Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Parkování na místě pro invalidu

Od: risanek® odpovědí: 15 změna:

Invalida, pro kterého bylo místo určeno, zemřel. Cedule zůstala a řidiči ji nadále respektují. Auto invalidy už je také prodáno. Hrozí nějaký postih za parkování na tomto místě, pokud se dokáže, že důvod značky pominul a zůstala na svém místě pouze liknavostí úřadu?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mot
hodnocení

10x
ano, vam neprislusi hodnotit opravnenost znacky.vy se znackou mate jen ridit.

lmgify
hodnocení

4x

Oznámit stavebnímu odboru obecního úřadu a docílit zrušení značky?

hodnocení

3x

Z dřívějšího zaměstnání si vzpomínám na častý povzdech úředníků i na debaty na zasedání zastupitelů. Invalidů a žádostí o konkrétní parkovací místo je mnoho, parkovacích míst málo. Komu vyhovět?

Odboru dopravy bych položila písemný dotaz, jestli mohu na takto uvolněném místě parkovat, protože místo je nevyužité, parkování obtížné atd. A požádala o písemnou odpověď. Oni Vám tam parkovat nedovolí, ale reakcí s největší pravděpodobností bude, že místo bude rychle přiděleno jinému invalidovi. Ale i to bych považovala za vhodnou reakci, protože hledat parkování a smutně koukat na jedno prázné a nevyužitelné místo, naštve.

martinna*

pro: bimbam: velmi dobrá odpověď:)

hodnocení

2x

Pokuta Vám hrozí stále. Značky a zákazy se neruší neruší smrtí osoby, ani prodejem vozidla.

Úřadu to můžete oznámit, nebo to časem úřad napraví sám.

Pane Milane.

U nás v ulici je obdobný případ.

Invalida na kterého bylo psáno vozidlo zemřel, ale vozidlo zůstalo protože ho používá rodinný příslušník, taktéž zůstalo vyhrazené parkovací místo které tále používá daný rodinný příslušník s tímto vozidlem. ( stále je tam DZ pro dané vozidlo ).

Ale u nás v ulici nejsou takoví lidé kteří by to tzv. "bonzovali" na úřad.

Pokud to ten rodinný příslušník nenahlásí - hrozí mu něco? - vlastně využívá vyhrazené parkovací místo které mu již nepřísluší protože smrtí dané osoby ztratil nárok.

A nebo je to pouze věc úřadu který to pravidelně vyžaduje aby mu to bylo potvrzeno zda na to místo stále je nárok?

re4zon
Nehrozi mu nic, to si ma resit urad. Co by ovsem nemel je nadale pouzivat oznaceni invalidy.

Slavo, neznám ten případ přesně, nevím co je na značce. Pokud tam je vozidlo, které je uvedeno na značce, nebo má průkazku, nedopouští se přestupku. Pokud někdo dokáže opak, že tam stojí neprávem, dopouští se přestupku. Dopravní odbor si hlídá prostory takto označené.

Na značce je RZ vozidla které tam parkuje. Jestli má průkazku invalidy nevím, to jsem se ho neptal ale ta průkazka je psaná na osobu která již nežije. ( jestli tu průkazku vrátil nebo ne také nevím ).

hodnocení

0x

Asi záleží i na umístění , ale obce mají ze zákona povinnost na určitý počet parkovacích míst zřídit i parkovací místo pro invalidy

martinna*
hodnocení

0x

Pokud jste si jistý že to auto tam nebude nikdy parkovat a ta zn. auta už nemá povolení na toto místo stačí na tu značku hodit pytel nebo jakýkoliv hadr,nahoře ho převažte aby neuletěl a můžete místo používat. Bylo by dobré zajít na dopravní odd. policie a totot nahlásit,nebo zavolat. Protože tato značka se tzv. obnovuje po 2letech kdy musí majitel místa za které než mu ho vyznačili zaplatil 2000kč.ten majitel měl toto zrušit. Po té době 2 let bude asi dopravka majitele shánět. Pokud se nedostaví tak ji odstraní. Prostě po 2 letech se to povolení na místo prodlužuje po podpisu prodloužení smlouvy. Měli to zrušit dědici auta.Věřte mi,mám to také a ptala jsem se kdysi když jsem asi 3 měsíce nejezdila a chtěla aby místo využili jiní z paneláku.Bez toho hadru tam neparkujte,nestojí to za potíže

dopravka

Radíte porušování zákona

dopravko, maslíte toto:

hodit pytel nebo jakýkoliv hadr

martinna*

Pro dopravku: neradím porušování zákona.

Toto mi poradil na dopr. polici příslušný pracovník ke kterému chodím už 9 ler co 2 roky žádat o prodloužení. Pokud není místo využité a majitel nemá námitky tak se toto běžně praktikuje. Pokud majitel s oznčením ZTP auto má dlouhodobě mimo.Úředník poradil,my udělali a vše běželo jak má. Až jsem opět začaal místo využívat,sundala jsem hadr a vše běželo jak má. Je to má zkušenost v Kolíně z r. 2016.Taktéž toto místo občas"propůjčím"stavební firmě která zde dělá chodníky,kanalizaci ap. vše je jak má být.Neradila bych něco co jsem sama nepoužila a nemám ověřené. Stačí jim zavolat a zjistit.Na té značce je SPZ auta co má povelení a ve smlouvě od odboru dopravky je jméno toho co je na kartě za sklem auta..Pokud bude zn. odkrytá a bude tam stát auto s jinou SPZ tak ti můžou napařit pokudu. Milancukrář radil dobře

dopravka

zákon č. 361/200 Sb. § 4

Povinnosti účastníka provozu na pozemních komunikacích
Při účasti na provozu na pozemních komunikacích je každý povinen

c) řídit se světelnými, případně i doprovodnými akustickými signály, dopravními značkami, dopravními zařízeními a zařízeními pro provozní informace.

dále

Zákon č. 13/1997 Sb.:

§ 42a

Přestupky

(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že

(...)

g) znečistí nebo poškodí dálnici, silnici nebo místní komunikaci, její součást nebo příslušenství.

Za přestupek podle odstavce 1 písm. g) lze uložit pokutu do 300 000 Kč

(§ 42a odst. 7 písm. b).

Co se rozumí součástí nebo příslušenstvím vyjmenovaných pozemních komunikací upřesňují § 12 a §13 téhož zákona:

§ 12

(1) Součástmi dálnice, silnice a místní komunikace jsou

d) svislé dopravní značky, zábradlí, odrazníky, svodidla, pružidla, směrové sloupky, dopravní

knoflíky, staničníky, mezníky, vodorovná dopravní značení, dopravní ostrůvky, odrazné a

vodicí proužky a zpomalovací prahy,

§ 13

Příslušenstvím dálnice, silnice a místní komunikace jsou

a) přenosné svislé dopravní značky, a dopravní zařízení,

to, že to neznáte nebo ignorujete nebo že vám nějak podivně radí nedbalý úředník, neznamená, že je to v pořádku

S odkazem na shora uvedené tvrdím, že radíte jiným osobám, aby porušovali zákon, čili tato vaše odpověď je špatná, velmi špatná

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]