Ahoj zdravím všechny. Slyšel jsem názor, že motory 1.2tsi a 1.4tsi se nemají po jízdě hned vypnout . Mají se nechat chvilku běžet jen tak .Je to pravda? A proč to tak je?Děkuji za odpověď Vladimír
Všeobecně všechny motory co mají turbo, by se měli po jízdě nechat chvilku točit na volnoběh. Je to z důvodu rozpálení turba a hlavně oleje, který maže propojovací hřídelku. Když se jede ve vysokých otáčkách, tak výstupní teplota výfukových splodin může být 600C+ když se hned zastaví a vypne motor , tak olej kolem hřídelky nemá jak cirkulovat a rozpálená hřídelka "upeče" olej, co je kolem ní, časem bude v tomto místě karbonizovat a hůř mazat, pak se vlastně hůře maže a chladí - turbo odejde. Pokud se motor točí a využívá jeho největší výkon, tak je dobrý ke konci před zastavením 5 minut zvolnit a dojet kolem 2000-2500ot/m, po zastavení nechat motor klapat ještě chvilku na volnoběh (cca 30 sekund). Pokud se jezdí jen po městě (do těch 2500ot), tak po zastavení stačí 10 sekund a vypnout. Vlastní zkušenost. doplněno 21.07.19 09:45: Taky kolik lidí po startu hned vypíná system start-stop kéž by to byla jen teorie. I když vodní chlazení turba má něco do sebe, tak ten olej pořád necirkuluje, jen voda která chladí turbo, ale olej bude stále nějakou dobu rozpálený.
S tím stop/start bych se moc neoháněl. Předpokládám, že každý motorista, kterému záleží na stavu auta si toto ku*vítko nechá buď natrvalo vypnout, nebo si ho holt vypíná po startu. Já ho mám odstavený na všech autech, včetně služebáku.
Ten systém je užitečný jen a pouze výrobci, protože podle legislativy pokřivené ekoterorismem auta se stop/start vypouští méně škodlivin. Co na tom, že praxe je přesně opačná, že...
Ono záleží, jak řidič jel. Pokud jedete městem na couráka, není to nijak výrazně potřeba. Pokud ale jedete po dálnici a odbočíte k pumpě, tak samozřejmě chvíli ano. Na volnoběh. Nic více není potřeba.
To by mě zajímalo, jak (a jestli) to mají vyřešené. Protože pokud tam není čerpadlo, které by hnalo přes turbo olej, aby se nemohl zapéct, tak je to blábol.
Peugeot to opravdu má vyřešené. U benzínového motoru PureTech 1,2 96kW se turbo po jízdě dochladí automaticky pokud je to potřeba. Já mám BlueHDi 1,5 96kW a mělo by to být prakticky stejné. Na druhou stranu, pokud člověk po dlouhé cestě po dálnici alespoň k čerpací stanici sjede s rozumem, tak již to stačí, aby se turbo ochladilo.
asd1
Ono to má motorek co točí turbem? Asi né El olejový čerpadlo sice jede, ale turbo stojí a ložiska se zapejkat budou jen o málo míň než u klasiky kdy ol. čerpadlo má náhon od motoru...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.