Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cit. Xsara Picasso - skřípavé pazvuky

Od: vitovec® odpovědí: 11 změna:

U Citroena Xara Picasso jsou občas za jízdy slyšitelné nepříjemné škřípavé pazvuky, podobné zvuku když se tře kov o kov. Více je to slyšitelné za jízdy po nerovné silnici, ale jen někdy. Jízdou s nedovřenými dveřmi a se sklopenými sedačkami jsem vyloučil, že pazvuky vycházejí ze dveří nebo sedaček. Různým rozhoupáním auta na místě se pazvuky nevyvolají. Poraďte prosím na co se zaměřit, jaké máte zkušenosti s podobným problémem.

doplněno 22.05.19 11:16:

Doplněno 22.5.2019

Děkuji za snahu pomoci, sděluji doplňuji informace : Ty krátké skřípavé zvuky to vydává jen, když se auto zhoupne, vychýlí na nějaké nerovnosti. Není to ale vždy, kdy kolo vjede do, nebo na nerovnost, musí být určitá kombinace vychýlení auta. Někdy se to skřípnutí dá vyvolat při jíždě z kopce krátkým intenz. přibrzděním, jak se auto zhoupne , tak to skřípne, rovněž tak při akceleraci při jízdě po rovině. Nejde to ale od kol, má to souvislost se zhoupnutím auta. V autě je to slyšitelné odněkud z prostoru za předními sedadly. Náprava je v pořádku, kola nejsou do A, auto je staré 12 let, najeto má ale jen 30t km. Je možné, že náprava po tak malém "nájezdu" můžed mít tento problém, máte někdo s tím nějakou zkušenost?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

0x

Podívej se po celé délce na výfuk (ideálně na servisním zvedáku/stojanu) jestli není někde blízko " kov u kovu ", případně s tím kompletem výfuku zakývej, můžou být vytahanější gumové části zavěšení.

hodnocení

0x

Předpokládám, že to bude typ s torzkovým pérováním. Tyto nápravy jsou proslulé tím, že časem odejdou - měl jsem to na P Partner, tam vydržela okolo 250tkm - tedy 2-3 roky, pak šla na repasi. Pozná se to jednoduše - při pohledu na auto zezadu jsou kola postavena do A - tedy vrchní části kol se odklání ke středu auta

Kolego Promone-píše že rozkýváním nic neskřípe nevydává pazvuky ..Takže to asi nebude zadní nápravou!

Ano, nechci se hádat, když to člověk nevidí, tak jen tipuji. Možností je, pochopitelně vícero.

Jen si myslím, že zakývat prázdným autem nemusí být stejné, jak když se zatížené auto houpe po hrbaté silnici.

Však se nehádáme? nebo snad jo?Je fakt,že zrovna xsarzu neznám,ale to sdělil na základě zkušeností s několka jinými vozy PSA-při rozhoupání by náprava vydávala zvuk,teď mne ale napadlo-nemohlo by to dělat horní uložení tlumičů?.Bylo by dobře pokud by tazatel byl schopen identifikovat odkud to jde -přední část vs zadní,levá vs pravá strana!

Mně třeba na xantii po přezutí na letní (na alu Swift-origo disky na BX) ozývalo zepředu cinkání-problém jak ... a až po několika sezonách jsem zjistil čím-byl jsem přezout gumy jinde a dali jiné závažíčka a najednou vše OK.Ty co dávali prostě ale paradoxně jen na jednom kole ,nevím jak ,prostě vydávali zvuk,drhli o kotouč nwn nebyla na nich téměř stopa ,ale bylo to tím.

hodnocení

0x

Co sjeté brzdové destičky, nebrzdí už kov na kov? Mrkněte na kotouče zvenku i zevnitř, jesti nejsou poškrábané.
Druhá možnost je nešikovně zapadlý kamínek v brzdovém třmenu.

Taky mne napadlo,že by to tímto mohlo být,ale zamítnul jsem,to by asi tazatel napsal že především při brzdění.

hodnocení

Děkuji za snahu pomoci, sděluji doplňuji informace : Ty krátké skřípavé zvuky to vydává jen, když se auto zhoupne, vychýlí na nějaké nerovnosti. Není to ale vždy, kdy kolo vjede do, nebo na nerovnost, musí být určitá kombinace vychýlení auta. Někdy se to skřípnutí dá vyvolat při jíždě z kopce krátkým intenz. přibrzděním, jak se auto zhoupne , tak to skřípne, rovněž tak při akceleraci při jízdě po rovině. Nejde to ale od kol, má to souvislost se zhoupnutím auta. V autě je to slyšitelné odněkud z prostoru za předními sedadly. Náprava je v pořádku, kola nejsou do A, auto je staré 12 let, najeto má ale jen 30t km. Je možné, že náprava po tak malém "nájezdu" můžed mít tento problém, máte někdo s tím nějakou zkušenost?

No, to nedovedu úplně přesně říct, protože auto s nájezdem 30tkm za 12 let je pro mě cosi jako UFO. To nalítám za 3-4měsíce, takže mě ta náprava vždy chcípla na opotřebení. Ale od dotyčného ,,renovátora´´ jsem slyšel i o zarezlých jehlových ložiskách, které by se tak, jak popisujete mohly projevovat.

zadninaprava.cz/...

hodnocení

0x

Zaměřil bych se asi opravdu na zadní nápravu a pak ještě preventivně kontrola výfuku.Jinak doporučím jezdit pozorovat. Sy měl měl na P106 závadu a nebyli jsem schopni orzeznat o co jde (bylo nás pár reletivně zkušených řidičů)Nakonec padla rada jezdit ,sledovat ,časem se to projeví - projevilo se to a pak šlo jen koupit nový díl ...

hodnocení

0x

Ještě mě napadla prasklá pružina nebo prorezlá miska, která pružinu drží.

Co tlumič a jeho uchycení?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]