Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo má přednost?

Od: mikihans® odpovědí: 46 změna:

Otázka jasně daná. Kdo má v této situaci přednost?

Řidič červeného vozidla je na vedlejší silnici, bliká doprava, chce odbočovat, o cestě po jeho pravé ruce nemá tušení, protože není značena na dodatkové tabulce, domnívá se, že druhý řidičzeleného vozidla odbočuje na silnici, na které právě stojí jeho červené vozidlo.

Řidič zeleného vozidla je na hlavní silnici, bliká doleva, chce odbočit na cestu, která není značená na dodatkové tabulce.

Ze situace není úplně jasné, o jaký typ komunikace, na kterou odbočuje zelené vozidlo, se jedná.

Kdyby někoho zajímalo přesné místo, jedná se o tuto křižovatku, ale nafocené snímky z některých stran nejsou aktuální (a letecký pohled už vůbec ne). Mnou dodané podoby značek jsou aktuální, znění dodatkové tabulky pod značkou stůj, dej přednost v jízdě, není doslovně přesné, ale smysl vystihuje.

Kdo má přednost?

46 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kdoma
hodnocení

5x

Zelený. Jednu takovou znám.

hodnocení

3x

Zelené vozido je na HLAVNÍ silnici, červené vozidlo je na VEDLEJŠÍ silnici s dopr značkou "dej přednost vozidlům na hlavní silnici".
Druhý pohled může být, že zelené vozidlo obočuje na místo mimo vozovku. Podle mne bude rozhodující jak je v katastru zaevidována silnice, která není na zobrazení křižovatky. Četl jsem o případu, kdy řidič projížděl vesnicí a z domu mu vyjelo auto a došlo k nehodě. Právník řidiče vyjíždějícího z domu mimo vozovku našel, že tato cesta byla kdysi silnicí, následně byla zrušena na jejím místě byl postaven dúm. Ale část mezi domem a hlavní silnicí zůstal vozovkou - nedošlo ke změně v katastru. A protože dům byl vpravo z pohledu řidiče jedoucího na "hlavní" silnici tak platilo pravidlo pravé ruky a vina byla najednou na straně řidiče projíždějícího vesnicí.

"Podle mne bude rozhodující jak je v katastru zaevidována silnice, která není na zobrazení křižovatky."

Z právnického hlediska máš asi pravdu. Dovedeš si však představit, že řidič červeného auta zastaví a začne studovat katastrální mapu a výpis, aby se dozvěděl, zda a vlastně kdo vůbec má přednost?

Dopravní značení má být jasné a srozumitelné tak, aby řidiči ihned věděli, kdo z nich je v jaké situaci. Proto jsem napsal, že se jedná o lidovou tvořivost a na místě určit, kdo má přednost, je téměř nemožné*cert*

Souhlas - prostě idiocie, ale v případě průseru to může být rozhodující. Ale stejně tak je možné ohodnotit rozsudek nad řidičem jedoucím po hlavní, nepřekročil rychlost, bez alkoholu, technická a stav vozidla naprosto v pořádku. Z lesa mu vyjel cyklista, kterého bohuže srazil s následkem smrti. Dostal podmínku - měl předpokládat, že z lesa mu může vyjet cyklista. Stalo se asi před nějakými 5 až 7 lety .

Ivane, nejspíš neměl dobrého advokáta. Jinak si to nedokážu představit.

hodnocení

2x

Miki, nenapadá mě nic jiného, než "lidová tvořivost". Přednost nejsem vzhledem k nesmyslnému dopravnímu značení schopen posoudit, případnou nehodu bych nechal zaplatit ntomu, kdo se na příslušném dopravním úřadě pod tenhle paskvil podepsal.

doplněno 25.04.19 21:39:

@kdoma: Svým způsobem máš pravdu. Potíž je v tom, že červený nemá šanci se to dozvědět.

hodnocení

Právě, ať se vžiju do kteréhokoliv z řidičů, dokázal bych si odůvodnit, proč bych měl mít zrovna já přednost.

Do této situace jsem se právě nedávno dostal, byl jsem v pozici červeného řidiče a přednost mi prakticky byla dána, takže jsem jel první, ale byl jsem si v tu chvíli hodně nejistý a pořád přemýšlel, kdo měl vlastně skutečně tu přednost mít.

hodnocení

2x

Přiznám se, že kdybych jel na té křižovatce jako zelený a jel "Rovně" - tak bych neblikal. Vlevo po hlavní ano nebo vpravo do "neexistující" cesty, ale prostě bez ohledu na dodatkové značky.

Možná by 10 právníků udělalo 10 různých odborných posudků - z logiky věci člověk na vedlejší dává přednost vždy a i kdyby si myslel 100x, že se budou míjet, prostě raději počká.

JMLC, já bych uvažoval stejně, pokud by tam to červené auto stálo. Pokud by jelo vozidlo za mnou, dal bych blinkr doleva.

hodnocení

jenže ono to zase tak moc "rovně" není a dle dodatkové tabulky je to vlevo (a taky dle ní žádná odbočka víc vlevo není), takže mi přijde blikání na místě.

Kdo má přednost? #2

Podle té fotky - jako zelený bych blikal vlevo v obou případech. Jako červený bych vždy dával přednost protijedoucímu, resp. čekal, jestli jede rovně nebo to střihne přede mnou.

Jsou prostě křižovatky, kde opatrnost je na místě a raději si postojím.

Případný spor, kdo je viníkem případného střetu červeného a zeleného - dle mého názoru vyhraje ten, co odbočuje z hlavní silnice.

kraks
hodnocení

2x

Nevím, jestli jsem situaci nepochopil přesně, ale přeci zelené vozidlo jede z hlavní silnice, zatímco červené z vedlejší, dodatkové tabulky tam jsou a zelené auto z hlavní silnice má vždy přednost před červeným, ať už odbočuje na hlavní, vedlejší, parkoviště, či účelovou komunikaci, nebo se pletu?

Každopádně mi přijde jakožto problém, pokud přijede auto z leva (na mém obrázku fialové auto) a naproti jede oranžové auto (při pohledu na obrázek zprava).

Fialové auto, jelikož má STOPku bez dodatkové tabulky, odhaduje že vedlejší silnice je dále rovným směrem.

Kdo podle mého obrázku má přednost? Ano, oranžové, ale jak to fialové může vědět bez dodatkové tabulky?

Šup s tím na dopravní oddělení obce/okresu, zavřít křižovatku dokud se situace nevyřeší. Nejjednoduším řešením by asi bylo vzít sprej a místo dodatkové tabulky pod stopkou nasprejovat skutečný tvar křižovatky (rozhodně to není dobrý nápad a nedoporučuju dělat na vlastní pěst).

Kdo má přednost? #3

kraks,

jednoduše, máte stopku a když nevíte kdo má jet, tak stojíte. Navíc nejste hloupý a poznáte značky zezadu, když se podíváte do některého směru. Odhadování je špatný rádce, musíte nabýt přesvědčení, že to je tak.

Zavřít křižovatku? Proč, pokud by byla tak problematická v provozu, jak se zde popisuje, tak to dávno vyřešili. Zde je rozdíl mezi terorií a praxí.

První odstavec Vaší úvahy je správný.

hodnocení

Ještě k té křižovatce, stejně mi není jasné, proč neudělali hlavní ze silnice 343, po které jezdí drtivá většina řidičů. Stejný nesmysl je v obci Křtiny vedle, kdy na konci obce odbočuje hlavní silnice 343 na silnici 37365 a rovně pokračující 343 je vedlejší. Opět po 343 jezdí mnohem více vozidel.
Fakt by mě zajímalo, kdo toto kdy vymyslel :)

hodnocení

0x

Já opět nevidím problém. Je to naprosto jednoduché a nemusím hledat vinu na druhých. Zelený má přednost, červený musí počkat.

Zdůvodnění: jak již mnohokrát bylo zde sděleno, dodatková značka s tvarem křižovatky je jen doplněk. To že červený řidič neví, že je odbočka do leva je hloupost.

Jak je v katastru zaevidována silnice, která není na zobrazení křižovatky...to není důležité, je tam odbočka a musím dát přednost vozidlům po hlavní.

...případnou nehodu bych nechal zaplatit tomu...ale no tak, to je přeci hloupost...

Také mi to nepripadne složité a souhlasím že prví zelený. Trochu mě zarazila ta dodatkova tabulka u Stop, ale to je asi jen zdůraznění že se jedná o výjezd z místa mimo komunikaci?

Pest, to je ukázka, jak z jednoduché situace udělat složitost. 99,99% řidičům to je jasné

Milane, není to jednoduché! Jednoduché je to potud, pokud řidiče tento nesmysl vyburcuje k daleko větší opatrnosti při projíždění tou křižovatkou. Pokud je dodatková tabulka s tvarem křižovatky jen doplněk, proč je tedy na té křižovatce (a vlastně na všech křižovatkách) nesundat, však oni si řidiči poradí, ne?

Promiň, ale dodatková tabulka by měla zřetelně a pravdivě (v rámci možností) vyznačovat tvar křižovatky. Pokud ho nevyznačuje, je k ničemu a jen přehlednost a jasnost situace zhoršuje ! A s tím placením za nehodu to myslím úplně vážně, i když v praxi k tomu nikdy nedojde a vždy to odnese jeden z účastníků, byť skoro nevinný.

Ahoj Pavle, čekal jsem Tě.

"není to jednoduché! Jednoduché je", takže je to jednoduché

"ale dodatková tabulka by měla zřetelně a pravdivě" v minulé debatě jsi tvrdil, že dodatková značka je jen doplnění a nemusí být přesná. Vzpomínáš?

Hezký víkend.

Milane, smekám před tebou. Jsi mistr ve vytrhování věcí ze souvislostí a v překrucování skutečnosti. Cituješ mě tak, aby to vypadalo jinak, než to je ve skutečnosti. Prvním citátem se vůbec nebudu zabývat, napsal jsi opravdu nesmysl, vatržený z kontextu. A ten druhý? Zabýváš se nesmyslným slovíčkařením. Dodatková tabulka je Dopravní značka a na to ani ty ani já nic nezměníme. V tvém citátu chybí malý kousek, to co je v závorce. Pak je jasné že zase překrucuješ vyjádření jiného k obrazu svému.

Myslel jsem, že jsi férový chlap s velmi dobrými znalostmi a názory. Bohužel už si nemyslím ani jedno a neustále mě v tom utvrzuješ. Myslím, že nadešel čas, abychom přestali jeden na druhého reagovat. Pokud jsi jiného názoru, je tady vnitřní pošta.

hodnocení

0x
Podle me, pokud by tam cerveny najel a za znackou dej prednost by doslo ke stretu, tak by asi nebylo co resit. Neznam to tam, ale i kdyz cesta neni v tabulce zaznacena, tak lze predpokladat, ze tam auto odbocit muze. Nebo ty kdyz jsi u znacky, tak tu cestu nevidis? Jinak samozrejme to znaceni je blbe.

hm*
hodnocení

0x

Dodatkové značení je blbě, ale zelený je na hlavní a má prostě přednost. Červený si může myslet, co chce, ale musí dát přednost autu přijíždějícímu po hlavní.

V případě zeleného je dobrý být obezřetný a sledovat červeného, co dělá.

nikdo*
hodnocení

0x

Jen můj názor. Zelený odbočuje na komunikaci, která není silnicí. Vycházím z toho, že jednak není na doplňkových tabulkách a na doplňkové pod STOPkou je, že má dát i přednost vozidlům zleva. Z toho vycházím, když tvrdím, že vozidlo odbočuje na místo ležící mimo silnici a :

§ 21
Odbočování
(1) Při odbočování na křižovatce nebo na místo ležící mimo pozemní komunikaci musí řidič dávat znamení o změně směru jízdy; při odbočování nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním a musí dbát zvýšené opatrnosti.

Je to na každém konkrétním řidiči, jak si vyloží, co je to zvýšená opatrnost.

jakub294

Můžeme si pro ulehčení představit, že neznačená cesta je např. lesní cesta či parkoviště?

1. Červené vozidlo na vedlejší dojede na křižovatku hlavní-vedlejší, zbrzdí a rozhlíží se (vidí i lesní cestu nebo parkoviště!)

2. Z leva dobrý, ale v protisměru na hlavní zelené vozidlo dává blinkr, že bude odbočovat přes pruh protisměru (protijedoucího). (Je na hlavní!)

3. Červený musí počkat a nesmí vyjet, dokud bude na hlavní auto, které by mohl omezit v jízdě ne? (Dává přednost!)

Pokud by zelenému jelo v protisměru po hlavní jiné auto, musel by zelený dát přednost, jinak ne. (Jel by přes jeho pruh)

Pro - nikdo. Již jsem reagoval výše, ale ještě jsem nad tím přemýšlel a domnívám se, že se jedná o odbočování na místo mimo komunikaci. Za prvé- není označena v dodatkové tabulce tvaru křižovatky. Za druhé - dodatková tabulka pod stopkou upozorňuje na povinnost dát přednost vozidlu přijíždějícímu zleva - proč? Podle mne protože nejsem na komunikci . A tudíž červený vjede na hlavní silnici a pokračuje po ní dále a dostane přednost od zeleného vozidla, které odbočuje mimo komunikaci.

A nebo ještě pohled řidiče zeleného vozidla. Přijíždím sice po hlavní silnici ke křižovatce se silnicí vedlejší. Ale JEŠTĚ PŘED touto křižovatkou potřebuji odbočit na místo mimo vozovku a tudíž musím dát přednost protijedoucím vozidlům, tj červenému vozidlu, protože ještě nejsem v křižovatce s touto vedlejší silnicí. Samozřejmě jako první bych byl přirozeně opatrný a za druhé se jedná o dost nešťastné řešení, což je vidět na rozdílném přístupu k řešení situace na dané křižovatce místními přispěvateli.

Dobrý den, Ivane.

Na rozdíl od Vás jsem přesvědčen, že je toto jedna křižovatka. Špatněna malovanou informativní doplňkovou značkou se přeci nezmění pravidla.

Jsem přesvědčen, že tato křižovatka je normální až na chybějící černý proužek na značce.

Červené vozidlo jede z vedlejší a musí dát přednost všem, kterým musí. Takto je vozidlo postaveno v předpisu po celou dobu jízdy křižovatky.

Zelené vozidlo jede po hlavní, dává blinkr do leva a má přednost před červeným, který jede po vedlejší. To, zdali neoznačená cesta na doplňkové značce je přeci nedůležité a spekulovat, že to je asi místo ležící mimo silnici snad nenapadně žádného řidiče, který tu křižovatku projíždí.

A proč by pak byla dodatkovou tabulkou u stopky dána vedlejším silnicím přednost ZLEVA? Já k tomu vidím výše uvedený důvod.
hodnocení

milane, pokud tvrdíte, že je to normální křižovatka, "jen" chybí proužek, znamená to, že bych měl z pozice červeného auta dát přednost případnému vozidlu přijíždějímu zprava? I když vlastně ze značky nevím, že tam nějaká silnice je a zároveň má dodatkovou tabulkou ono vozidlo přikázáno dát přednost mně?
Minimálně značení na této křižovatce, přestože je ani ne rok staré, nepokládám za správné.

My se kdysi v autoškole učili, že značka může být odcizena, deformována, poškozena... a člověk má jet podle "selského rozumu" a skutečného tvaru křižovatky v tomto případě.

Ivane, dodatková značka pod Stopkou je "lidová tvořilost"osobně jí vidím jen namalovanou na obrázku, nikoliv ve skutečnosti na mapách. Výše uvedenou skutečnost myslíte co? Jako výjezd z místa ležícího mimo silnici? Už jste viděl podobnou značku?

----------

mikihansi,

jasně že červené vozidlo musí dát přednost vozidlu z prava, jsem přesvědčem, že to na této křížovatce dělá každý. To, že by měla být doplňková značky vyměněna, je asi každému jasné.

------------

jmlc, správně, je to tak. Jsem přesvědčen, že všichni tak pojedou, protože od dodatkové značky ke skutečnému stavu situace zapomenou, zdali tam byla, či nebyla označena komunikace na doplňkové značce.

Pro Milancukrar- výše uvedenou skutečností myslím ...
Pro - nikdo. Již jsem reagoval výše, ale ještě jsem nad tím přemýšlel a domnívám se, že se jedná o odbočování na místo mimo komunikaci. Za prvé- není označena v dodatkové tabulce tvaru křižovatky. Za druhé - dodatková tabulka pod stopkou upozorňuje na povinnost dát přednost vozidlu přijíždějícímu zleva - proč? Podle mne protože nejsem na komunikci . A tudíž červený vjede na hlavní silnici a pokračuje po ní dále a dostane přednost od zeleného vozidla, které odbočuje mimo komunikaci.

Ok, pane Ivane, domníváte se, že to je místo mimo pozemní komunikaci, já nikoliv. Pokud vozidlo z hlavní odbočuje do leva, nevidí tu značku pod stopkou, nemůže tušit, že odbočuje na místo mimo pozemní komunikaci, podle Vašeho názoru, podle mého jen ví že odbočuje vedlejší silnici. Vozidlo, které jede z vedlejší musí dát přednost vozidlu po hlavní silnici. To je můj názor, Vy máte jiný.

Jen nevím, zdali neoznačení odbočky na doplňkové značce znamená místo mimo pozemní komunikaci. Nic takového v pravidlech není a je to jen Váš úsudek.

hodnocení

Milane, není to žádná lidová tvořivost, ale skutečná značka. Přesný text na ní je "Dej přednost i zleva", jel jsem přes tuto křižovatku před půl hodinou a schválně jsem se díval.

Miki, OK, ale to je jasné ze STOPky, že se musí dávat přednost všem, co se musí dát přednost i bez dodatkové značky. Klidně i tomu zelenému zprava musí dát přednost, když od Stopky pojede vlevo. Když ten dodatek tam nebude, bude dávat přednost stejně?

cherokee
Nevím co tady kdo řeší. Křižovatka je jasná, červený má jasně dát přednost a zelené je na hlavní! Hotovo, tečka!
To že tam je navíc stopka, chybí čárka, a dodatková tabulka dát přednost z leva, jen potvrzuje že ta ulice není brána jako komunikace ale asi jen nějaký vyústění polní cesty nebo podobně. Jinak by červený musel dát ještě přednost zprava.
Máme u nás úplně stejnou křižovatku, jen ta vlevo nemá stopku a dodatkovou tabulku, a je značená, a přijde mi jako totální blbost dávat přednost červenýmu! Nevím z jakého důvodu, jsem na hlavní, on na vedlejší a basta!
odchytova*

@milancukrar od kdy ze stopky musíte dávat přednost úplně všem? Stop = vedlejší silnice.. pokud mám po levé ruce jinou vedlejší silnici, jsou si rovnocenné a tudíž očekávám přednost..
To, že to není vedlejší silnice napovídá jak to, že není zaznačená na dodatkové tabulce, protože se nejedná o křižovatku + ta dodatková tabulka pod stopkou v tom utvrzuje, protože v žádném jiném případě nemusíte dávat přednost zleva autům na vedlejší...

Vytrhuješ z konceptu a tím pádem tvoje kritika není na místě. Milan nepíše, že na stopce musíš dát obecně přednost všem. Tak si to přečti ještě jednou a ten předchozí komentář odvolej, je zcestný.

Oprava: Vytrhuješ z kontextu.

odchytova*

@satam v tom případě je to teda pěkně debilně napsaný...

" Milane, není to žádná lidová tvořivost, ale skutečná značka. Přesný text na ní je "Dej přednost i zleva", jel jsem přes tuto křižovatku před půl hodinou a schválně jsem se díval.

milancukrar: Miki, OK, ale to je jasné ze STOPky, že se musí dávat přednost všem, co se musí dát přednost i bez dodatkové značky."
bez dodatkový značky snad těm zleva z vedlejší přednost dávat nebudu...

hodnocení

A co říkáte na tuto perlu? *smich* projektanti dodatkových tabulek se fakt zbláznili

Kdo má přednost? #4

To není o projektantech dodatkových tabulek. Jde o zářný příklad totho, jak pracují silniční úřady poté, co byly odňaty pravomoce stanovení dopravního značení policejním dopravním inženýrům a přesunuty na "pověřené obce". Kromě toho paskvilu na dodatkové tabulce by navíc na tom sloupku neměla být ta směrová šipka, měla by mít vlastní sloupek. Holt chtěl někdo ušetřit ...

Miki, můžete dát přesné GPS?

Viděl jste na tété křižovatce nějakou nehodu?

To, že se dávají značky špatně, zbytečně a někdy nelogicky je všem řidičům jasné. ale od toho jsou dobří řidiči, aby si poradili.

Jako třeba zde, bez dodatkové značky..

mapy.cz/...

Kam vede hlavní, doleva či doprava?

hodnocení

Miki, díky,

dát doplňkovou značku na druhou křižovatku, která je vzdálená asi 300 metrů, to je rarita.

Alespoň je vidět, jak přesné jsou doplňkové značky.

odchytova*
hodnocení

0x

Přednost má ten na hlavní - je jedno, jestli jede v protisměru, předjíždí na zákazu nebo páchá jinej přestupek (pokud teda nejede tak rychle, že by ho nebylo možno vidět, nicméně to asi nepojede, když bude chtít zatočit takhle ostře vlevo), prostě jede na hlavní = má přednost...
Přijde mi to celkem jasné i z dodatkových tabulek, rozhodně je to čitelnější, než jak to tam vypadalo dřív, kdy tam u dej přednost nebyla dodatková tabulka a v celé křižovatce žádné vodorovn značení.
dodatková tabulka má zobrazovat skutečný tvar křižovatky, nicméně se tam cesty mimo PK nezakreslují. Dodatková tabulka u stopky to jasně potvrzuje "přednost i vozidlům zleva".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]