je to správně. Při přepnutí na 6V neteče žádný proud, protože napětí baterky je vyšší než napětí nabíječky. Tím pádem se potvrdilio i to, že více LEDek = vyšší proud.

hodnocení

0x

Tak jsem vám našel návod k té nabíječce a když si to přečtete( i někteří rádci ) tak pochopíte, že dávat rady, když vlastně nevíte, jak to má fungovat, je kontraproduktivní ( mám na mysli funkci LED ). Tady je návod

houbes*
hodnocení

Nezlobte se na mě, ja jsem z toho jelen.Pokud svítí všechny LED diody, znamená to, že akumulátor je zcela prázdný (méně než 12V). LED indikátory při postupujícím nabíjení akumulátoru zhasínají.
houbes*
hodnocení

To znamená, že baterie je na vyhození !

No podle toho návodu to vypadá, že je baterka KO. A nebo vadná nabíječka. Chtělo by to aspoň voltmetr, abyste po ustálení zjistil napětí baterie .

Nabíječka neukazuje napětí, ale proud. Vysoký proud do baterky neznamená, že je špatná. Ale to jsem vám napsal už na začátku.
Ty LEDky tam jsou jako informativní, abyste viděl, zda vůbec probíhá nabíjení (svítí více LED - teče proud do baterky) nebo ne, a nebo zda je baterka nabitá - neteče proud - nesvítí LEDky.

houbes*
hodnocení

Chlapi všem děkuji za informace a váš čas. Zitra kolem 9 hod se chystám tam baterku vrátit. Potom napíšu jestli se dobila. Ale ty diody nechám prověřit na reklamaci ale to předbíhám , zatím děkuji všem za rady .

No aby nabíječka valila po 10 hodinách do baterky stále 6A, když baterie má jen 62A se mi moc nezdá, ale uvidí se ráno.

bery*
Ona hlavne takovahle nabijecka ma obvykle do uvadenyho proudu hodne daleko, da ho tak do zkratu... Jinak nektery podobny nabjecky ukazuji ledkama proud a jiny napeti, takze naopak. Taky muze mit baterka vadnej clanek, takze o cca 2,2V mensi napeti a za provozu auta to v lete ani nemusi byt znat ...

ridic
hodnocení

0x

Jak už tady někdo psal, baterka by měla vydržet déle jak 3 roky.

Pokud přesto chcete koupit novou, tak si nejdříve nechte přeměřit kapacitu té staré - v servisech a prodejnách baterií na to mají testovací měřáky.

Laicky doma se dá zkontrolovat tak, že zapneto všechna světla a potom startujete. Pokud při startování dost znatelně poklesne intenzita svícení (světla změní barvu z jasně bílé na žluto-oranžovou), tak je baterka slabá nebo slabo nabitá ikdyž startérem točí. Pokud světla stále svítí dost jasně, tak je baterka ještě v dobrém stavu.

Pokud v koloně nebudete stále vypínat a startovat motor, tak není důvod se obávat, že se baterka vybije a nenastartujete. Baterka se dobíjí (pokud je dobíjení v pořádku) i při volnoběžných otáčkách.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]