Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fólie na sklech - zmírní horko v autě?

Od: zbynek0 odpovědí: 28 změna:
Dobrý den, nemáte někdo zkušenost s fóliema na sklech na autě? Nemám klimatizaci a tak mě zajímá jestli s fóliema je to pak znatelně poznat, jestli je v autě v létě na slunci menší horko?
Děkuju

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Osobně bych to udělal tak, že bych zašel do firmy která aplikuje kvalitní atestované folie.

Nechal bych jedno auto s foliemi postavit na 3h na slunce...a vedle něj postavil své. Potom bych porovnal přínos..a jestli to pro mne má, nebo nemá smysl.

krtek*
hodnocení

2x

vzhledem k tomu, že je to jedna z jejich primárních funkcí, tak ano...

Nesmysl, na mém autě není přes zadní půlku oken skoro vidět a na slunci je stejně peklo. Největší problém dělá v dnešních autech obří tmavá palubovka, která absorbuje sluneční záření, ta pak peče jako kamna. I bez klimy při 25°C, slunečnu a puštěném větrání je v autě hic jako kráva.

vernon
hodnocení

2x
Samozřejmě to pomáhá, o tom vůbec nepochybuj. Posádka takového vozu není vystavena intenzivnímu infračervenému záření od Slunce.
Fólie ale musí být termální, ne obyčejná zatmavená.

hodnocení

1x

Subjektivně žádný rozdíl nepoznáš.

doplněno 30.05.19 13:06:

@zbynek0: Pochopitelně, že to smysl má. Nikdo neuvidí, jaké nepřístojnosti v autě provádíš*smich*

Natož objektivně:)

Taky myslím. Ono bude jedno, jestli bude v autě bez folie 56°C nebo s folií 51 například :) Ale tazatel si to může přece vyzkoušet tak, že zakryje okna nějakou nepropustnou látkou, ne černou, a porovná pocitový rozdíl. Ten bude 00,nic.

slavek*
hodnocení

1x

U zaparkovaného auta jedine hliník na čelní sklo a na boky clony. U jedoucího auta, bez klimatizace, přiměřeně pootevřít okna zadních dveří a okna předních dveří dle potřeby. Pokud to jde, nejezdit kolem poledne. No a další auto již bez klimatizace nekupovat.

zbynek0
hodnocení

Dobrý den,
opravdu to zatmavení nemá smysl?
Jaké jsou klady a zápory fólií?
Děkuju

Ne, nemá to smysl vůči sluníčku a horku. Jak jsem psal, půlku oken mám zatmavených a je to stejné, jako u kolegy v autě. Pokud někdo takové folie jako ochranu proti vedru v autě prodává a deklaruje snížení teploty, tak je to šejdíř, pokud se nebudeme bavit o snížení v řádů jednotlivých stupňů. Tepelný komfort si představuju tak 25°C max a to žádná folie nedokáře prostě.

Zatmavení je dobré k tomu, aby nebylo vidět dovnitř, případně neprocházela viditelná složka světelného spekta (snížení oslnění), která je daleko užší, než ostatní spektra záření, které teplo vytvářejí.

re4zon
Zalezi co od toho cekate. Mistni chytraci zas siri svoje moudra, ale samozrejme ze to ma smysl. Jestli si nekdo mysli, ze bude mit v aute s foliemi chladek, tak je mirne receno blbec. Pres folie se dana cast auta uvnitr tolik nerozpali. Mam je od lonska kvuli vozeni psu na zadnich sedackach a vzadu je O DOST mensi vedro nez vepredu, kde se po nekolika hodinach na slunci neda sedacek ani dotknout.

re4zon Ale rozpálené sedačky a teplota v autě je trochu rozdíl. Si to můžeš empiricky ověřit změřením. Tady je zataženo celej den a v autě mám 30 st.

re4zon
To je snad jasny ze v zavreny plechovy krabici postaveny na slunci bude vedro i kdyby mela vsechny okna zalepeny. Ale po vyvetrani a chvili jizdy jsou folie znat, protoze do auta dal nesala vedro naakumulovany v castech interieru. Si ty dve auta nech celej den na slunci a vlez si do nich pul hodiny po tom co zaleze, pak poznas rozdil. Kdyz nechas pootevreny okna, bude to jeste vetsi rozdil. Ja mam folie teprve rok, takze si zive pamatuju jaky bylo v kufru vedro bez nich a o kolik min je tam ted kdyz sviti slunce na auto pul dne zezadu.

zbynek0
hodnocení

Dobrý den, děkuji, rád bych si homologované fólie včetně skalpelu a stěrky a všeho potřebného koupil.
Neporadil by mi někdo kde, abych to tam mohl mít i na STK? Včetně homologace.
Chtěl bych si to udělat sám.
Děkuji
007cz

Jestli jsi to ještě nikdy nedělal, tak tak to ani nezkoušej, škoda času a peněz.

re4zon
Potvrzuji názor 007. Pokud se to nechceš naučit a dělat pak třeba známým, tak to dej firmě. Musel bys být extrémně zručný, abys to napoprvé udělal dobře a nezničil hromadu fólie. Navic bys ušetřil možná pár stovek, firmy to dělají za 3000 v akci...
zbynek0
hodnocení

re4zon: já vím, že pro některé je 3000Kč málo a navíc pokud si neudělají doma nic sami, musejí volat k sobě řemeslníky na každou opravu.
Já se rád učím a dělám rukama, fólie stojí do 500Kč.
Prostě každej je jinej no :)
re4zon
To mi nemusite rikat, zrovna ja jsem prototyp cloveka ktery si dela sam skoro vsechno, az za to doma posloucham stiznosti, ze bych si mel radsi nekoho zaplatit. Nicmene zrovna tohle jsem si radsi zaplatil, protoze vim jak to vypada kdyz se to nepovede dokonale. Za rok se to muze zacit loupat, vypada to hrozne, nejde to dolu a sundavat a delat to znova neni sranda na pul hodiny. A nevim co mate za auto, ale na moje bych ji potreboval 3* vic nez za ctyri stovky.
zbynek0
hodnocení

Dobře nemyslel jsem to zle, dávám vám za pravdu, sám to raději dělat nakonec nebudu.

hodnocení

0x

Pochopitelně, pokud je auto černý jako bota a ještě nalepíte na okna tmavé fólie, tak si moc nepomůžete.

Já mám služební auto stříbrné, všechny okna mimo čelního a předních dveří mi polepili dírkovanou fólii s firemním potiskem a pokud si ještě do čelního okna dám protisluneční Alu clonu, tak i zaparkované auto je znatelně méně rozpálené - myšleno při parkování.

zbynek0
hodnocení

Dobrý den,
jak píšu, chci si to zkusit udělat sám.
Nevíte kde bych koupil fólie, které tam mohou být včetně potřebného příslušenství pro natahování?
Děkuju
re4zon
www.carbon3d.cz například. Přeju hodne štěstí. A jen upozorňuji, že je třeba atest a osvědčení o odborné instalaci, jinak hrozí problém, zvlášť v zahraničí.
zbynek0
hodnocení

Děkuju, ten atest na samolepce mi k tomu neprodají?
Proč to musí udělat jen způsobilá osoba?
Děkuju

Proč to musí udělat jen způsobilá osoba?

Inu..asi proto, že to umí.

re4zon
Samolepka se da dokoupit, na kazde okno musi byt jedna, projdete si ten eshop. Delat to ma jen odborna firma protoze se da tezko overit jestli tam nemate uplne jinou folii nez k jake je samolepka. V praxi je mala sance ze by tu karticku o instalaci nekdo kontroloval, ale az se vam to stane treba v nemecku, tak taky muzete shanet odtah nebo ty folie strhavat, jinak vas nenechaji odjet. Delejte jak myslite, ale ja bych to sam nelepil, kazdou chvili vidim nejake auto s hnusne udelanou folii plnou bublin.
zbynek0
hodnocení

Ano s tou kartičkou máte pravdu, ta by se v zahraničí hodila.
Ale auta s fóliema a bublinkama kolem sebe nemám, ještě jsem to snad ani neviděl.
Odkud jste jestli to není tajné?
re4zon
Z prahy a zrovna pred tydnem jsem videl u hospody stat dve auta s nechutne odfouknutou folii, minimalne jedna vypadala nova a blbe nalepena. Moc casto to neuvidite, protoze to kazdy radsi hned sunda, vypada to hrozne.
Karticku si muzete koupit taky, ale falsovat na ni razitko by se mi moc nechtelo. Na stk ji muzou chtit taky.

zbynek0
hodnocení

Dobrý den,
nakonec jsem to přehodnotil a dávám vám za pravdu.
Buď mi to udělá firma se vším všudy nebo se na to vyprdnu.
Děkuju

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]