Nejste přihlášen/a.
Vlastním vozidlo Škoda Fabia 1,9 TDI PD 74kW z roku 2002, najeto 263 tis. km. Několik lidí, kteří jezdí se stejným motorem nebo jinými motory TDI PD, mi říkají, že ten můj motor je v porovnání s jejich motorem tišší. Když jsem si poslechl zvuk jejich motorů, asi na tom něco pravdy bude. Jak je možné, že ten můj motor je tišší než jiné motory TDI PD i přesto, že má více najeto a předchozí majitel jezdil na prodloužený servisní interval, takže měnil motorový olej až po 30 tis. km? Může být snížena životnost motoru kvůli výměnám motorového oleje až po 30 tis. km? Někdo mi říkal něco o tom, že je možné úpravou softwaru ŘJ motoru snížit hlučnost motoru. Je to pravda?
Dále se chci zeptat, jestli motor, turbo a vstřikovače více trpí, pokud bych jezdil často na plný plyn, například při zrychlování nebo předjíždění. Může při časté jízdě na plný plyn dojít k rychlejšímu opotřebení motoru, turba a vstřikovačů? Mám na mysli jízdu s motorem zahřátým na provozní teplotu.
Ještě poslední věc. Je životnost ložisek kol závislá i na kvalitě silnic a na rychlosti jízdy, tedy jestli při jízdě po nekvalitních silnicích se i snižuje životnost ložisek kol a jestli při častých jízdách po dálnici rychlostí 130 km/h dochází k rychlejšímu opotřebení ložisek kol než při jízdách po městě rychlostí do 50 km/h? Děkuji za odpověď
Tak je to asi i o štěstí, zatím co jsem kdy slyšel, tak 1.9 TDI PD Fabia tak každá už z principu mlátila jak mlátička, ale zkrácená výměna oleje určitě nese svoje ovoce, ať si kdekdo říká co chce, tak motoru lze jenom častější výměnou oleje jenom pomoci... Samozřejmě tím, co tam má být...
Už jen z logiky vychází, že špatná silnice i i nárazy snižují životnost kol... A i vyšší rychlost (120) znamená oproti 60km rychlosti, že ložisko musí vykonat 2x delší dráhu... Zpravidla se u ložiskek udává životnost, jakou by mělo vykonat délku dráhy, aspoň v průmyslu... Nejčastější závadou není ale mnohdy ani tak opotřebení, ale netěsnost gufera či prachovky, kdy se do ložiska dostává voda a vyrezne...
A protáhnout motoru v rozumné míře určitě nevadí, hlavně ne turbu, naopak jízda v nižších otáčkách zanáší variabilní regulaci turba, taktéž velmi častá závada u koncernových vozidel...
V každém případě to chce používat automobil běžným způsobem v souladu s návodem a moc nad tím nepřemýšlet, protože i zvýšený tep může snížit životnost řidiče...
U Fabie 1,9 TDI 74 kW jsem zjistil, že pokud ujedu delší trasu, třeba 30 km a okolní teplota je vyšší, obvykle 20 a více stupňů, tak po zaparkování a při běhu motoru na volnoběh jsou v interiéru (volant, sedadla) cítit vibrace minimálně a při nižších okolních teplotách, obvykle pod 20 stupňů jsou v interiéru při volnoběhu ve volantu a sedadlech cítit vibrace znatelně více i po ujetí třeba těch 30 a více km. Podle toho usuzuji, že na ty vibrace v interiéru bude mít vliv i okolní teplota. Jak může ovlivňovat ty vibrace v interiéru při volnoběhu i okolní teplota? Souvisí to třeba s termostatem?
U té Fabie 1,9 TDI 74kW mi vychází průměrná spotřeba na jednu nádrž někdy třeba i 4,4 l/100 km. Spotřebu počítám obvyklým způsobem podle ujetých km a množství dotankovaného paliva. Na jednu nádrž do rozsvícení rezervy ujedu průměrně 850 - 900 km. Autem jezdím převážně delší trasy, ale nejsem brzdou provozu, mimo obec jezdím průměrně 90-100 km/h a často vytáčím trojku třeba na 80 km/h, což odpovídá zhruba 3000 ot./min. Přesto mám nižší průměrnou spotřebu. Podle výrobce by u mého auta měla být kombinovaná spotřeba 4,9 l/100km. Ta průměrná spotřeba u mého auta mi připadá podezřele nízká. Je vůbec možné dostat se s tímto motorem i na průměrnou spotřebu 4,4 l/100 km, když většina aut s tímto motorem jezdí průměrně kolem 5 l/100 km?
Když umíš jet "ekorallye" tak to je v pohodě, a rozhodně to neznamená jet pomalu.. S Fíkem 1,6 74kW kombi jsem jel i za 5,0, průměrná rychlost přitom byla 70 kmh - klidné okresky ca 100 km tam a 100 zpět. Dálky běžně pod 6. Přitom většina lidí jezdí kolem 7L, za to jsem jezdil taky než jsem se s tim naučil jezdit... S Fiatí 1,9 JTD jsem jezdil celkem bez problémů kolem 4,5..
Průměrnou spotřebu 4,4 l/100km by měl mít podle zkušeností u Fabie I třeba motor 1,4 TDI nebo 1,9 SDI, může mít tuto průměrnou spotřebu i tento motor 1,9 TDI 74kW nebo je to nemožné?
Záleží na vodičovi, myslím že môže. Mám ten istý motor v Golf4 variant 2006, nájazd 667 300km, priemerná spotreba 4,9l/100.Sú to vydarené motory, menil som na ňom len agr ventil.
Předpokládám, to že máš menší spotřebu a to že je jen lepší ne? Jak tady píše kolega, záleží na řidiči a hlavně na tom, kde se jezdí... Neboť nejsou přesně určené podmínky... Je rozdíl jezdit celý den po Praze či po Brně, nebo projíždět třeba jen Žďár nad Sázavou... Všichni víme, že na spotřebu nejhorší je rozjíždění, brždění, kolony atd... A to dost znatelně... Diesel to schlamstne lépe než benzín, ale i tak je to poznat...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.