Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řidič ano nebo ne

Od: slavo® odpovědí: 7 změna:

Následující otázku jsem četl v poradně Dr. Berana

Poprvé na ni neodpověděl protože v dotazu bylo několik otázek a odpověděl na ostatní a podruhé již na samostatnou otázku neodpověděl protože poradna již nefungovala.

Otázka zněla.

V nastartovaném autě na sedadle vedle řidiče sedí osoba.

Vozidlo je v mírném klesání a má zataženu ruční brzdu ( řidič si někam odskočil a tam kde zastavil je zastavení povoleno).

A nyní ta osoba která sedí na sedadle spolujezdce povolí ruční brzdu a vozidlo se začne pomalu rozjíždět (krokem ).

Otázka tam zněla, zda tato osoba je nebo není řidičem.

Mě by to taky zajímalo.

Jinak jsem tam četl podobnou otázku:

Když řidič vystoupí z vozidla a před tím je aktivován "parkovací asistent" - takže vozidlo v kterém nikdo nesedí samo zaparkuje.

Odpověď na otázku kdo je v tom okamžiku řidičem když vozidlo je prázdné bylo odpovězeno - ten kdo aktivoval parkovacího asistenta.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zakon 361/2000Sb.: řidič je účastník provozu na pozemních komunikacích, který řídí motorové nebo nemotorové vozidlo anebo tramvaj; řidičem je i jezdec na zvířeti,

Povoleni rucni brzdy podle mne neni rizeni vozidla.

Ten spolujezdec co popisujes neni ridic, ale blbec.

Navic pravdepodobne doslo k poruseni paragrafu 7b.

-

Jinak zakony nepostihuji kazdou myslitelnou variantu jednani a proto jsou tu soudy. My se o tom muzeme pouze dohadovat.

hodnocení

2x

spolujezdec, i když zatlačí do vozidla, provede řidiči lumpárnu, podrží v zatáčce volant a dalších 50 hloupostí, bude stále spolujezdec, do doby, nežli se z něj stane řidič.

hodnocení

1x
Tak na to si počkám, zda se tu dobereme jedné konkrétní odpovědi *smich*
Můj NÁZOR je, že v tu chvíli je "spolujezdec" řidičem, protože uvedl auto do chodu on a jeho vlastní vůlí. Jinými slovy, když budu řídit auto z místa spolujezdce, jsem přece stále řidič. Stejně tak když budu řídit auto dálkovým ovládáním.
Opakuji, jde o můj názor, který nemusí být v souladu se zákonem a netvrdím, že to tak je ;)

Miki, "dobereme jedné konkrétní odpovědi" nedobereme, co člověk to názor, a pokaždé si vybasí tituaci úplně jinak.

Řekl bych, prázdninové mlácení prázdné slámy.

joudis*
hodnocení

1x

Ne není. Řidič je jen jeden sám to píšete, spolujezdec uvede vozidlo do pohybu. Tet je otázka zda vědomě či nevědomě? Řidič řádně nezajistil vozidlo, tot vše ...;)

hodnocení

0x
Podle mne je řidič ten, kdo ovládá vozidlo - tedy od odbrzdení spolujezdec. To, kde mudí sedět přeci není nijak definováno.

Ale on to auto prece neovlada. Pouze odjistil parkovaci brzdu.

Kdyz kamionu v kopci vytahnu z podkola klin a ten se po te rozjede stavam se ridicem?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]