Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Havarijní pojištění

Od: babajaga® odpovědí: 44 změna:

Dobrý den,

máme dvojkovou Fabii, rok výroby 2011, koupená 2013. Od počátku platíme havarijní pojištění. Má to na auto 8 let staré, ještě cenu? Vadí mi, že v pojišťovně neuznávají přímou úměrnost, látku základní školy.

Podle mě: čím je auto starší, tím nižší má cenu, tím menší pojistka by se měla platit. (pokud by došlo k pojistné události, auto bylo starší a to se pak pořádně bere v potaz). Navíc nikdy jsme neměli nehodu zaviněnou námi. Dá se říct, že jezdíme bezpečně.

Jenže: včera přišla složenka - a pojistka je zase o 150 Kč dražší, než za rok 2018. Neštve mě to placení, ale to zvyšování.

Proto se ještě jednou ptám - nechali byste na autě 8 let starém, stále havarijní pojistku? Děkuji - Jaga.

44 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Jestli HP nechat, to je opravdu na zvážení.
Na druhou stranu, to že jen chodí složenky a Vy je akceptujete, to není správný postup.
Pokud si na pojišťovnu dojdete osobně, a "ozvěte se", tak se budete divit, jak půjde cena dolů.
Ale sama pojišťovna to neudělá, musíte být trošku ostřejší.
Případně tam již jděte s konkurenční nabídkou od jiné pojišťovny v ruce, to velmi pomáhá.

jezevec*
hodnocení

2x

Tak hlavně, babi, záleží na tom, kolik za tu pojistku pojišťovna chce. Tipuju, že pokud nejsi někde ve velkoměstě, měla by na tuhle Fabii stačit ročně ca. 3 tisícová částka. Každopádně bych zkusil jednu věc, kterou já dělám pravidelně - každoročně mi navyšují povinné ručení u všech našich aut. Takže vždycky když přijde dopis, zavolám do pojišťovny a řeknu :
"Tak hoši, za to, že jezdím 20 let bez nehody, po mě chcete dražší ručení? Tak to ani omylem. Zítra vám odesílám výpověď pojistek na vše, co u vás pojištěno mám a poohlédnu se po nějaké pojišťovně, která si zákazníků váží."
Oni buď cenu sníží, nebo ne, v takovém případě ihned kontaktuji nějaký srovnávač pojistného a nechám si udělat pojistku novou, levnější.
Praktikuji to takhle zhruba 10 let, úspěšnost zatím 100%...

Noční můra pojišťovací. Jeden rok my seženu nadstandardní obchodní slevu že mu ostatní mohou závidět. Další rok se plošné ceny zvednou a on přijde s tím že to je drahé ať seženu slevu. Bohužel, slevy opravdu nejdou do nekonečna.

arne1: Jistě že slevy nejdou donekonečna. Problém v ČR je, že i když člověk má řidičák 40 let a jezdí bez jediné nehody, tak jeho "zvýhodnění" proti člověku, který bourá 4x do roka zase není tak extrémní, jak by mělo být. Klidně ať ten člověk co nebourá má pojistné 1000Kč/rok...a ten druhý bourající exot 100 000Kč/rok.

@martine - to český človíček do druhého dne obejde... pojišťují to dědečkové, případně známí a stejně jezdí ten exot "za levno"...

Pokud bourá, tak nevěřte tomu že se to neprojeví. U některé pojistky se první škoda nepočítá, u jiné jdou dolů nějaké měsíce (když jich mám 200 tak to ještě moc neboli), u jiné padnou slevy (to je moc nepříjemné) a jiná takového klienta rovnou odmítne.

Ale ono by to šlo vyřešit...Jenodušší způsob by byl, dejme tomu pokud řidič za 5 let 4x vlastní vinou způsobí nehodu, tak zákaz řízení na 3 roky.

Srovnávač? To myslíte ty veřejné nebo ty co mají někteří pojistováci interně? Osobně nevěřím ani jednomu. Ty veřejné často bývají nastavené tak, aby nejlepší nabídky nezveřejnily a nechaly ji pro osobní jednani (podstatně je získání kvalitního kontaktu na klienta). Vzdy to chce vědět co dělám. U některé pojišťovny když zvýším limit například na POV, tak mohu použít vyšší obchodní slevu takže ve výsledku je to levnější než s nižším krytím.
vilik*
Srovnávač není samospasitelný, to má Arne pravdu. Čerstvá zkušenost, minulý týden jsem poptával pouze POV a rozdíl mezi třemi nabídkami byl přesně nula. U současné pojišťovny platím o 150 víc, ti jediní se na návrh na přepočet ani po dvou týdnech neozvali.
Když to tak vezmu, u současné jsem spokojený, ale ten nezájem mě štve, i kdyby jen napsali, že to není možné. Ale přecházet jinam kvůli ušetřeným 150 korunám ročně?
Zákaz řízení? Od toho je snad policie! Pokud to byly vážně nehody tak takový už neřídí. Už jsem měl několik klientů u kterých například Slavie napsala že je nepojistitelny, a jinak levná AXA napsala že ho pojisti za 80 tisíc.

hodnocení

2x
Havarijní pojištění máte na určitou částku. Pojistná hodnota auta na počátku byla cca. 220tis. Z toho počítají pojistné. Každý rok je cena auta nižší. Zvláště tedy v případě HAV se má přepojit na novou, nižší pojistnou hodnotu. Když to neuděláte, je to vaše volba. Při nehodě vám ale víc než obecnou cenu nedají. Takže platíte pojistné za 220000,- ale dostat můžete max 100000,-. Přeplácite už 6 let. Ne výpověď, ale přepojistit!
doplněno 31.05.19 14:03:

Nedávno jsem pořídil havarijní pro nového miláčka mé ženy. Protože to vypadá jako nové, pojistil jsem to na 45000,-, přestože ceníkově je cena 35000,- a na trhu se v daném stavu prodávají za 60000,-.

Má tam allrisk, spoluúčast 2000,-Kč, pojistné 2500,-Kč.

Ta fabie, ať chcete nebo ne, bude ceníkově na 85000,- max - bez ohledu na motorizaci nebo ceny na webu.

85000,- na auto nemusí mít každý. Pokud by se něco odřelo, neřeším. Ale nehoda mnohdy nezávisí na vás. Vandalové jsou všude...

Pojistil bych to, spoluúčast třeba 5000,- Kč (to není moc, pojistné je ale nižší...) - a zohlednil rizika. Např. garážované auto nepojistím proti živlu.

Nejprve zkuste přepojistit u stejného pojistitele. Když to bude hotové, ověříte si u jiných, jestli se jejich nabídky výrazně liší. Pak můžete od nové smlouvy odstoupit (tuším je to do 2 měsíců od sjednání) a sjednat jinde a levněji.

Není to úplně pravda. Například u Kooperativy to není na pojistnou částku ale na hodnotu obvyklou, která samozřejmě automaticky klesá.

a tím, že cena obvyklá (což je vlastně u všech, ale dle sazebníků... ) klesá, tím je pojistné nižší... jako kvůli nižšímu riziku.

Právě. KOOP to tím pádem upravuje automaticky.

Pak klobouk dolů - na začátku sice zaplatí člověk o pár set víc, ale když to nechá několik let a pojistné se adekvátně snižuje, aniž vy cokoliv děláte, pak je to dobré...

Tchýně taky prvních 5 let platila částky na nové auto... přeplatila dobrých 8-10 tisíc.

To je právě důvod, proč to tě kamosce nemohu presjednat.
Presjednani je brnkacka. Nejdříve prepracujete na vyšší pojistné dalším připojištěním. Pak zrusite novou smlouvu dle zákona a podmínek v prvním týdnu... Zaplatíte 8dnu pojištění a jděte jinam.
Umíte číst? Tady jde o to, že to líp než před několika lety nespocitam. Storno s náhradou bych sice mohl udělat, u této pojišťovny by to šlo, ale to naprosto neřeší problém.

Číst umím, i když máte tolik reakcí, že je složité najít tu správnou k vašemu komentáři...

Pokud hledáte levnější pojistku a najít nemůžete, možná jen hledáte špatně. Takto já mám pojištění domu a domácnosti s VIP slevou 50% z dob zaměstnání u pojišťovny... a nemám důvod to měnit. Ale u auta to nemusí být vždy pravda.

jurajjuraj*

jak se pojistuje auto ktere ma cenikovou cenu 35 na 45 protoze chci?

Ceníková cena je při plnění jako první věc - vždy. Ono navýšení je pak podle možnosti majitele prokázat vyšší hodnotu vozu. To já dokážu STK za posledních 10 let, pravidelným servisem, fakturami, fotodokumentací,... proto navýšení až 20%. Víc vám pojišťovna nedá. Když pojistím na milion, tak mi při nehodě milion nedají. Když pojistím na 20 tis - je podpojištěno, dají mi třeba polovinu z výpočtu škody.

Je to trochu složitá matematika a je zbytečné ji rozepisovat v této otázce právě vám @juraji, když dnes reagujete zcestně u jiné otázky. Evidentně nejste dnes ve své kůži.

jmlc: 50% VIP? Allianz?

No já mám právě k dispozici většinu pojišťoven, ale klientovi zaměstnaneckou slevu opravdu sehnat nemohu.

česká pojišťovna, sleva generálního ředitele...

ooplo
hodnocení

1x
Určitě dát výpověď a změnit pojišťovnu. Skoro každý rok mám novou pojišťovnu, protože si svých starých klientů neváží. A havarijní bych si nechal, tak ještě 2 roky.
Obracíte se asi na spatneho poradce. Já už několik let marně přepočítáván pojistku jedné známé, z provozních důvodu (aby mu opět chodila provize mne a ne komusi imaginarnimu) bych jí to potřeboval predelat - a nejde to. Tu původní jsem udělal tak dobře, že při růstu cen na původní cenu nedosahnu, natož abych ji podlezl.
ooplo
Nemám poradce. Buď si pojištění sjednám přímo na webu pojišťovny / na pobočce nebo jsem jednou využil srovnávač. Tak třeba Generali má na 1. rok pojištění cca 15% slevu...

hodnocení

1x
Nezáleží na tom jak je auto staré, ale na tom k čemu ho používáte a jak jste bohatí. Já mám auto rok 2003 a bez opravdu kvalitní havarijní pojistky a bez kvalitní nadstandardní asistence si to nedovedu představit. Jezdím na výlety do zahraničí a to ne jen na kafe do Vídně. Už se mi to několikrát vyplatilo, už mne jednou odtáhli z Maďarska domu a loni jsem to skoro zrušil. Díky pojištění nejsem v mínusu a mám auto.

jurajjuraj*
hodnocení

1x

platim havarijko i na auto z roku 2003, rocne zaplatim vcetne povinneho 3050,- a kdyz mi vbehl pes do cesty, majitele se nezjistilo, tak oprava za 40 sla z havarijka, takze za sebe, havarijko u aut uzaviram stejne automaticky jako povinne ( nekupuju auta za 30-40 tisic, auta v cene jednoho platu bych taky nepojistoval )

hodnocení

1x

nechali byste na autě 8 let starém, stále havarijní pojistku?

No tak ony jsou to poměrně jednoduché počty. Dejme tomu, že POV+HAV+skla vyjde na 6000 Kč při 5% spoluúčasti. Absolvoval jsem drobný karambol na dálnici. Zadní nárazník, 5. dveře, světlo, zadní čelo. Oprava za 70 litrů, šest neděl bez auta. Šlo to sice z povinného ručení viníka, ale taky jsem nemusel dobrzdit já, žejo? Takže radši platím pojistku. Sice jsem zatím zaviněnou havárku neměl, ale dvanáct let bez nehody (12x6000´72000) je dost dlouhá návratnost. Aktivněji jezdím nějakejch 15 let a za tu dobu jsem si vlastní vinou zlikvidoval jeden blatník, ale všeho do času. (JJ, v pojišťovně mě vidí rádi - platím a nic nechci)

Mimochodem, cena obyklá (nikoliv tabulková, ale ta, za kterou koupíte reálné auto) za dvojkovou Fabii z roku 2011 bude někde mezi 100-130 tisíci dle stavu, nájezdu a výbavy (je-li krátká, asi o něco míň). Pořád dost peněz na to, aby si je člověk hlídal.

doplněno 02.06.19 13:05:

@hm: Může být, pojišťovny rády berou a nerady dávají. Ovšem doba, kdy si pojišťovna odepisovala amortizaci tímto způsobem, už je snad pryč. To je taky jedním z důvodů, proč pojistky podražily. Taky jsem z toho měl hrůzu. V rodině zatím 2 nezaviněné bouračky, obě vyřízené k plné spokojenosti. Jedna řešena přes autorizovaný servis. Dohadování s pojišťovnou měla pod palcem pracovnice servisu, byly to nervy, ale pojišťovna uhradila vše co měla, včetně náhradního vozidla. Druhý případ byl totálka. 16 let stará felda. Pojišťovnou ohodnoceno na 24 tisíc, 4 tisíce cena upotřebitelných zbytků z aukce. Vyplatili 20 k. Oprava přes známého 2500, na lak jsme se vykašlali, auto jezdí dodnes - šedé s modrým nárazníkem z vrakáče. V záloze máme rodinnou známou, která půjčuje auta a jako bonus se handrkuje o peníze z pojistek. Tak doufám, až jednou půjde do tuhého, že bude fungovat.

hm*

Nechci se zrovna trefovat do tebe ... ale naše Felda tenkrát byla mladší, bazarové ceny právě taky 80-110 tisíc za auta s už viditelným rezem (ta naše byla ve stavu perfektním), jenže pojišťovna ji ohodnotila na 65 tis., odepsala a vyplatila asi 17 nebo 18 tis. Taky jsme měli pojistku, protože auto za "Pořád dost peněz na to, aby si je člověk hlídal", ovšem pojišťovna (byla to ČP) má na peníze pohled svůj, dost pokřivený. A jestli platit pojistku s vidinou "možná kolem 15 tis. za celé takovéhle auto", no tak to ať si to strčej ...

jurajjuraj*
hodnocení

0x

tak vzhledem k tomu ze treba original predni naraznik + lak vychazi kolem 10 tisic tak bych si havarijni urcite nechal ALE zrusil bych pojistky co mam ted a udelal si nove, tak jak je psane cena auta jde dolu a tak i pojistka by mela jit dolu, segra ma dvojkovou fabku v combiku, rok 2009 a povinne + havarijni se spoluucasti 1000,- plati 4943,-

pojistovna se nema duvod ozyvat, taky bych se se neozval, proc upominat nekoho kdo mi misto 5000,- plati treba 7000,-, to bych byl sam proti sobe a kdyz vemu ze takovych lidi jsou tisice tak maji lehke penize

hm*
hodnocení

0x

Asi při stejném stáří auta jsme pojistku zrušili. Už jsem to tu někde psal: Havarovali jsme zadní část - asi od středních sloupků dozadu byla kastle špatná. Pojišťovna to prohlásila za totálku (?). Ovšem auto ohodnotili asi na polovinu ceny, než za jakou se prodávaly stejné modely, ale už od pohledu v mnohem horším stavu, v bazarech. Navíc od té ceny pak odečetli zbývající dobré části (asi 3/4) a zbylo prakticky prd a to nám dali. Takže když to shrnu, odepsali nám auto a z reálné ceny před havárií vyplatili asi 10 %.

Havarijní pojištění se vyplatí (možná) a úplně nového auta do stáří několika málo let (tak 2-4?), pak, dle našich zkušeností, naprosto ztrácí smysl.

No vidíš. Moje zkušenosti právě opačné. Auto jsem předloni kupoval za 45. Pak jsem v garáži naboural dveře. Dostal jsem na nové - po opravě ještě zbylo. Pak jsem loni zavinil havarku - jedná strana zrušena. Ohodnoceno jako totalka, dostal jsem 45, to si vzal mechanik za opravu. Nějaké drobné plus mínus nepocitam., V mínusu nejsem.

hodnocení

0x

Záleží taky na tom, jak hluboko máte do kapsy. Na Fabii v ceně 100 tisíc bych už havarijní neplatil.
Můžu se zeptat, kolik ročně platíte?

A co bude dělat když ji někde poškodí? Například úzké průjezdy v podzemních garážích jsou svinstvo. Každý nemá na nove auto, já si raději pár tisíc zaplatím na pojistce než abych pak hledal jak zaplatit opravu případně nove. Úplně stačí že za dva roky budu muset řešit propadlé certifikáty nádrží.
Vzhledem k tomu, že cena havarijního závisí na hodnotě auta tak podle mne jsou úvahy o stáří auta a jeho malé hodnotě naprosto chybne
hodnocení

Pro stepm: Platíme ročně 4.355 Kč.Jaga

4 a půl? Ještě záleží na spoluúčasti a asistenci, ale to já teda paltím víc (ovšem mám HAV 0%, skla, bezlimitní asistenci). Co se vám na té částce nelíbí?

To máte dobré. Já platím POV+HAV na 3leté auto 22 000 Kč ročně, a to mám 10 % spoluúčast a skoro plný bonus.

hodnocení

0x
Mám rok 2008 a havarijní platím. Auto je jako nové, málo jeté a hlavně chodím každý rok do pojišťovny nechat pojistku přepočítat. Paní už mě zná, takže vždy zkouší až na jakou nejnižší cenu ji to pustí. Havarijní mě stojí okolo 140 měsíčně plus povinné a čelní sklo. Kdybych pojistku zrušil a pak chtěl znova havarijní, už bych platil víc. Takže to nechávám a každý rok se to snižuje jen je třeba tam jednou ročně zajít.

kopretinka*
hodnocení

0x
Já pojištění moc nerozumím ale tím, ze ho platím první rok jsem za povinné (bez havarijka) platila skoro 8tis. Poté jsem kontaktovala klik.cz a mohu jen doporučit. Zkoušela jsem i epojisteni a bylo to hrozne. Volaly mi 10x denně, dokonce mě obtezovaly s elektrikou a nabízely další věci. Přes klik.cz mi nabídly 3.800,-
Zrovna manžel v týdnu vyjížděl ze dvora a přijíždějící druhé auto zastavilo přímo ve vjezdu, oba máme poškozena auta, druhy majitel víc. Chyba byla druhého řidiče které havarijko ma, takže obě auta jdou na opravu akorát pan zaplatí 5tis.. s pojišťovnou jsem opravdu spokojena, druhy den přijely, nafotil auto, sepsal si hlášení a máme to za sebou

To co ti nabídne Klik, to ti nabídne libovolný pojišťovací poradce, oni až na výjimky nemají u pojišťoven nějaké jiné, lepší podmínky.

To že jsi napřed platila více a pak méně, to může mít i prozaický důvod - a sice že po jednom měsíci se ve tvé škodní historii objevilo kladné číslo a to u některých pojišťoven odblokuje poskytnutí obchodních slev.

mot
Je zajimave, ze jde vzdycky poznat, kdyz nekdo dela reklamu, ale tvari se, ze je to zkusenost bezneho cloveka. :)
kopretinka*
Ta cena byla spis proto, ze pojištění bylo udělané v bazaru kde jsme kupovaly auto.. já jen jako ženská s malými dětmi nemám moc času obvolavat pojišťovny, proto jsem doporučila klik, ale mám spíše negativní zkušenosti tak jsem srovnávala..

mate*
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]