Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik se dává někomu za benzín

Od: mcqueen odpovědí: 26 změna:
Dobrý den, nemám auto, řidičák a ani minimální přehled o věcech kolem aut. Kolik dáváte lidem na benzín, když vás někam vezou? Jasně, že je to podle vzdálenosti, ale můžete mi prosím uvést nějaký příklad? Omlouvám se, pokud otázka působí hloupě, ale jezdím jen autobusem nebo vlakem... Jen přibližně, abych měla přehled. Moc děkuji a přeji krásné odpoledne a víkend.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Cena paliva je cca 200Kč/100km.

Je to samozřejmě ale jen a pouze palivo, bez jakýchkoliv dalších věcí.

doplněno 31.05.19 13:57:

Náhrada za opotřebení (amortizaci) je pro rok 2019 stanovena na 4,10Kč/km. K tomu se ještě přičítá cena za palivo. Ale mezi "kamarády" se to většinou takto nepočítá. Neznáme ale podrobnosti o tomto konkrétním případu.

jurajjuraj*

soused ma camaro SS a za 200,- by tech 100km urcite nezajel , zajimava odpoved

Sorryjako...

Ale jděte s tím do háje.

A když tazatele někdo poveze v voze F1, tak náklady na palivo a pneumatiky budou 50000Kč/100km.

Ano jistě.

Ale cca kolem 2Kč/km se počítá i oficiálně dle zákona u běžných vozů.

re4zon
Ne to se tedy nepocita, nahrada za jizdu vozem je letos dle zakona 4,10 na km + castka za phm dle spotreby v tp vozidla a najetych kilometru. Nestalo se vam neco? Posledni dny pozoruji, ze u vice otazek radite, i kdyz o veci nic nevite.

re4zon: Šmarjá...Nechytejte mne pořád za slovo. Ano, 4,10+cena PHM dle tabulek. Ale u běžného auta se spotřebou 6l/100km to vychází cca 2Kč/km.

Opravdu neuvažuji o tom, že by paní někdo vezl někam ZILem, BVPčkem, Camarem, Corvetou...ani autobusem pro 45 osob.

re4zon
To si kazdy umi spocitat taky, ale kdyz me nekdo nekam veze, tak mi prijde slusne mu dat nahradu aspon ve vysi nakladu, a ne jen na phm, staci ze nepocitam jeho cas. Takze "na benzin" znamena na phm, pneu, opotrebeni auta atd. osobne bych dal nekomu kdo me veze uplne mimo svou cestu 5-10 kc / km podle vzdalenosti.

re4zon: Ano, v tom se shodneme. Konkrétní částka záleží na spoustě dalších věcí, které nevíme. Je velký rozdíl, pokud vnuk doveze babičku k lékaři a hodinku tam na ní počká, nebo jestli paní poveze soused přes ulici na oslavu narozenin její vnučky přes půl republiky a bude tam na ni ještě celý den čekat.

Ale to je opět o tom, že dotaz není zcela konkrétní a "do podrobna". I když i tak to samozřejmě záleží na dohodě obou stran (zejména pokud nejsou v příbuzenském, či kamarádském vztahu).

Zkusím ještě jednu variantu. Pokud bych vezl někoho zcela cizího, z místa A do B a zpět...najel bych celkem 300km a čekal na něj 3h, potom bych byl ochoten to udělat za 4280Kč. Potom to vychází pro daný KONKRÉTNÍ případ na cca 14,26Kč/km vč. ztráty času.

jurajjuraj*

nevidim duvod jit do haje, nevite o jake auto se jedna ale hazet tu moudra typu 200,-/100km, to fakt sorryjako

2,- podle zakona mozna tak pred deseti lety, v roce 2018 bylo neco pres 4,- na km + palivo

km

Tak se chlapi nehádejte, já bych paní svezla za 120,- Kč neboť jezdím za 3,5 litru/ 100 km x 35,- = 122,50 Kč.

Cizí nevozím a kamarádům nic navíc neúčtuji. Službu třeba jinou mi oplatí.

hodnocení

3x

Pokud "mne někam vezou" - tj. osobu, mrknu se na cenu autobusu a dám zhruba tolik. Tedy v případě, kdy se na cestu jen připojím a on by tam stejně jel.

Pokud mne veze, protože potřebuji odvést od bodu A do bodu B a nemůžu objednat taxi - třeba veze náklad, je to určitý den/hodina ... jede čistě jen kvůli mně, musím zohlednit km, čas, opotřebení i ochotu. Takže můžu dát 5-20,- Kč za ujetý km.

A co dělám já, nemusí být pro vás směrodatné. Pohybujeme se v jiné lokalitě, jezdíme jinými auty. Ideální je zeptat se - když mne zavezeš tam a tam, kolik ti mám zaplatit? Přímá otázka a odpověď, která vám dá jistotu. Když zaplatíte málo, můžete si udělat z ochotného přítele nepřítele.

re4zon
Jo, a znamy/kamarad rekne nic, protoze chce pomoct a ne z vas tahat prachy. A vy nevite kolik je adekvatni, jdete se zeptat na poradnu a tam vam nekdo rekne tohle. Opravdu rada doslova k nezaplaceni :)

Když dám sousedovi 20km á 6,50 Kč - 130,-Kč - může být nasraný, protože ukončil svou rozpracovanou práci, jede tam a zpět kvůli mně a jeho čas strávený tímto způsobem ho stál 500,-. -

Nelze adekvátně odpovědět. Nelze paušalizovat tuzéra za najetý km.

Opravdu nejlepší je přímá dohoda. Pokud ten kamarád řekne, že nic nechce, je to taky domluva. Třeba se mu někdy bude hodit protislužba a já si pak také nic neřeknu. Zároveň tím odpovídám @re4zon na jeho "radu k nezaplacení"*zed*

jmlc - rozumna odpověď, hlavně v té logice otazky-kolik Ti zaplatím za... je v ní již cítit" je mi jasné, ze s tím máš nějaký náklad a já Ti jej uhradim". Naopak otázka "co jsem dlužen" si podvědomě říká o odpověď nic. A to je velký rozdíl. Tímto též odpovidam pro re4zon - a nic za to nechci zaplatit.

asd1
hodnocení

1x

Počítej, že normální lidový auto má palivo + spotřebák (pneu, olej atd.) 3 Kč/km. není v tom pořízení auta, opravy poruch, ztráta času řidiče atd.

slavek*
hodnocení

1x

Více možností. Skutečně záleží od důvodu jízdy. Pokud jsem spolujezdec, tak dávám 1/3 z kilometrové sazby stanovené MF při pracovních (služ.) cestách. Zaplacení sazby na úrovni HD (vlak, autobus) je asi přehnané. Jenže pokud někdo jede jen proto, že já potřebuji, tam je to již pálka. Je to 100% nákladu (tedy žádná 1/3) a navíc je tam čas řidiče - to jste blízko ceny taxíku. Logicky, pokud vezu kámoše manželku do porodnice, nechovám se jak Rothschild, a třeba nechci nic, nebo jenom za benzin, případně se vyrovnáme u piva. Asi tak, případ od případu.

lidus*
hodnocení

1x

Cizí nevozím a kamarád to je jednou já a podruhé ty. Př. švagr jezdí do práce cca 60km, jezdí autem s kolegou a za cestu tam a zpět mu platí 100,-, kolega by jel stejně a takto se domluvili.

hodnocení

0x

Vždy se ptám, co jsem dlužný a nemusím sám nic nabízet. Ideálně se domluvit předem. :)

pumpa
hodnocení

0x
200kc/100km hm já tankuju za 500 a ujedu 200km kolik mi to tedy žere.

2,5 Kč na km - tj. 250 na sto - takže zhruba 8,5 litru a sto vám to žere

pumpa
Palubak ukazuje 7.8

palubní PC je šméčko - skutečnou spotřebu si píšete? Za kolik tankujete palivo? Počítal jsem 30,- na litr.

pumpa
31.05.19 21:18
32.6 litr

vidíte - i proto není možné přesně říct, že cena na km je xy Kč. - to prostě záleží na mnoha parametrech potřebných k výpočtu.

sykorkaaa
hodnocení

0x

jak už tu někdo psal - je rozdíl, jestli vás řidič bere se sebou, tj. jede tam tak jako tak, nebo jestli jede jenom kvůli vám, taky kolik mu to způsobí obtíží, to už asi odhadnete sám... já bych se na rovinu zeptala, kolik dlužím, kdyby říkal že nic a vy mu přesto chcete něco dát, tak bych dala asi cca cenu jízdenky pokud mě bere s sebou, a jestli jede jen kvůli mě, tak se zeptejte kolik mu to žere a spočítejte si to, a zaokrouhlete nahoru! :)

hodnocení

0x

Pokud někoho vezu jako spolucestjícícho, tak je východiskem cena BlaBlaCaru což je po Česku 0.90 za km por jednoho spolucestovatele. Pokud jedeme ve více a potřebuju to rozúčtovat, tak počítám celkem 2Kč/km na plyn a 3Kč/km na benzín.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]