Nejste přihlášen/a.
Zdravím ,
Mám fábii 2 1,4 16 V 63Kw , nedávno jsem měnil baterii a protože jsem měl problém se studenými starty(většinou napětkrát ,konečně po měsíci vyřešeno) tak jsem měřil jak je nabitá baterie a jestli nepotřebuje nabíječkou dobít. Přitom jsem zjistil,že alternátor 90A na volnoběch dává 13,8 V a při zátěži (rozsvícená světla,ventilátor, rádio)13,4-5V.Byl jsem přesvědčen,že by mněl dávat minimálně 14-14,2 V a je vadný tak jsem ho dnes vymněnil,jaké bylo překvapení -žádná změna ,stejné hodnoty.Po vypnutí motoru má baterie 12,7 V tak se chci Vás zeptat jestli to je vpořádku,to znamená pokud je baterie plně nabitá tak alternátor dává mín než těch 14 V?Nebo je zrada jinde,veškeré ukostření vyčištěno ,prostříknuto sprejem na kontakty,žádné svorky nehřejou a auto šlape jak má,tak nevím jestli to mám vůbec řešit...Předem díky za vaše rady.
Měření napětí baterie.
Baterii necháme v klidu, tedy měříme až několik hodin po jízdě či nabíjení. Použijeme voltmetr a změříme napětí autobaterie v klidu. Dále se řídíme dle přiložené tabulky.
Nabito 100% více než 12,6V
75% 12,4 - 12,54V
50% 12,24 - 12,4V nutné dobít
25% 11,88 - 12,18V nutné dobít
Dobíjení autobaterie má za normálních okolností na starosti alternátor vozidla v rozsahu od 13,8V do 14.6V - při běhu motoru. Baterii nabíjíme proudem 0,1 kapacity do plného stavu ( příklad baterii 44Ah nabíjíme 4,4A - baterii budeme nabíjet 10 (4,4A x 10h = 44Ah kapacity) hodin
Právě že jsem přečetl nejen manuál,ale i škodovácký fora a byl jsem i servise ,všude stejný názor-minimálně 14V a je jedno jestli při zátěži nebo bez něj,od toho je tam regulátor,který to má srovnat na těch 14 V.
Měřák je dobrý,kontroloval jsem ho na jiném autě(14,4 V) ,taky si myslím,že to bude v kablech,jenže mám veškeré ukostření vyčištěné ,takže tipuju na silový kabel...
Přechoďák může být i v lisovaných spojích mezi "drátem" a koncovkou příp. je drát pod izolací shnilý = pokud vyčistíš kontakt (styčnou plochu připojení) tak to nepomůže... Bez proudové zátěže se to blbě měří - jeden drátek s malým proudem ej v pohodě, ale velký proud už má pokles napětí mnohem věší...
Jestli jsou všechny svorky zkontrolované a dělá to i s novým alternátorem,je klidně možné že je to normální. U felicie jsem se taky nikdy nedostal nad 14V,se světly a při zátěži tak 13,5-13,7. Přitom onen regulátor by měl držet nad 14. Ten regulátor tam není proto aby bylo stále stejné napětí,má nějaké rozmezí v kterém to musí držet a hlavně musí bránit prudkým výkyvům které by mohly poškodit elektroniku. Každé auto to má stavěné jinak,někde je normální když je to 14,5,někde je normální když je 13,6-nedá se paušálně říct že dobíjecí napětí u auta je prostě tolik a tolik a když je to jinak tak je to špatně.
Baterie se neměří po zastavení motoru,ale po několika hodinách v klidu-a tam naopak platí zcela přesně,že když je dobře nabitá,má nad 12,5 V. Když je tam méně tak nabít. I na baterii před smrtí naměříš po zastavení motoru dobré hodnoty
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.