Dobrý den. Nedávno jsem měl problém s vybíjení autobaterie. U servisáka moc nevyrešili a tak jsem si vzal měřák a měřil jsem odběr auta na prázdno. Při vypnutém autě, bez klíčku v zapalování byl odběr 345mA. Následně jsem odpojoval jednu pojistku po druhé a nakonec našel vadný obvod. Ten byl v osvětlení ve předu a palubních hodinách... Tento problém sem vyřešil. Pak jsem zkoušel odběr s klíčem v zapalování. Když jsem zapl světla, odběr vyletěl skoro na 13,5A. Za jízdy se baterie nestíhá ani dobíjet.
13,5A je poměrně malý odběr ve srovnání s tím, že běžný alternátor je schopný dodávat 70A a více a světla nejsou zdaleka největším spotřebičem (vyhřívání skel, ventilátor topení a další). Pokud to nestíhá, je vadný.
Ten odběr "bez klíčku" je moc, ale předpokládám, že to už jste vyřešil.
doplněno 18.04.19 13:27:
Alternátor pro Feldu 1.3 LXi podle použitého typu nikdy není "slabší", než 55A.
janmattis
Ano nechal jsem pojistku vytaženou a nesvítí mi akorát střešní světlo a palubní hodiny. Je fakt, že budu muset proměnit kolik mi dobíjí alternátor. Bude mi stačit kruhový ampérmetr. Jinak se jedná o feldu 1.3Lxi
janmattis
Super. Velmi děkuji za pomoc
jdukolem
Bude ti stačit voltmetr,měř napětí na baterii s běžícím motorem bez a se zapnutými spotřebiči,mělo by být u běžného olověného akumulátoru 13.9 - 14.5 V.
Ono je taky otázka, jakým stylem jezdíte. Pokud auto nastartujete, pustíte světla, vytápění zadního okna, větrák naplno aby bylo vidět a ujedete 1 km k Lidlu, pak zase stejným stylem 1 km zpět, tak vůbec nemusí být problém v nabíjecí soustavě. Prostě nemá šanci takové odběry dobít. Pokud ale jezdíte delší štreky a stejně to nedobíjí, tak bych zkusil především očisti póly akumulátoru ( to mívá vliv na dobíjení) a pokud ani to nepomůže, tak nechat přeměřit dobíjení
Taky to chce u některých vozidel chvilku počkat, než jednotka komfortu, třeba i zámku se uspí a proud klesne... u Fordu (Mondeo, Focus MKII atd), třeba i hodinu ... 345mA, to je cca 5W... Není to třeba žárovka v kufru? To bývá u mnoha starších aut častá závada...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.