Nejste přihlášen/a.
Mám Octavia 1,9 TDi r.v.2001, 81kWh, byla v poho, baterie nová.Před vánoci, jak byly ty mrazy,tak se mi stalo, že ráno u baráku v poho nastartuju, dojedu tak 1 km do školky a tam startuju - točí startér, ale nic - jakoby nešla nafta - až tak na po 5. se to zadařilo, asi po 2 dnech jsem to tam nenastartovala. Odtáhli mě do servisu, v teple nastartovat šla. Ven opět ne, na diagnostice to nic neukázalo, hráli si s tím asi 3 dny a pak - snad to prý byla škrtící klapka, která nemá už tavr kola, ale elipsy a zůstávala viset. Nějak mě ale svým bezradným přístupem nepřesvědčili. Tak mi ji asi za 1 tisíc vyčistili, dali aditivum do nafty a prý by to mělo fungovat. Přišel po měsíci další mráz a je to tu znova. U domu nastartuju narposto v pohodě, ujedu km a zase až na po čtvrté nebo páté. Pak dojedu do práce, nechám 5 hodin stát, startuju v poho, ale nesmím se cestou nikde stavit, jinak zase problém. Volala jsem do servisu, prý vyměnit tu škrtící klapku, ale nějak nevím, zda to je vůbec tou klapkou.
Co jsem Vám ,ale zapomněl napsat ,jak to odskoušet. Při druhém startování zkusit poklepat na tu klapku, pokud se zasekává mněla by při startování a současně poklepání povolit. Bohužel ročník 2001 má klapku ještě podtlakovou takže jsou na to pořteba dva. Jeden aby startoval a druhý ať na ni poklepe. Přikládám foto kde klapku najdete.
Díkymo, zkusíme! Ještě mi jeden servisák říkal, že by to mohlo být čidlo teploty, že to prý u Octavií občas bývá, tak uvidíme, ale ta nejistota, že prostě od školky neodjedu je hrozná! Zatím jsem vždy nastartovala, sice asi po 5 minutách, ale nastartovala, jen před vánocemi se to teda už nerozpohybovalo Zatím to řeším tak, že nevypínám motor, ale fakt potřebuji spolehlivé auto.
To je u Octavii pomerne casty problem. Vetsinou je to dano opotrebenim vysokotlakeho cerpadla.
Pri studenem startu je automaticky zvysena dodavka paliva, takze motor chytne dobre, pri teplem startu jiz davka zvysena tolik neni. A diky opotrebeni cerpadla neni davka paliva pro start dostatecna.
Je vice moznosti opravy.
Jednak vymenit kompletne cerpadlo - drahe, budou na tom zrejme trvat v autorizovanem servisu.
Nebo nastavit startovaci davku v ridici jednotce pripojenim na pocitac - neautorizovany servis s prislusnym software.
Pak mi napada jeste problem se zhavenim, ale spise to bude to cerpadlo. Je to skutecne caste.
p.s. Naftove motory skrtici klapku nemaji - alespon ne takovou, pro jaky ucel je bezne motoristy chapana. Zajimalo by mne, co Vam tam vlastne menily.
No, mně ale startuje při teplém startu naprosto v pohodě, dělá pouze problém takový to ani teplý ani studený. Když ujedu např. 30 km a startuju, tak na první hned chytne, dělá to jen po těch 1-3 km, kdy se to auto neohřeje
Hm. V tom pripade jeste to zhaveni.
Respektive cidla teploty. Nasavaneho vzduchu, chladici kapaliny nebo paliva.
Ridici jednotka si mysli, ze motor je jiz zahraty, zhaveni neni dostatecne a motor nenastartuje.
Jenze Ty by mela diagnostika odhalit.
Pokud ta klapka zustává viset a zasakává se tak by to mohla být příčina. Ona tam je kvůli tomu aby se motor "neklapal"při chcípání , klapka se zavře a zamezí přívodu vzduchu. pokud se po prvním startu a vypnutí motoru zasekne v zavřené poloze tak opravdu nenastartujete. Otázkou je jestli se opravdu zasekává jak tvrdili v servise
doplněno 26.01.10 10:59:Takto vypadá škrtící klapka pro dieslové motory cc-autodily.cz/...
Nejspíš bych radil jiný servis. V zimě každá druhá oktávka nestartuje a oni neví...? ... za tisícovku kápnou aditiva a na klapku se nejspíš ani nedívali. Většina lidí dnes aditivum používá stále. Zkuste to čidlo teploty. Taky bych byl zvědavý, jak by se tvářil servis na reklamaci špatně provedené opravy. Já metody pokus omyl nemám rád, tak bych tam jezdil neustále, dokud to neopraví.
Tak mám auto, je tam vyměněné čidlo, nový filtr atd. , tak budu z hrůzou čekat, co to udělá v neděli až zase bude mráz. Teď to vzhledem ke klimatickým podmínkám neodzkouším!
Tak pokud vim, typicke je pro tyhle motory, ze kdyz starter nenatoci prislusne otacky, desne dlouho trva, nez to chytne - asi ridici jednotka ceka na ty otacky. Resi se to vetsinou novou baterkou pripadne repasi starteru. Jestli to netoci jak vztekly, muze to byt ono. Nutno uznat, ze i dalsich x veci ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.