Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Koupil jsem velorexe 350 motorovou tříkolku, bez technického průkazu, mám na to sepsanou smlouvu, že jsem ho legálně koupil. Zhruba před 3 měsíci jsem jej prodal za částku 50000 kč. Když chtěl stávající majitel nyní velorexe přihlasit, na jiné papíry, zjistilo se, že je kradený. Zabavila mu ho policie ČR a on ode mne nyní požaduje nákupní cenu, kterou mi uhradil hotově. Já se samozřejmě bráním vrácení peněz, ale on mi vyhrožuje soudy, a tím, že budu muset zaplatit i veškeré náklady soudu, které s touto věcí souvisejí. Pomozte prosím, nevím co mám dělat.Kdyby došlo až k soudu, mám nějakou naději, že jej vyhraju? Předem děkuji za odpověd.
Nevědomost neospravedlňuje. Přečti si dotaz od Paraday , jak on k tomu příjde, kdo mu vrátí peníze?
jancaajarek, a co na to vaše svědomí, dokážete s tím žít, že jste někomu prodal kradené auto? PT /stařenka/
Je to složitější, jde o to, komu a zda vlastnický vztah k velorexu vznikl nebo ne, zda tedy bude nekterá z kupních - prodejních smluv platná nebo ne, záleží od koho a kdy jste velorexe koupil, jak to bylo s jeho odcizením atd...Obecně ale platí, že pokud vlastnický vztah k velorexu nevznikne, nemůže člověk který není vlastníkem velorexe tento dál prodat, prože kupní - prodejní smlouva je ze zákona neplatná, pokud je kupní smlouva ze zákona neplatná, musí podle občanského zákoníku ten kdo velorexe koupil velorexe vráti a ten kdo velorexe prodal vrátit kupujícímu peníze, jinak se jedná o bezdůvodné obohacení.Pokud policie velorexe zabaví, provede jeho expertizu a bez soudního rozhodnutí ho vrátí původnímu majiteli,který hlásil jeho odcizení,budete se s největší pravděpodobností mezi sebou soudit.Doporučuji vyčkatm, než policie ukončí vyšetřiování a bude Vás informovat o závěrech, respektive se informujtze seám, pak shromážděte všechny podklady které k věci máte a poraďte se s právníkem.Předpokládám že jste velorexe prodal se ziskem, dle mého názoru s největší pravděpodobností na tomto kšeftu proděláte, pokud se nedohodnete s novým majitelem a peníze mu nevrátíte a on se s Váma bude soudit, nakonec mu je možná vrátíte, i s úroky, a soud Vám ještě předelíše uhradit náklady řízení...Proto je dopbrí na zuákladš potrady s práívníkem provsét kalkulaci, co bude pro Vás výhodnější
1.) nechat vše být a čekat, zda se poškozený skutečně obrátí na soud (já bych se soudil)
2.) s poškozenám se domluvit,peníze mu vrátit a sepsat o tom zápis a následně se začít soudi s tím, od koho jste kradeného velorexe koupil, požadovat vrácení kupní ceny, plus úroky, plus náklady soudního řízení
3.) může být i jiná možnost, například že 50 tis vrátíte a s tím od koho jste velorexe kouipil se z různých důvodů soudit nebudete, protože tam bude minimální nebo žádná šance na úspěch, ale to uvidíte po poradě s právníkem
Závěrem Vás chci upozornit, že na základě Vašeho dotazu Vám tady neodpoví nikdo, a počítejte tajké s tím, že i poté, co právník prostuduje všeškeré potřebné podklady, tedy minimálněn kupnií smlouvy, okolnosti prodej, dostupné policejní protokoly může míz jiný právník jiný názor...Právě proto máme soudy
Nabízel jsem mu,že mu vrátím půlku peněz,aby jsme se nemuseli soudit a nebyl poškozený jenom on sám,ale nechce na to přistoupit,chce vše,přitom se klidně mohlo stát,že jej zabaví mně.
No pokud jste ho sám koupil za 10000,- tak byste moc poškozený nebyl.
Jak říká NÚ: právníci budou mít z toho případu radost a kšeft.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.