Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autoskola zacatecnik

Od: jante16 odpovědí: 9 změna:

Ahoj lidi...prosím, poraďte. Odhodlala jsem se jít do autoškoly a jsem totálně netechnický typ. Vůbec nechápu princip řazení...je mi jasné, že při rozjezdu, dávám po chvíli dvojku ale na trojku už zapomínám, tu mi pořád musí učitel připomínat. Pořád mám pocit, že auto neovládám já, ale ono mě. Když jedu po městě třeba na dvojku a vjíždím na parkoviště u nákupního centra, mám si podřadit na jedničku, když chci, aby mi to auto jelo pomalu? Nebo když se blížím ke křižovatce se značkou Dej přednost v jízdě, vždy nevím, jak postupovat, na stopce je to jasné, tam zastavím, vyřadím na neutrál, rozhlédnu se a zařadím jedna a jedu...ale na té z tou druhou značkou? Jaký je váš postup najíždění si do křižovatek, pokud jste na vedlejí silnici? Vím, bude se vám to určitě zdát hloupé, ale fakt mi to nikdo nevysvělil a učitel nemluví a jen tvrdí, že toto bych už měla umět, ale on mi to nevysvětlil a já se stydím zeptat. Poradíte, prosím někdo?;)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Autoškola je od toho, aby vás v ní naučili řídit auto. Kvalitní instruktor vám vše vysvětlí a naučí vás mj. řadit podle sluchu a citu. Pokud to neumí, změňte instruktora, popř. i autoškolu.

hodnocení

2x

Každý koho znám uměl jezdit dřív než šel do autoškoly. Chce to najít někoho, kdo má staré auto a trpělivost + nějakou opuštěnou cestu nebo velké prostranství. Ovládání auta to chce si zažít a na to pár hodin v autoškole nestačí.

V autoškole většinou nutí podřazovat až na 1 když se dojíždí do křižovatky. V praxi se třeba vyřadí na neutrál a dojede na volnoběh. Na stopce většinou neutrál není nutný, stačí mít na jedničku vyšlápnutou spojku. Záleží na provozu. Na jedničku řadit jedině když auto stojí nebo potom s meziplynem, většinou stačí dvojka na všechno.

lmgify
hodnocení

2x

Motor řve = nutnost přeřadit nahoru (vyšší rychlostní stupeň), např. z dvojky na trojku

motor kucká a dusí se = přeřadit dolů

auto je nové, odhlučněné, tiché, jsem hluchý/á, neslyším motor = sleduj ručičku otáčkoměru

ručička otáčkoměru ukazuje vysoké číslo = nutno přeřadit nahoru

ručička otáčkoměru ukazuje nízké číslo = nutno přeřadit dolů

Kolik je přesně "vysoké/nízké číslo na otáčkoměru" je napsáno v Návodu uživatele automobilu v sekci "rozsah otáček motoru pro ekonomický provoz". Někdy je tento rozsah zobrazen na otáčkoměru zeleným výsekem.

Kdy přesně už motor "řve/dusí se"? Když číslo na otáčkoměru ukazuje vysoké/nízké číslo.

Rozsah otáček je jiný pro benzínové a naftové motory.

Časem už poslechem zvuku motoru daného auta poznáš, jestli řve nebo se dusí.

Neřadí se podle rychlosti, ale řevu/dušení se motoru. V jednom autě je třeba 50km/h dvojka, v jiném trojka.

Prvních 6 jízd po 1,5 hodině v autoškole je normální, že tě auto ovládá. Naučíš se ho časem ovládat.

Dej přednost v jízdě je typicky za 2, ale podle výhledu to může být klidně i za 1 (výhled "za roh", chodci) nebo i 3-4 (větší výpadovky s dobrým výhledem, okresky mezi poli s výhledem atd.)

Lze dělat řidičák i jen v autě s automatem. Pak budeš ale smět řídit jen automat (omezení zapsané na řidičáku).

olinl
hodnocení

2x

Auto neovládá tebe, to tě ovládá instruktor a jeho nevysvětlení věcí, které potřebuješ doladit, na které se bojíš zeptat. Ptej se ho na to, čemu nerozumíš. Pokud ti to není schopen vysvětlit tak, abys to pochopila, přejdi k jinému (celkem tedy nereálné, pokud ve firmě autoškoly není instruktorů víc). Takto dochází potom v praxi ke zbytečným nehodám a komentářům při závěrečkách.. Osobní auto má jedničku především pro rozjezd nebo opatrnou pomalou jízdu na zledovatělém/kluzkém povrchu, při pomalé jízdě do prudkého kopce a při popojíždění v koloně. Dvojku řadit když je auto už rozhýbané a zbytečně řve motor ve vysokých otáčkách na jedničku+vyšší spotřeba paliva. Trojka a výše-rychlejší jízdy.. Na řazení si zvykneš ve svém/půjčeném autě, protože je v každém autě jinak silný motor a jinak potřeba řadit. Co se týká techniky dojezdu do křižovatek, můžeš na hranici křižovatky dojet na neutrál, v případě že je křižovatka "do kopce" tak na dvojku nebo méně častěji na jedničku, záleží na terénu. Vzpomínám si na instruktora, který nám cpal nesmysl v podobě dojezdu na jedničku na rovné silnici do křižovatky, z vedlejší silnice i když před námi nebylo žádné vozidlo. Ta jednička se užívá pouze v případě rozjezdu či situace, kdy je přetížené osobní auto lidmi a nákladem a dvojka to "nepobírá" (auto poskočí a " chcípne" motor). Křižovatky: najeď si tak, aby si viděla přijíždějící auta jak z leva tak z prava (upřímně-některé křižovatky jsou hodně špatně vyřešeny nebo tam špatně parkují auta, takže hodně opatrně najet). Když víš že budeš muset na STOPce- přesněji v křižovatce s touto značkou zastavit a před tebou není vozidlo a jsi "rozjetá" rychlostí 30-50 km/h tak dej neutrál a do křižovatky, přesněji do místa kde máš výhled na všechny strany dojeď s postupným bržděním brzdami. Můžeš začít lehce brzdit už kus od křižovatky, aby jste si v křižovatce neudělali pruh na prsou od bezpečnostních pásů.. V případě značky DEJ PŘEDNOST V JÍZDĚ je lepší v méně přehledném úseku ze začátku zastavit, později po nabytí zkušeností přibrzdit a pokud je z obou směrů volno do křižovatky vjet. Přidej sem případně další dotaz s čím můžeme poradit ohledně autoškoly, čeho se "bojíš" zeptat instruktora.

jante16
hodnocení

Díky moc za rekaci. ;) Učitel chce, abych si do křižovatek sešlápla spojku a brzdu, zastavila, vyřadila na neutrál, rozhlédla se a pak zařadila jedna..a rychle zmizela, což mi zase tak rychle nejde, dle něj je vše hrozně pomalé a zdlouhavé. Zastavuji automaticky na stopku i na dej přednost v jízdě, ale pokud přes zaparkovaná auta nevidím, trvá mi dost dlouho, než se odhodlám křižovatku projet. A na těch parkovištích se jezdí jak, tam mohu jezdit se zařazenou jedničkou, a postupně sešlapávat a pouštět spojku dle potřeby jako při couvání? Většinou jedu po silnici se zařazenou dvojkou a v tom mi řekne učitel, abych si najela na parkoviště k obchoďáku a že si někam zaparkuju a já po parkovišti jedu pořád na tu dvojku a jede mi to dost rychle, mohu si tedy podřadit na jedničku, aby mi to jelo "krokem"? :)

olinl

Jezdi tak, jak se cítíš. Když chceš jet po parkovišti pomaleji, jeď na jedničku (lepší než nabourat nebo něco horšího). Většina začátečníků se soustřeďuje na řazení a na otáčkoměr, což zdržuje a rozptyluje od pohledu na dění před autem a jde o to, aby řidič koukal jen na dění před sebou a ostatní věci rukama, nohama byly "automatické". Pokud chceš jet pomaleji než "krokem" musíš mít zařazenu jedničku a hrát si se spojkou-tedy trošičku sešlápnout spojkový pedál a nechat spojku v "motoru" lehce prokluzovat a přibržďovat brzdou na zpomalení auta, jako popojíždění v koloně nebo zmiňované couvání. S těmi křižovatkami s dojezdem se zařazenou rychlostí, vyšlápnutím spojky a se zabržděním se připravuješ na křižovatku, která je do kopce-tam musíš se zařazenou rychlostí dojet ať chceš nebo ne. Z kopce nebo na rovině můžeš při dojíždění do křižovatky dojet na neutrál (bez plynu) a přibrzdit kus před křižovatkou a úplně dobrzdit v křižovatce. To brždění kus před křižovatkou samozřejmě podle provozu/dění okolo (chodci, auta před tebou).

jante16
hodnocení

Díky...fakt moc díky :) Jen se ještě zeptám, při jízdě z kopce si mám přeřadit na vyšsí převod? A co při jízdě do kopce?

Podle citu a zvuku, když auto netáhne (třeba do kopce), přeřadit na nižší rychlost.

jante16
hodnocení

Díky všem, instruktor je kliďas a flegmatik, za což jsem ráda. Z počátku mi to nějakým záhadným způsobem i šlo a celkem mě chválil, ale jen do doby,kdy jsem jezdila mimo město. Když jsem se dostala do městského provozu, začínám plašit a zmatkovat a opět špatně pracuji se spojkou, učitel to nechápe a diví se proč, ale znovu bohužel nevysvětlí, že to jsou základy. Mám strach jezdit na parkovištích a do křižovatek po vedlejší silnici. V těchto dvou případech si nevěřím a mám pocit, že auto neovládám. Vím, že jezdit někde s někým mimo autoškolu by bylo fajn, ale tu možnost bohužel nemám a auto jsem nikdy dřív neřídila. *zmateny*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]