Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Felda - startér točí naprázdno, chrastí

Od: luke98 odpovědí: 10 změna:

čaute, z ničeho nic se mi na mojí felicii stalo že jsem dojel na místo, vypl motor a když jsem chtěl nastartovat, tak je slyšet od startéru zvuk, jak kdyby se točil naprázdno a něco chrastí u rozvodů. je možné aby třeba praskl rozvoďák? auto nejde nastartovat a nešlo ani rotzlačit a mám celkem vítr z toho co by to mohlo být, nenapadne vás něco? Díky

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

0x

Jestli se startér točí naprázdno, elmg. cívka nevsune pastorek startéru. Jinak auta s ozubenými řemeny se nedoporučuje roztlačovat, hrozí přeskočení byť o jediný zub a celé rozvody jsou v háji.

luke98
hodnocení

Já mám normální 1.3 MPi s řetězem tak tam snad to roztlačování by nemělo vadit. ten startér netočí motorem a přece i kdyby náhodou praskl rozvoďák tak by startér točil ne?

hodnocení

0x

Jestli se startér točí naprázdno, tzn. netočí motorem, pak se těžko může ozývat něco od rozvodů. Tipoval bych to na rozsypanou volnoběžku.

PS: Keplere keplere, když cívka nevysune pastorek, nemůže sestartér roztočit, protože nesepne stykač v cívce. A pokud je to Felda 1.3, nemá řemen, ale řetěz!

doplněno 02.06.19 23:00:

@luke98: Tak už mě napadá jen katastrofický scénář - rozsypaný setrvák a spojka.

doplněno 04.06.19 08:35:

@luke98: Tvůj postup bych pochopil u škodovky z 80. let. To, co jsi udělal, bylo jen vyhazování peněz. Na moderním autě je diagnostika to prbní, co máš udělat. A ne chaoticky měnit díly bez toho, že bys věděl, který je vadný*zed*

luke98
hodnocení

No prostě když začnu startovat tak to zní jzhruba jako míchadlo co mají zedníci a něco v tom chrastí. Ale nešlo mi to auto ani roztlačit, tak mě to trošku děsí.

luke98
Tak zkouseli jsme to roztahovat a obcas to fakt ma chut běžet normálně a jet normálně, ale pak to zase přestane a z motoru se ozývají fakt divny zvuky, pak to treba zase na chvilku naskočí a jede normálně.. fakt nevim co by tomu mohlo byt :(
luke98
hodnocení

Chaoticky? Veci typu ŘJ nebo zapalovací lištu, svíčky atd.. mam náhradní v garáži tak jsem to jen zkusil :) pokusil jsem se o vylučovací metodu která mě nestála nic :) a felicia rozhodne nebi nic moderniho, naopak ten motor se az tak moc neliší od toho z 80. let :) a popravde nevim jestli by mi diagnostika rekla vic..

hodnocení

0x
Viděl bych to na vysypanou volnoběžku startéru
De to vyndat rozebrat vyměnit ale mam pocit že levnější a rychlejší bude sehnat starší fungující startér

hodnocení

0x

Pro: luke98: Píšeš, že auto nejde nastartovat ani na roztlačení a pak zase že občas motor běží a ,,chrastí". Tak nastartuje na roztlačení nebo roztažení? Jak teda?

Pokud motor běží a občas něco chrastí, tak by to mohla být ta rozpadlá volnoběžka, jak píše SATAM. Může docházet k tomu, že občas setrvačník zachytí pastorek volnoběžky, který v případě totálního kolapsu volnoběžky, volně ,,cestuje" po hřídelce a může ho zachytit otáčející setrvačník. Od toho by mohly pocházet ty pazvuky.

Vymontuj startér a případně sežeň jiný za pár stokorun. Vymontování startéru není složité.

čirůvka

luke98
hodnocení

No tak popořadě.. proste jsem dojel a nešlo nastartovat.. tak me odtahli domu a při roztahování na laně auto nechytalo.. prostě běželo jak kdyby nebyl otočenej klíček.. tak jsem nabil baterku.. zkoušel startovat, mltor nechytl a ozyvalo se mlaceni od motoru.. zkusil jsem vymenit zapalovací listu, ridici jednotkou, ocistil jsem Halluv snímač a výsledek byl pořád stejný.. svíčky byly mokré od benzínu ale byly černé, to nikdy nebyvaly. Když jsme to znovu roztahovali tak motor zase běžel jak kdyby bez zapalování... Jen občas jak kdyby cuknul že už pojede normálně, ale po pár vteřinách zase chcípl...

luke98
hodnocení

No, toto téma už je asi pasé.. po rozdělání motoru jsem našel dvě základní věci, ozubené kolečko rozvodu, co je na vaččce, nemělo zuby, zuby byly v olejové vaně :D a řetěz reguleérně klouzal po vačce a ten divný zvuk chrčení byl proto. poté jsem ještě zjistil že byl docela ohoblovaný věnec setrvačníku, tak jsem ho též vyměnil. A ten zvuk "točení startéru naprázdno" byl zvuk motoru který nemá kompresi, podobně jak kdybych vyndal svíčky a začal točit motorem. jednou už jsem měl vysypanej startér a točil naprázdno a ten zvuk byl hodně podobný, tak možná proto jsem to zdiagnostikoval špatně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma auto nejde nastartovat

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]