Nejste přihlášen/a.
Zkus jinou funkční svíčku a zkontroluj měrkou mezeru mezi elektrodami (výměna po vychladnutí motoru!) vyčistit+nastavit/zkontrolovat karburátor-tedy plovák, vypadá že nepouští dost benzinu a ve finále by mohl být špatný poměr benzín-olej. Začal bych plovákem, jestli je dobře daný a nevázne..
Zkus ještě dočasně vyndat vzduchový filtr, jestli se něco nezmění nebo jestli otvor před filtrem nemáš ucpaný např. hadrem na očištění rukou či motoru (osobní zkušenost). Ta svíčka na obrázku je dost černá (měla by být cihlově hnědá) vypadá to na špatné spálení směsi, tj.
1) málo vzduchu a nestačí směs s benzinem prohořet, vznikají saze ve spal. prostoru a na svíčce
2) moc oleje v benzinu-směs špatně hoří, vznikají saze..
3) nedostatečná jiskra při větším tlaku ve spalovacím prostoru-může být špatná svíčka, větší vzdálenost elektrod svíčky,
špatná/načatá zapal. cívka, malé napětí na primáru zapal. cívky, VN kablík od cívky k fajfce(pokud jsou spoje rozebírací na obou koncích a často se sundavala fajfka nebo konektor do cívky, uvnitř se mohl "ukroutit"měděný vodič, stačí pokrátit VN kablik o necelé dva centimetry a měl by být po zašroubování zase dotek, dále jestli je fajfka odrušená, mohl odejít vřazený odpor, dále špatná "kostra/dotek/spoj/ na elektrice.
Píšeš, že svíčkou to na 99% nebude, zaměřil bych se na směs benzinu s olejem, dal bych na záběh 1:25 s olejem M2T či plnohodnotnou náhradou podle tohoto článku jawa-50.cz/...
Dále zjisti, jestli ti do plovákové komory dotéká dostatečně benzín, na to jsem zapomněl a snad už se na to i některý z rádců ptal..
Dobrý den, ještě si zkontrolujte bakelitovou "fajfku" u svíčky - když je (nepatrně) naprasklá, tak se teplem roztáhne, kontakt není dokonalý a motor ztrácí výkon (studená kontakt drží). Zdravím!
Když jsi měnil ty kladívka, máš dobře odtrh? Už si nepamatuju kolik, měl jsem ho před 50 lety, nějak se měřil aby šel protáhnout gigaretovej papírek, pak taky předstih, chce to manuál, na ty míry. A nemůže taky být vzduchový filtr zapráskanej?
Pokud pomáhá cupování benzínu,tak evidentně při vyšších otáčkách do karbecu nejde dostatečné množství benzínu,bud plovák brzy uzavírá přívod paliva nebo je problém v přívodu do karbecu.Měl jsem podobný problém na bubnové sekačce (dvoutakt jak na 20) ,jiskra dostatečná ,svíčka nová,trysky vyčištěny,přes palivový filtr šel benzín proudem,ale při plném plynu se motor dusil,na volnoběh bez problému,pak jsem pročistil otvor kde jehla uzavírá vstup benzínu do karbecu a motor šlape na jedničku,pravděpodobně bio...a v bezínu plus olej zmenšil průměr otvoru ani filtr tomu nezabránil.
Překontroluj ještě jednou předstih a dodržuj poměr ředění benzín : olej (vzhledem k LOŽISKU na čepu pístu/klikové ojnici). Upřímně-kupoval bych benzín bez biosložek (tedy prémiové, dražší). U starších aut jako jsou první karburátorové Favority se při použití "biosložky" zanáší výfukové ventily hmotou, která "smrdí" jak připálený fritovací olej. Do svého "Fáčka" už jsem od výměny těsnění pod hlavu a "vyčištění" ventilů potom lil jen aditivovaný benzin (jako bonus jede a startuje auto lépe).
Nevím jaké máš ojniční ložisko nesprávně napsáno "v pístu"na čepu pístu, jestli mosazné nebo klecové jehlové, to je důležité. Podle toho lej olej- viz. článek MÍSÍCÍ POMĚR v odkazu jawa-50.cz/... Pokud máš mosazné 1: 33, jestli jehlové, tak až 1:50. Záleží i trošku na typu oleje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.