Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěli bychom jet letos do Chorvatska, ale nejsem si jistá, jaké tam jsou zákony ohledně dětských autosedaček. Hledala jsem na netu a někde je napsáno, že dítě do 5 let musí být v autosedačce, popř. v zádržném systému ( což nevím, jestli se počítá i bobek) a nebo píšou, že dítě musí mít sedadlo přizpůsobeno své výšce. Tak to by zase vyznělo, že i ten bobek by šel. No ale všude je to trošku jinak napsáno a už jsem z toho jelen. Dcerka má 4 roky a váží cca 20kg. Tady jezdí na bobku, její sedačku už má mladší sestřička
ÚAMK.cz (hledat "dětské zádržné systémy"):
Děti mladší 12 let nesmějí cestovat na předních sedadlech. Výjimkou jsou děti do 2 let věku, které mohou cestovat v přední části, jsou-li umístěny v zádržném systému, který je přizpůsobený jejich velikosti, a pokud je na zadní straně deaktivován airbag.
Dítě do 5 let musí být umístěno na zadním sedadle přizpůsobeném jeho velikosti. Dítě ve věku mezi 5 a 12 lety musí cestovat na zadním sedadle s pomocí 3 bodových bezpečnostních pásů s přídavným podsedákem je-li to nezbytné pro jeho výšku.
Nezapomeňte na dopravní předpisy dalších zemí, kterými budete projíždět (Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Slovinsko, Bosna a Hercegovina).
To ano, přesně tento text jsem našla. Mám podsedák, který je s těmi pacičkami nahoře, pod které se pás zachytí, aby menší děti neškrtil. Něco takového, jako na obrázku. Jen si nejsem úplně jistá, co z toho teda vyplývá. Dítě do 5 let musí být umístěno na zadním sedadle přizpůsobeném jeho velikosti. Je to tedy tak, že nám tento bobek bude stačit? Protože on ve své podtatě přizpůsobuje sedadlo velikosti dítěte. Ale záleží na úhlu pohledu Na jiných stránkách jsem totiž našla, že musí být autosedačka, ale nevím, jestli pod pojem autosedačka, spadá i bobek.
Obecně podsedáky - pokud má homologaci jako autosedačka tak lze použít. Pokud jí nemá, tak ne, resp. ne legálně. Tj. musíte se podvat jak je označený...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.