Nejste přihlášen/a.
Zdravím, moc se v autobateriích nevyznám. Stala se mi dost nepříjemná věc a to, že jsem zapomněl vypnout světla, nechal jsem zaplé denní...baterie nešla nakopnout přes startovací kabely, tak jsem to zkusil přes nabíječku. Kleslo to na 4,5 V po 2 hodinách to už je na nějakých 5,8 až 6 V. Má to smysl nabíjet? Není už out?
Pokud je to automatická nabíječka (sice záleží na typu), bude problém...12V baterii nenabije...pokud před nabíjením bylo na baterii 4,5V, nabíječka vyhodnotí baterii jako 6V a podle toho se bude chovat...dedukuji i podle toho, co píšete (( po 2 hodinách to už je (dokonce!) na nějakých 5,8 až 6 V))...bylo by velmi vhodné použít "obyčejnou" 12V nabíječku, která nekontroluje napětí baterie před nabíjením...ale dejte urychleně typ nabíječky, možná něco vymyslíme...
Pokud po 2 hodinách nabíjení máš 5,8-6V, tak jí nejspíše nabíjíš automatickou nabíječkou na 6V, nebo jí nabíjíš pár mA.
Jinak by napětí už vystoupilo daleko výše.
Pokud autobaterie nebyla hluboce vybita řadu dní, tak je velká šance na záchranu.
Po vyzkoušení několika automatických nabíječek používám na konečné dobití laboratorní zdroj, protože automatické nabíječky ukončují nabíjení daleko dříve, než dosáhne baterie nějakých 80-90% své kapacity.
Tedy začnu nabíjet napětím 14V, hraniční proud nastavím na 5A, ale vnitřní odpor baterie je stejně natolik velký, že teče daleko menší. Až proud klesne na desetiny A, tak zvýším napětí na cca 14,6V-15V dle typu olověné baterie a pokračuji v dobíjení, kdy omezím na proud na cca 300mA. Takto nabíjím baterii dokud proud neklesne na desítky mA. Ten konec je důležitý na desulfataci.
Tak baterii nabij nějakou obyčejnou nabíječkou, tak jak tady radí, ne automatickou co neví co nabíjí a pak když budeš mít to štěstí a budeš jezdit často, tak nějakou dobu Ti zpravidla vydrží, ale jinak z technického hlediska je v podstatě zničená... Ale když budeš jezdit často, tak doženeš větší samovybíjení a sníženou kapacitu... To tak prostě je... Musíš se smířit že nevydrží mnoho let... Mnoho let dneska nevydrží ani nová... Nejkvalitnější jsou baterie z prvovýroby ve vozidlech... Nová stejná už tolik nikdy nevydrží...
U vybité baterie jeměření napětí k ničemu.Zapojí se na nabíječku a měří se nabíjecí proud. Pokud do akumulátoru proud neteče,nebo jen malý(1 - 2A)je baterie hyn a nemá smysl se s ní zabývat.Vybitá baterie vykazuje plný proud pak se nechá nabíjet do doby,než proud klesne na minimum.Úplná vybití je ukazatelem špatné funkce dobíjecí soustavy.(ale také paměti,-zapomenuté zhasnutí světel.)
JABRAKA
Přesně to samé se mi stalo po novém roce-porucha na rádiu.Baterka stará 3,5 roku. Při nabijení stejný problém,ale
správný postup i důvody popsal přesně @nonek.Baterku jsme dobili starou klasickou nabiječkou a drží.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.