Nejste přihlášen/a.
Zdravím a prosím o radu s předností na křižovatce v Brně - Ivanovicích u Bauhausu. Já jsem modré auto na hlavní silnici a odbočuji doleva na nájezd na rychlostní silnici. Oranžové auto má stopku - sjíždí z rychlostní, odbočuje doleva a kříží mi cestu. Jde o to, že každý cca desátý řidič oranžového auta má pocit, že když vjede do křižovatky, má najednou přednost protože už jede po hlavní. Já pořád žiji v domění, že se jedná o jednu křižovatku (i když trošku posunutou) a mám tedy přednost. Jak vlastně zjistit jestli jsem pořád v rámci jedné křižovatky, nebo už se jedná o dvě samostatné křižovatky? Oranžový řidič by asi musel "potkat" ceduli hlavní silnice? Díky za odpovědi. Zbyněk.
No on řidič oranžového vozidla žádnou ceduli potkat nemusí, protože vy dáváte přednost protijedoucím vozidlům a k tomu žádná cedule potřeba není
Kdo má přednost taky nevím, ale každopádně bych bez kamery žádnou srážku nezkoušel, protože pokud řekne, že jel rovně a nebudou svědci tak to neukecáte... Já to tam řeším tak, že když ta auta stojí tak já odbočím a když jedou tak počkám jestli mě pustí a nebo to projedou.
Posílám přesné místo křižovatky. Podle mě má také přednost modré auto, protože se jedná o jednu křižovatku. Nicméně spousta řidičů je jiného názoru..
Pokud jsem Vás pochopil, tak situace je takováto:
vozidlo vyjíždějící zprava, z vedlejší komunikace, musí dát přednost vozidlům jedoucím po hlavní, i kdyby odbočovali vlevo, jako na odkazu. Je jasné, že to je jedna křižovatka. To že někteří řidiči neznají předpisy, je přeci normální. Proto dochází denně k nehodám.
To, že malé autíčko vjede z vedlejší na hlavní, neznamená, že se posuzuje už na hlavní. Představte si vozidlo s návěsem a přívěsem, dlouhé dle vyhlášky až 22 metrů. Jak to budou posuzovat, když přední nárazník je na hlavní a zadní na vedlejší? Hloupost, že?
Tedy tentokrát bych to víceméně bral jako klasickou průsečnou křižovatku (i přes určité posunutí a ostrý úhel jednoho ramene), kde vedlejší silnice je jednosměrná. Takže platí, že vozidla na hlavní silnici mají přednost a vozidla na vedlejší jsou povinna jim dát přednost. Z toho pak vyplývá, že modrý, který přijíždí po hlavní, má přednost před oranžovým, který vjíždí na hlavní silnici z vedlejší.
V podstatě se jedná o modifikaci křižovatky v kroužku na přiloženém obrázku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.