Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
mám nově Fabii II combi, koupil jsem k autu zvlášť litá kola s letním pneu. Kola jsem nechal vyvážit a nasadit na auto v servise, následně jsem ještě nechal udělat geometrii, protože už při testovací jízdě si mechanik všiml, že je tam malá odchylka.
Auto jede rovno, po dálnici i při 150kmh nic neklepe, nevibruje, volant je v klidu a rovno. Jakmile od rychlosti 90kmh ale šlápnu na brzdu, tak se vozem ozývá hluboké dunění a jdou cítit vibrace. Vibrace nejsou ani v brzdovém pedálu, ani ve volantu. Když jsem rozjel auto na 90kmh a zatáhl lehce ruční brzdu tak se auto rozechvělo. Takže předpokládám, že problém je vzadu.
Ale... Vzadu je pevná náprava a bubnové brzdy, teoreticky tam nemá co vibrovat a mlátit? Věděl by někdo?
Díky!
jj, šiška na zadním bubnu. Mělo by stačit shodit kolo a buben pootočit na náboji (tím to taky nejspíš vzniklo)
Ale srovnáš, vyzkoušeno Jde o nesouosost dosedací plochy pro náboj a funkční plochy bubnu, buben se ojede a při pootočení to začne kopat. Pokud to otočíš zpátky tak zase nekope... Už jsem to potkal víckrát..
Nejdřív to zkus otočit na náboji. Pokud nový buben tak rovnou i nové obložení.. Buben jde změřit příp. srovnat.
Fungovat to bude. Ovšem napřed bych ty staré na soustruhu zkontroloval na šišatost, protože nejsem o té šišatosti osobně přesvědčený.
@asd1: Nemám důvod ti nevěřit. Jen jsem za 45 let měl vždy auta s brzdovými bubny vzadu a nesetkal jsem se s tím ani u mých ani u dalších aut, která jsem nějak opečovával.
Satam buben není šišatý, je to kruh. Ale osa bubnu a osa pro náboj nejsou stejně. Nějaká nepřesnost je z výroby, nějaká při montáži. Vzájemně se to zajede a když ho na náboji otočíš, tak se souosost posune jinam a tím vznikne "šiška" v sestavě pakny - buben...
Buď nové bubny.Záleží na financích.Nebo stočít na soustruhu.Levnější.
Já osobně bych vyměnil i pakny.To už je na Vás.
Ještě před tím bych navštívil Servis ,takový kde mají brzdovou stolici,ať to vyzkouší.
Se stáčením bubnů se musí opatrně. 90 % soustružníků vyrovnává bubny k soustružení hodinkami, což většinou nesedí. Nesouosost se udává max. 0,05mm a je jen jediný dobrý způsob upnutí.
Pro soustružníka by to neměl být problém. Ale je otázka jestli se to vyplatí, nový buben (TRW, ATE) stojí ca 600,-, než to vozit soustružníkovi je lepší nahodit nové... Ale nejdřív bych pootočil buben na náboji do polohy v jaké byl před přehazováním kol a mělo by to být v pohodě... Mmch. v manuálu na auto mám dokonce poznámku značení polohy kol na náboji a nasazovat je do stejné polohy (to už mi ale přijde přehnané)
Poslední "rejpavý" dotaz: Jak chceš pootočit buben na náboji, když jeho poloha je pevně daná zajišťovacím šroubem? Značka na bubnu a náboji je nesmysl, když tam jinak nasadit nejde (tedy pokud ten zajišťovací šroub neobejdeš).
Tak třeba já zajišťovací šrouby nemám (kvůli AL diskům - nemaj pro ně díru) a buben jde pootočit úplně v pohodě. Jinak nejde nasadit - ale jde, podle zajišťovacích šroubů jsou možné dvě polohy, podle šroubů pro kola 4 nebo 5 (podle počtu šroubů)... Teď koukám že tam má šroub jeden = jedna možná poloha... Tak nevim kde vznikla šiška..
Na spoustě aut nejdou přesadit bubny ale i kotouče, na zajištovací šrouby nepotřebuješ žádnou díru v disku.
Jak na který, ty moje jsou ven jako trn asi 20mm, musel bych vyvrtat do disku díru nebo je ufiknout aby nečuměly z náboje...
Jasně Fiat (teda neni můj, ale ty bubny byly na něm). Ale vzhledem k dotazu jsou šišky nejen na italským krámu, ale i na škodováckým U Fiata to bylo do autorizáku šlo OK, z něj se vrátilo s vibrující zadní brzdou. Co s tim dělali nevim, třeba ty dobrý šlohli? Ale stačilo otočit buben o 180°a bylo to OK, tak mám za to že to jen otočili a rozhodila se souosost... A tady to taky vyskočilo po práci v servisu..
Ale ne vždycky ! Taky jsem měl Fiata, chválabohu jen jednou a jen 3 roky, měl jsem na něj elektrony a kupodivu taky bez děr nebo vybrání na ty čepy. Takže jsem je vyndal a dal tam normální šrouby. Bubny jsem ale nikdy neotáčel.
Moc díky všem za rady, dnes jsem vyměnil bubny (chtěl jsem i pakny, ale asi jsem fakt blbec, nešlo mi sundat lanko od ručky :D ..tak jsem se na to vykašlal..navíc tam byly pakny úplně skoro nové :D tak jsem je nechal..) Starý buben byl snad ještě původní..Takže jsem dal akorát nové bubny, šel to pořádně projet a je klid, ticho, brzdí to jak víno Díky za radu, fakt bych nikdy neřekl, že buben může takto kopat...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.