Nejste přihlášen/a.
Jako občasný cestující v MHD pozoruji občas, že autobus přijíždí ke křižovatce ale těsně před semaforem se mu rozsvítí oranžová. Ale vzhledem k délce autobusu hlavně kloubového když já sedím v druhé zadní polovině vozu zahlédnu na semaforu skočení červené - zvláště když odbočuje. Řidič je již svou kabinou za semaforem když se rosvítí na něm červená.
Je toto jízda na červenou nebo ne?
Ano, na červenou se stojí, na žlutou zastavuje (oranžová na semaforech neexistuje ). Ovšem na tu žlutou se zastavuje tak, aby to nikoho neohrozilo (stojící cestující, nebezpečí smyku...). A protože je autobus dlouhý a křižovatkou nemůže jet nijak rychle, nestačí za těch pár vteřin svícení žluté celý projet. Kdyby autobusák začal bezpečně brzdit ve chvíli, kdy se mu těsně před autobusem rozsvítí žlutá, zastavil by uprostřed křižovatky.
Mě osobně se jeví jako nejlepší varianta mít na semaforech odpočítávání času. Není nic horšího než přijíždět k semaforu, kdy je tam ještě zelená a vy víte, že už tam ta zelená nějakou chvilku je a každou chvilku tam padne oranžová a červená. A jak na potvoru to vychází tak, že jste rozjetí na průjezd křižovatkou a zrovna ve chvíli, kdy ještě máte možnost zastavit a taky to projet, padne oranžová a hned červená a v setině sekundy musíte zkalkulovat, jak vyhodnotit situaci. Ale myslím si, že v tomhletom případě, je policie a ostatní účastníci benevoletní, když projedete na vyzrálou oranžovou až červenou . Něco jiného je, jet, když už tam svítí červená, na prasáka.
Odpočítávání času není dobrá varianta. Většina řidičů, když uvidí, že zbývá ještě pár vteřin nešlápne na brzdu, ale naopak přidá, aby to ještě stihnul. To ale určitě k bezpečnému projetí křižovatky nepovede, protože to nestihne a vřítí se do křižovatky ve chvíli, kdy už tam nemá co dělat. Ta žlutá je mezi zelenou a červenou právě proto, aby byl čas zastavit a pokud jste už tak blízko, že to po rozsvícení žluté nestihnete bezpečně, můžete ještě projet. Červená nepadne hned, žlutá svítí dostatečně dlouho, abyste měl čas na rozmyšlenou. Jestli to nedokážete rychle vyhodnotit a patřičně zareagovat, nemáte za volantem co dělat.
Mě by to opočítávání naopak velmi vyhovovalo. Můžu jet v klidu a už z dáli vidím, jak dlouho tam ta zelená ještě bude. A taky je super když při stání a čekání na červenou vím, jak dlouho tam ta červená ještě bude..jsem i motocyklista a v určitém intervalu trvá červená delší čas a tak můžu své moto vypnout. To samé čekání na červenou při opravách silnice..tam by se odpočítávání šiklo uplně..a kdo říká že ne, je pěkný kecal
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.