Přátelé, chci si zapsat kontaktní čočky do řp. Byl jsem u očařky a možnost čoček mi napsala v rámci zprávy. Bude to na magistrátu stačit? Bude platné, když je staré skoro měsíc?
Dle litery zákona opravdu musíte mít v ŘP zapsán harmonizační kód:
01.01 Brýle – v tomto případě je možné řídit pouze v brýlích 01.02 Kontaktní čočky – na řízení musíte mít vždy nasazeny jen kontaktní čočky 01.06 Brýle nebo kontaktní čočky – ideální varianta - za volant můžete v obou
rv*
Nejlepší varianta je ta, kterou mám já - tedy nemít zapsané nic a nosit brýle.
Když máte v řidičáku na fotce brýle (pokud je používáte na dálku, musí tam na fotce být), myslím, že stačí mít u sebe doklad, že používáte také kontaktní čočky.
Budete muset na magistrát zavolat, zda jim stačí běžná zpráva. Jsou tam poměrně ochotní a sdílní, alespoň mám tu zkušenost. Oficiálně je potřeba potvrzení:
Navštivte obvodního praktického nebo očního lékaře, aby vám vystavil zdravotní potvrzení, že při řízení můžete svou oční vadu kvalitně korigovat brýlemi i pomocí kontaktních čoček. Cena potvrzení je přibližně 200 Kč.
S potvrzením zajděte na dopravní inspektorát, kde vám na jeho základě v řidičském průkazu doplní správný harmonizační kód. Cena úpravy je cca 50 Kč.
Snazte se nedelat na sebe bic. Ztratite cocky, zastavi vas policie a hned bude zkoumat zapis v ridicaku s naslednou pokutou. Je to pro vasi pohodlnou jizdu a ne nastroj k buzeraci.
Tak když mám psané brýle, s čočkama mi to policie neuzná. Co je na tom k nepochopení?
jenda2*
Nezda se mi zapsani do ŘP. K nicemu to neni a snad sam vite, jestli vidite nebo ne. Pouze jste dal policii duvod k vetsi kontrole a zaplatil jste dalsi poplatky. Nic jste tim neziskal.
A co třeba bez zápisu zákaz řízení? lékař zašle na evidenci že nemůže kjezdit a je vymalováno? není lepší za pár korun nový se zápisem brýle a kont.čočky?
jenda2*
Nekombinujte. Také mám brýle na dálku 0,5 dioptrií a lékař nic neřešil. Není proč. Takového lékaře neznám. Jsme lidi, nebo snad u vás ne?Pokud je někdo slepý, asi si toto uvědomí a vezme si brýle. Proč musí v ČR všichni všechno řešit, co ani není potřeba. Bez zápisu a zapomenuté brýle= špatně se mu pojede a hned to napraví. Brýle v ŘP a jejich zapomenutí při náhodné kontrole za barákem znamená flastr. Také jsem je měl zapsané a zapoměl je. Samozřejmě hned pokuta. Nechal jsem zápis odstranit a vše si řeším sám podle sebe.
Tak na magistrátu mi řekli, že potřebuju potvrzení od praktika(ne od očaře). 250kč za nový řp - vždy se totiž vydává nový. Zapsané brýle již mám a proto jsem předpokládal, že doplnění čoček bude stačit od očaře. Nahánět ještě praktika se mi fakt nechce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.