Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nemá prosím někdo z vás výkres sestavy tohoto brzdového kompresoru?
Je to přesně tento typ co je na obrázcích z internetu, poznávací znamení - upevnění na přírubu a nahoře dvě trubky - sací a výtlačné.
Mám ho namontovaný na jímce spolu s elektrickým motorem jako pojízdný kompresor.
Zdá se mi že nějak příliš dlouho tlačí, a kolem 5 atm. už to sotva leze. Možná budou znečištěné/poškozené ventily, nebo vyběhané pístní kroužky
Když otáčím řemenici rukou sice cítím pulsace tlaku ale ty pominou, při zacpání prstem tlak pod prstem nepodfoukne, jen při otáčení motorem.
Chtěl bych to rozebrat a zkontrolovat ale před rozebráním potřebuju vědět co mě tam uvnitř čeká, jak to vevnitř vypadá, a jaké jsou utahovací momenty jednotlivých šroubů a matic.
Nebo dá se něčím ventil zkusit očistit bez demontáže hlavy?
Dají se ještě koupit náhradní díly? Těsnění pod hlavu, pístní kroužky, ventily...?
Díky moc.
Dobrý den,těžko bude sehnat výkresy.Jedná se o kompresor z nějakého starého typu náklad.aut(Tatra 111,Škoda,
Praga atd.).Kdysi jsem měl ten samý,ale na spodku byla ještě dodělána vanička na olej,na mazání klik.hřídele a pístů.
Z obrázků není jasné jak to máte vyřešené ,původně byly tyto kompresory namontovány přímo na skříň motoru,ze které
byl mazán.Rozebrání se vůbec nebojte(jedná se klasickou poctivou strojařinu),sundejte hlavy,stáhněte válce a
zkontrolujte,zda nejsou připečené kroužky(pak nepruží a tudíž netěsní),zkontrolujte ventily a pokud budou vadné,tak je
vyměníte(když tak si necháte udělat nové-není to nic složitého),když poškodíte těsnění hlavy nechá se udělat nové
z klingeritu.Při montáži nezapomněte ventily i těsnění pomáznout olejemˇMatky utahuje s citem a vždy křížem,sám
poznáte ,že jsou dostatečně utaženy.Na nějaké utahovací momenty si nehrajte.(Dříve se takové poruchy řešily tím,
že i v poli se rozebralo půl motoru atd.Takže klídek a ať se Vám to povede.
Dobrý den, už jsem se k tomu konečně dostal. Sejmul jsem sací a výfukové potrubí, a palcem zkoušel zda kompresor v obou válcích saje a tlačí. Funguje správně pouze jeden sací ventil, druhý sací a oba dva výtlačné podchází a to že docela dost. Takže vzduch se honí jen ve válcích a trochu to jde do vzduchojemu, ale jen díky vysokým otáčkám než stlačený vzduch stačí utéct netěsnícími ventily.
Abych se ujistil, demontoval jsem obě hlavy a pusou zkusil ventily nasát a profouknout, a skutečně - funguje spolehlivě jen sací ventil v jedné hlavě.
Horší je skutečnost, že jsou na stěnách obou válců mapy po rzi, rozmatlané olejem. Kompresor po odstavení autobusu z provozu zřejmě velmi dlouho (léta) nebyl v provozu než se ho někdo přede mnou ujal a namontoval do tohoto agregátu, nebo nasával hodně vlhký vzduch a válce mezitím vlhkostí ze vzduchu orezly. Asi budou chycené i pístní kroužky...
Takže je to zralé na výbrus, výměnu kroužků, opravu - výměnu ventilů a možná jejich pružin...
Tak nevím, rovnou šrot nebo nechat udělat poctivou repas?
Tyto kompesory dají se sice použité sehnat na internetových bazarech - ale aby to nebylo to samé.
Je fakt že kompresor je velmi masívní, a dvouválec, když zásoboval brzdy autobusu kde jde o bezpečnost a výdrž tak musí být sakra kvalitní a spolehlivý, nic takového se dneska už (hlavně v baukrámech) nesežene. Takže věřím že by mně určitě přežil...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.