Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chodník s upozorněním NEPARKOVAT

Od: bea* odpovědí: 16 změna:

Tak další případ. Stála jsem na ulici Na Florenci . Než jsem stačila vylézt z auta, už tam byl příslušník, ale kupodivu hodný. Upozornil mne, že tam stát nemůžu, ani se ZTP/P, ale ať se postavím pod viadukt, kde je Mc Donald. Tam prý je to tolerováno. Tak jsem se přesunula, byla jsem tam asi 5 x a v pohodě. Najednou lístek - přestupek. Zavolala jsem na oddělení a bylo mi řečeno, že to je chodník - pak ale nechápu, proč jsou tam na několika místech zakreslen zákazy parkování a na nějakém poklopu žlutě vyštrafování. Když je to chodník, asi je to zbytečné. Ale prý je to považováno za chodník, i když jeho šíře je asi 8 m, ale nemám odhad. Kromě toho je prý pozdě na řešení - na to je 5 dnů a počítá se i sobota a neděle. Takže mne asi budou někam předvolávat. Mám nějakou šanci?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Na chodníku se stát resp. parkovat nesmí..a žádná značka tam (kvůli zákazu) být nemusí. Ovšem značka, která povoluje podélné, nebo příčné stání na chodníku existuje.

bea*
hodnocení

Jsou tam dva obdélníky s nápisem neparkovat - vedle stojí auta normálně a pak ten žlutě označený velký poklop, žlutě vyšrafovaný. Takže podle mého názoru to není chodník.

hodnocení

3x

Martine, rozumím tomu, že paní parkovala na chodníku, a snažila se vše zpochybnit výmluvami a obstrukcemi? Až nejvyšší správní soud rozhodl a podle mne i správně.

To stálo ale peněz z našich daní.

Milane, já tomu přesně tak rozumím.

Takže v pořádku, definice chodníku vyřešena.

Milane - stálo to spoustu peněz daňových poplatníků. To, že v zákoně chybí definice základního pojmu.

Mimochodem, chyb je tam víc, ale lid prostý na ně kašle a řídí se rozumem. Například denně tisíce řidičů autobusů zastavují na autobusových zastávkách, přesto, že jim to zákon zakazuje.

Vždyť se stále nadává, že máme na všechno plno zákonů a předpisů. Když jednou není něco v zákoně, tak je problém? Chodník snad každý pozná i bez zákona, a zastavení autobusu v zastávce je přeci normální. Nebo by měl být zase §, že v zastávce může zastavit ten, ten, tamtem a ještě někdy i tenhle?

Nestačí selský rozum? Někdy nestačí, což nám předvedla paní u soudu.

No, ona přesnost zákonu sluší.

Mimochodem - co je to autobus?

Milane..naprostý souhlas.

U požárních útvarů u nichž je pravděpodobný zásah na sídlištích, bych jejich auta vybavil silnou radlicí a překážející auta by mohla shrnout na stranu. Kdo by si na PČR přišel následně stěžovat, dostal by navíc pokutu v ceně vozu který jim byl odhrnut. To je snad každých 14 dnů reportáž, jak někde hasičské auto jelo krokem..a ještě nemohlo projet "protože jinde se nedá parkovat".

Tohle stále stěžování si na to, že "něco není zcela jasně a konkrétně v zákoně"je úplně na hlavu. V zákoně také není napsáno, že si řidička trolejbusu MHD nesmí za jízdy lakovat nehty na nohou.

A asi proto se to děje:

idnes.cz/...

ra252, zkuste se zeptat dětí v mateřské školce, oni to ví naprosto přesně.

Autobus, který smí na zastávce je autobus linkový, vězeňský, ten, co sváží tety do fabriky, kteréhokoli dopravce, vybraného dopravce, může to být i mikrobus nebo dodávka ..?

hodnocení

0x

Zajímavé je, že zákon č. 361/2000Sb. jednak nedefinuje, co je to chodník (přestože chodník je v něm několikrát zmíněn) ani výslovně nezakazuje stání na chodníku. Hovoří pouze o stání/parkování u pravého okraje pozemní komunikace, přičemž i chodník je pozemní komunikací.

Takže mám zato, že je to sice obecně vnímaný zákaz, který však nemá oporu v příslušném zákoně. Takže jste se podle mě přestupku nedopustila.

Pokud někdo ví, který § kterého zákona to zakazuje, rád se nechám poučit.

doplněno 28.05.19 14:18:

@edudant: To je sice hezké, ale pořád postrádám tu definici chodníku.A pokud není chodník jasně vymezen a je jen v zákoně označen jako pozemní komnikace, pak nevidím důvod, proč bych ho nemohl k zastavení/stání využít. A budu přitom ohleduplný a nechám chodcům dostatečné místo k procházení.

doplněno 28.05.19 14:31:

@marrtincakl: Děkuji za poskytnutí právního podkladu k řešení stání na chodníku. Je mi z toho smutno, jsou z nás čím dál tím větší ovce. V tomto státě (a nejen v něm) už občan moc práv nemá.

edudant
A co třeba § 53 odst. 2 zákona č. 361/2000 Sb.?
Chůze
§ 53
(1) Chodec musí užívat především chodníku nebo stezky pro chodce. Chodec, který nese předmět, jímž by mohl ohrozit provoz na chodníku, užije pravé krajnice nebo pravého okraje vozovky.
(2) Jiní účastníci provozu na pozemních komunikacích než chodci nesmějí chodníku nebo stezky pro chodce užívat, pokud není v tomto zákoně stanoveno jinak.
vilik*
Nenazýval bych nikoho ovcemi bez toho, abych se zamyslel nad tím, jestli jako chodci, třeba částečně imobilnímu, je mi příjemné kličkování mezi auty. On má přece taky práva.
Nehledě na to, že vybudovat chodník jako pochozí a nebo jako parkoviště je z hlediska nákladů na stavbu velký rozdíl. A zbytečně větší výdaje nebo častější opravy za pozemní komunikace se mi jako občanovi taky nelíbí.

hodnocení

0x

můžet dát přesné souřadnice místa?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]