Nejste přihlášen/a.
Před 2 lety jsme zakoupili vůz Peugeot 307 r.v.2005, HDI. najeto něco kolem 300tis km. Jak se obvykle má postupupovat, když nemám žádnou informaci o výměnách filtrů a provozních kapalin, atd... Každá položka se mění v závislosti na různém nájezdu kilometrů. Něco jiného je mít nové auto, kde je na tachometru 5km, všechny komponenty jsou nové. Je lepší preventivně všechno vyměnit, ikdyž nezaznamenávám žádné protíže a začít tak všechno znova "od nuly", nebo třeba čekat až se "něco stane", ale není to někdy už pozdě? Není na druhou stranu tato prevence přehnaná. Kde je tedy ten pomyslný "zlatý střed"? Jak hlídat životnost dílu, když je to třeba 50 000km? Asi nejjednodušší je hlídání oleje, prostě po roce vyměním i s filtrem a je klid. Doplňuji, že za loňský rok jsem najel méně 5000km. V zimě nejezdím vůbec.
Kolik by proboha ta výměna "všech kapalin" stála..
Ano, vyměnit hned (pokud "nevím co a jak předchozí majitel měnil") a začít si psát své intervaly.
Ptal jsem se v dílně, kde mi posledně opravovali klimatizaci, jenom za výměnu oleje + výměnu všech filtrů jsem se dostal na cifru 4 609,- (vč DPH). A to ještě když si dovezu olej vlastní. Je normální částka?
V servisu ano. Pokud si to uděláš sám, tak tě to z kvalitních dílů včetně oleje vyjde na 2k a ca dvě hoďky práce. Nic složitého, stačí základní technické znalosti... Aneb skutečná cena práce v tom servisu je ca 2000 Kč/h (materiál bez oleje vyjde na 1500,- a to je vše od Mann , kabinový filtr s aktivním uhlím = nejdražší verze za pětikilo, levný Denso např. 130,-)
Jinak pokud nevíš co a kdy se měnilo tak ber že nikdy. = 1. rozvody 2. všechny náplně hlavně brzdovku, olej, ... A po 14 letech bude i v převodovce bláto, v servu taky ("doživotní nápln" - tím výrobce myslí 5 let nebo 200kkm). Olej je dobré měnit 10 kkm/ 1 rok. Do nafty dop. VIF, zatim se i osvědčil u všech aut, nemusíš se tolik bát o čerpadlo + vstřiky...
PS: ne 2k/h, ale 1,5
Na HDi 90 v(xantia 2,0 RHY) olej cca400kč (stačí díky nájezdu 10W40, dávám Total Quartz 7000) a filtr ( dávám nejraději purflux ,tento je v prvovýrobě) za necelé 200 kč.Olej si měním sám.Jinak ještě vyměnit chladící kapalinu (dávám G12) cca 400kč.Rozvody pod možno ihned.
No právěže na cenu koukám... Pro 2,0 HDI Mann vložka 223,-, 1,6 HDi Mann celej za 525,-... To ti přijde raketa? Asi to holt nesmíš nakupovat u Elitu nebo Kellyny Pokud vezměš všechno od Mann v nejlepší verzi, tak jsi na 1500,- + olej = celkem za 2k v pohodě. Pokud budeš dávat levnější (Purflux, Champion, Bosch atd.) tak ještě o dost míň..
před pár dny jsem moje HDI měl u doktora na výměně již černé kapaliny - olej Total quartz 5w40- 4 litry, 4x filtr (palivový, olejový, kabinový-pylový a vzduchový) - za vše jsem zaplatil 1900,-Kč. Servisák mi dává zásadně onen "zlatý poměr kvality a ceny". Měním po 15000km vždy vše.
U nájezdu do 5000 km bych se nebál měnit po dvou letech - tj. 10tis.
životnost dílu nezávisí jen na nájezdu - třeba spojku dokáže někdo odrovnat za 2000km - já mám spojku při 333000km originál.
Se spojkou a dvouhmoťákem jsem si užil loni jezdilo se s tím opravdu špatně, takže ty ostatní věci neměli až takovou prioritu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.