Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to podjíždění?

Od: aloisb® odpovědí: 8 změna:

Viděli jste na PRIMĚ ty 2 mudrce, jak hodnotili manévr řidiče SUV, který nevhodným způsobem upozorňoval řidiče autobusu, že mu vjel do levého pruhu a donutil ho tak intenzivně brzdit? Řidič SUV se zařadil před autobus a 2 lehce šlápl na brzdu, takže nedošlo podstatnému snížení rychlosti. Autobus rozhodně ohrožen nebyl. Řidič SUV pak přidal a následně se zařadil před červené vozidlo jedoucí v levém pruhu tak, že ho neomezil. Tento manévr označili oni mudrci jako "podjíždění" a přestupek. Zná zákon tento termín?

doplněno 23.07.19 18:20:

Vím, že se nesmí předjíždět vozidlo jedoucí v levém pruhu vpravo. Pokud je však hustota provozu taková, že dovoluje jízdu v pruzích, pak se o předjíždění nejedná.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

"Pokud je však hustota provozu taková, že dovoluje jízdu v pruzích, pak se o předjíždění nejedná."

Ale jedná! O předjíždění by nešlo jen v případě, že by to bylo v uzavřené obci. V tom případě by nešlo o předjíždění, ale o jízdu v jízdních pruzích. Mimo obec je to jednoznačně zakázaný manévr, bez ohledu na hustotu provozu. I když se Vám to nelíbí, oni "mudrci" měli pravdu.

doplněno 23.07.19 19:01:

Mimochodem - to, co popisujete je klasické "vybržďování" autobusu a je to velmi závažný přestupek, který může v krajním případě skončit i zákazem řízení, případně vězením, když tím řidič způsobí nehodu.

doplněno 23.07.19 20:11:

mikihans - ano, pokud jedou souvislé pruhy vozidel ve všech pruzích, není to předjíždění. To ale neznamená, že můžu pomalu jedoucí vozidlo v levém pruhu (případně prostředním, což je častý úkaz na D1 před Prahou) předjet zprava. V tom případě to není souběžná jízda v jízdních pruzích, ale nedovolené předjíždění (podjíždění).

V tom s obcí/mimo obec nemáš pravdu. Pokud je hustota provozu taková, že jedou souvislé proudy vozidel, jedná se o souběžnou jízdu a nejde o předjíždění, a to kdekoliv na víceproudé komunikaci.

Ale dle tazatele to na takový případ nevypadá, takže tam rozhodně o předjíždění šlo.

Pro tazatele: Zákon termín "podjíždění" nezná, je to hovorový výraz pro předjíždění vozidla zprava.
Jakékoliv zařazení před vozidlo a sešlápnutí brzdy (pokud to provoz před ním nevyžaduje) je totální prasárna.

hodnocení

Díky, mikihansi. Byl jsem přesvědčen, že tzv. jízda v pruzích existuje i mimo obec. Takže správný postup je zařadit se za pomalu jedoucí vozidlo v levém pruhu a trpělivě čekat, až mi uhne do pravého pruhu :( A když mi někdo nedá přednost v jízdě, kterou mám v levém pruhu a vjede mi tam před nosem a donutí mě intenzivně brzdit, tak mu mohu nanejvýšé zamávat, až ho budu předjíždět *smich*

zamávat se dá i jedním prstem *smich*

jinak se přiznám, že ono "podjíždění" praktikuju taky, zvlášť u tříproudých silnic, kdy si blbečci jedou uprostřed a pravý pruh je volný. Než přejíždět pořád z levého do pravého mi přijde bezpečnější zůstat v pravém, ikdyž vím, že se to nesmí. Kdyby se češi naučili jezdit na silnici o více pruzích, nemusel by nikdo "podjíždět" :)

lmgify

@aloisb: pravidla jízdy v pruzích upravuje §12 zákona.

lmgify
hodnocení

0x

Je někde to video?

hodnocení

Je na FACEBOOKu jako ukázka ze zpráv TV PRIMA.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]