Nejste přihlášen/a.
Mám fabku koupenou jako ojetinu,svítí mi po nastartování kontrolka teploty chladící kapaliny,po vypnutí a opětném nastartování zhasne.Ale když jedu ,tak během jízdy zase rozsvítí a pípá to,přitom teplota ještě není ani na80 °
Ne, diag to neumí.
V expanzce jsou kovové hroty na měření hladiny vody v nádobce.
Pokud se o auto nestaráte, tak se hroty zanesou vodním kamenem či olejem (vadné těsnění pod hlavou).
Vyměňte nádobku a nebo ji propláchněte octem a naturalem 95. Je potřeba z ní odstranit vodní kámen a olejnaté šlemy/filmy). Měří to na principu odporu vody a olej je izolant, proto kontrolka řve i když hroty jsou v kapalině.
Výstup je přímo do budíků a diag budíků na kanále 17 to neumí měřit. Vyčištění pomůže, pokud se nejedná o chybu teploty vody (to ta kontrolka taky ukazuje).
Předpokládám, že je to klasická kontrolka "množství" kapaliny v nádržce! Ne teplota!
Nejjednodušší kontrola, ale ne vždy přínosná je propojit vodičem konektor elektrod a uvidíš, zda zhasne, ale v podstatě nejčastější závada je opravdu "špatná vodivost kapaliny"... Vodní kámen by tam snad ani při používání destilované vody být neměl, ale šlem z oleje určitě ano... Jinak to kontroluje vodivost tak, že ŘJ posílá do elektrod impulzy cca 1ms dlouhé s nějakou celkem velkou mezerou a vyhodnocuje zda se impulz vrací... Samozřejmě má na to vliv elektrický odpor kapaliny... Ale také u některé Fábie byla chyba ve svazku co vede do kabiny, byl snad uhnilý, ale to by se dalo případně najít někde na fóru ...
Špatná vodivost může být také náznak toho,že už je špatné těsnění pod hlavou,?Dostává se olej do chladící kapaliny.
Symbol svítí červeně vlnky hladiny a nad tím teploměr.To by spíše vypadalo na přehřátí né? Já tu fabii mám krátce.Mám ještě fiata punto a tam jsem nikdy takové problémy neměl.Tam nemám ale ani ten teploměr chladící kapaliny v motoru.
No,teplota je nízká a svítí to hned po nastartování,při vypnutí motoru cvilku nesvítí a potom se rozsvítí během třea pěti minut jízdy a začne to pípat.
Čekáte odpověď, že se to časem opraví samo?
Vemte si kombinačky nebo sikovky a uvolněte spony na hadicích na nádobce tím, že je zmáčknete a posunete po hadici asi 2cm. Pak odpojte horní a při odpojení spodní hadice ucpěte hrdlo, aby vám nádobka nevytekla. Obsah přelejte do čisté nádobky nebo kanystru nejlépe z plastu.
Nádobku propláchněte několikrát benzínem a protřepejte dokud bude v nádobce mastný film.
Vypláchněte nakonec nádobku vodou z kohoutku.
Opačným postupem vše složte zpět a dolejte kapalinou, zbytek destilkou na rysku.
Už při vylytí zbytku kapaliny z nádobky uvidíte v kapalině kaly a mastná oka což značí problém s těsněním a ideálně by bylo třeba kapalinu vyměnit celou (3litry G13 přímo ve škodovce za cca 120kč za litr) a zbytek destilka cca 3 litry. Na spodní hraně chladiče by měl být vypouštěcí kohout a nebo sundáte hadici z chladiče.
Proč hned do mě rýpete?,to vím,že se to neopraví samo!, i tak Vám děkuji za popis práce.Podotýkám,že jsem důchodce 67 letý,tak prosím o trochu trpělivosti a taktu. Nikdy jsem si sám na autě nic nedělal,koupil jsem si tu fabii , že už mi dosluhuje Punto.Myslím ,že jsem si zadělal na starosti.,ale na novější,nebo lepší auto nemám.
Karlos, co se čertíte? Podrobně jste zde koupi Fabie rozebíral, tak jste v obraze, co vás čeká. A že neumíte nic opravit, to jste věděl také. Buďte rád za každkou odpověď zdarma neboť v servise už platíte i za pozdrav.
Vtip je v tom, že člověk zde nikdy u nového tazatele netuší, jak moc je zdatný a zda žádá opravdu o radu a nebo potřebuje nabýt holé informace, které případně použije v servisu.
Já vesměs vždy podám detailní radu, aby byla užitku pro svépomocné opravy. Zde se totiž ty rady dají zpětně i googlit (tedy jsou k něčemu i v pozdějším čase pro jiné).
Nemělo to vyznět jako rýpání, ale podmět k reakci a k rozvedení případných dotazů.
Slovo děkuji platí v každé době a rady jsou zde podávány dobrovolně a zadarmo na základě chuti a volného času někomu pomoci.
Na problém koupí auta jste si dle mého na problém nezadělal. Zaděláte si na něj v době, kdy se k autu budete chovat tak, že bude jen jezdit a vy budete kupovat jen benzín a vodu do ostřikovačů.
"Pokud chcete mít klid, tak oleje měnit každý rok (u Vás tuším, že by šlo i rok a půl) a kupovat správný, chladící kapalinu měnit co 5 let tu G13 a měnit filtry. To je minimum věcí k úspěchu. Zde ušetřit znamená zadělat si na problém a zůstat s autem někde viset. Píšu z vlastní zkušenosti, kdy ke mě jezdil podobně starý pán. Olej měnil co 3 roky a zničil hydroštely a celý motor podtáčením a krátkými jízdami s EGR zakarbonoval. Auta se nakonec zbavil, protože na opravy neměl (zbytečné opravy, když se nestaral)."
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.