Čau, chtěl bych se zeptat jaké máte otáčky na volnoběh při zahřátém motoru. Já mám totiž na volnoběh cca 600, což je asi málo a při nastartování u studeného motoru kolem 1000. Auto sice nijak neškube ani nemá tendenci chcípat, ale čím to může být. Takhle jezdím tři roky a zatím bez problému.1.6 16v 79 kW R. V 2001 Renault laguna II
Proč by to mělo být málo? Volnoběh řídí ŘJ motoru v závislosti na spoustě faktorů a signálů z čidel a stejně do něj nelze uživatelsky zasáhnout. Nakonec stačí na místě otočit volantem a volnoběh na okamžik stoupne, protože ŘJ vyhodnotí zvýšenou potřebu výkonu pro pohon posilovače řízení. Navíc otáčkoměr na palubní desce má nějakou toleranci a troufám si říci, že v nízkých otáčkách často vysloveně lže.
Nezabývej se tím a v pohodě jezdi.
doplněno 11.06.19 09:13:
@otacky: Předně výrobce nepožaduje, výrobce uvádí. K tomu si přečti to, co píšu o přesnosti palubního otáčkoměru v nízkých otáčkách.
doplněno 11.06.19 10:23:
@otacky: Jmenuje se to tu poradna. Tak poraď, jak dostat ty otáčky na "požadovanou" hodnotu 750+/-50 1/min. Seřízení geometrie a vůle ventilů není problém. Ovšem dost by mě zajímalo, jak uživatelsky seřídíš kompresi nebo ty volnoběžné otáčky, jejichž hodnoty a průběh jsou dány SW mapou, nahranou výrobcem do ŘJ.
otacky
Málo je to, protože výrobce požaduje 750ot/min (+-50ot/min).
otacky
Stejně asi jako výrobce uvádí sbíhavost, min. komprese, vůle ventilů...atd. Pro správnou funkčnost vozidla výrobce požaduje. Pokud je hodnota mimo, tak se jedná o vadu, kterou klidně mohu reklamovat, pokud je ještě u koho. Tazatel nenapsal, kde vzal hodnotu otáček, ale i elektronické otáčkoměry většinou ukazují dost přesně, takže pokud ho nemá vadný, dá se s hodnotou pracovat a následně ověřit přes diagnostiku.
asd1
Satam - najdeš závadu a opravíš jí. Pokud má být 750 +- 50 a je jen 600, tak je něco blbě...
asd1
Ale pokud neškube a nemá snahu chcípat, tak bych to neřešil a bral jako normál...
U spousty aut hodnota volnoběhu lze nastavit přes diagnostiku. Často se to dělá např. u dieslů, kdy se tím "koriguje" opotřebení vstřikování. U tazatele jsou 2 možnosti nízkého volnoběhu. 1. Některá hodnota, ze které vychází hodnota volnoběhu, je mimo. Tedy např. špatně se snímá poloha natočení škrtící klapky atd... 2.Něco zamezuje motoru, správně nastavit volnoběžné otáčky. Např. zanesená škrtící klapka, hodně znečištěný filtr, špatný tlak palivového čerpadla atd... Na dálku závadu přesně nelze určit.
Vidím to jen na otáčkoměru na palubovce, filtr jsem měnil cca rok a čištění klapy se trochu bojím. Známý prý jednou čistil a po vyčištění volnoběh 1500 otáček. Musel to dát do kupy diagnostikou
asd1
Musíš změřit diagnostikou JInak pokud nechcípá a jede klidně tak bude OK a otáčkoměr kecá...
U VW Group lze VAGem nastavit volnoběžné otáčky změnou pamametru. Podobné to je u všech aut, jen je potřeba použít potřebnou diagnostiku nebo zajet do autorizovaného servisu, kde vše nastaví do patřičných parametrů.
Tak u koncernových vozidel to není problém, tak je přístup k vylepšení čí pokažení velmi snadný, ale u jiných značek to není vůbec bežné... Spíš bych hledal chybu, proč to ŘJ tahá tak nízko... Obecně u common-railu, když je pod 600 otáček, tak nejde plynový pedál... Viděl jsem to na Mondeu a i na více značkách...
A u benzínu může být , pokud se to vyžaduje , nezkalibrovaná klapka sání, zanesesená klapka, někdy, má vliv přisávání vzduchu(u benzínu), kdy buď otáčky kolísají, jsou vyšší, nebo i nižší, tedy v kombinaci, zda má motor MAP či MAF...
Já mám na 1,9 DCi 800 a občas to spadne i k těm 600, ale většinoou na pár sekund. Ovšem pokud to funguje tak bych do toho nerýpal a už vůbec bych k tomu nepouštěl někoho, kdo to neumí na 120%, protože pak už to fungovat nebude...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.