Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jízda bez víčka na olej

Od: id odpovědí: 23 změna:

Zdravím, ve čtvrtek jsem dělal vyměnu oleje a někam jsem zašantročil víčko. Zítra jedu na vrakáč pro jiné, takže jsem jezdil 4 dni bez víčka, asi 200-300km. Vadí to něčemu? Olej horem naštěstí nevytekl.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Buďte v klidu, nevadí.

hodnocení

2x

To jste dopadl dobře, kdysi jsem ujel neurčitý počet kilometrů bez víčka a olej byl snad úplně všude, jen ne v motoru :-D.

Pokud jste nejezdil po suchých polních cestách, či na Sahaře, přisátého prachu bych se neobával. Zas tolik ho v běžném provozu na silnicích není.

hodnocení

2x
Pokud si dobře vzpomínám, tak u mých aut za chodu motoru z otvoru na dolévání oleje spíše foukal vzduch ven. Podívejte se na kapotu zevnitř, jestli tam není naprskaný olej. Já bych se toho nebál a bez nějakého závodění dojel pro jiné víčko.
vernon
Ten vzduch pulsuje, ale víc se ho nasaje do odvětrávání než vyfouká z klikové skříně.
Třeba fáčko a felda tam měly jen zamačkávací zádku. Podtlakem tam držela sama.
Favorit 136 fouká, Scenic DCI fouká. Ověreno. :)
007cz

,,Vic nasaje než vyfouka,, co je to za nesmysl? Každý motor samozřejmě fouká

vernon
Já mám opačnou zkušenost. U Fáčka by to vyfouklo zádku na deklu, když je tam jen nasazená.

tak si to zkuste , zpravidla více vyfukuje, ale i saje, podle otáček a opotřebení motoru...

hodnocení

1x

Nevadí, ale už jsem viděl i celý motorový prostor zastříkaný olejem...

hodnocení

1x
Diskuse naprosto zbytečná. Tazatel píše, že mu vrchem žádný olej nevytekl, tak nevím co tu pořád řešíte ;)

Když si přečtete scelou diskuzi, zjistíte že mnoho lidí odpovědělo na otázku, tudíž nebyla diskuze zbytečná.

To, že několik rádců dali svůj názor z vlastní zkušenosti je časté.

vernon
hodnocení

0x
Mohlo by. Motor přisává vzduch přes odvzdušnění víka ventilů a pokud chybí víčko, mohl nasávat i prach se vzduchu.

hodnocení

0x

Nebál bych se toho,jen něco ubude = kontrola a doplňování oleje a pak ještě že je motor celý oblitý olejem.Mně toto opomenutí (zapomněl jsem při kontrole dát víčko z5) vyhodilo na cca100-150km? litr oilu!"

hodnocení

0x

Nevadí to mičemu, jen Vaší peněžence za víčko a cestu.

hodnocení

0x

Mě se taky jednou,povedlo při dolevání oleje,jsem málo zašroubovál víčko na dolívání oleje.Po ujetí 5km začla svítit kontrolka oleje a hrozně to pískalo.Býl kolem víčka vidět,jak tama teče olej.

007cz
hodnocení

0x

Co máš za auto, pokud starou fabii tak tam je jedno víčko schováno, pro tyto případy:),jinak bud v klidu žádný vzduch s prachem ti to přisávat nemuže.

vernon
Samozřejmě ze může...
007cz

Někdy si vyzkousej to odvetrani ucpat a pozoruj co se bude dít, vicko drží podtlakem?

vernon
U všech aut co jsem zkoušel ano. A třeba u Favorita a Felicie podtlak drží víčko v deklu ventilů, není štoubovací. A je to logické. Motor nasává olejové výpary do sání. Zvlášť je to patrné u některých aut při volnoběhu. Ten podtlak není velký, ale je tam.
007cz

Na kazdem uzavřeném okruhu odvetrani je ventil, který ti koriguje tlak zpusobeny podfukem a podtlakem v sani, sundej si vicko a dej na nej dlaň, pricucne se?

hodnocení

0x
U moderních aut to může po pár stech kilometrech vyústit v naprostou zkázu kdy olej "oblemcá" a samozřejmě po čase naleptá všechny hadičky atd.
A že jich v motoru je.

jabraka*
hodnocení

0x

Nalévací otvor je samozřejmě vyústěním klikového prostoru.Píst při pohybu dolů sice tlačí nějaký plyn(směs vzduchu a oleje) do klikové skříně,ale druhý zase nasává.Takže přetlak v klikovce není.Jen rozprášený olej ve vzduchu,ten může trochu unikat,ale myslím,že tak dramatické to nebude.

JABRAKA

Ono spíše záleží na stavu motoru!Každý trochu dýchá pže vždy nějaký tlak "utečeůpřes pístní kroužky!Nikoliv že by vznikal podtlak a přetlak pohybem pístů!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]