Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škoda fabka 1,4., 16V kontrolka teploty vody

Od: karlosdos* odpovědí: 15 změna:

Mám fabku koupenou jako ojetinu,svítí mi po nastartování kontrolka teploty chladící kapaliny,po vypnutí a opětném nastartování zhasne.Ale když jedu ,tak během jízdy zase rozsvítí a pípá to,přitom teplota ještě není ani na80 °

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Bud je v háji čidlo v nádabce.chladící kapaliny
Nebo kabeláž v motoru na levém podběhu - hnije
Nebo problém v přístrojové desce

karlosdos*
hodnocení

pozná se to diagnostikou?

gum

Ne, diag to neumí.

V expanzce jsou kovové hroty na měření hladiny vody v nádobce.

Pokud se o auto nestaráte, tak se hroty zanesou vodním kamenem či olejem (vadné těsnění pod hlavou).

Vyměňte nádobku a nebo ji propláchněte octem a naturalem 95. Je potřeba z ní odstranit vodní kámen a olejnaté šlemy/filmy). Měří to na principu odporu vody a olej je izolant, proto kontrolka řve i když hroty jsou v kapalině.

Výstup je přímo do budíků a diag budíků na kanále 17 to neumí měřit. Vyčištění pomůže, pokud se nejedná o chybu teploty vody (to ta kontrolka taky ukazuje).

karlosdos*
hodnocení

Děkuji,zkusím to dsát a očistit.Když to nepomůže koupím novou nádržku,tu snad zvládnu vyměnit sám.,?

Vyměnit jí neni problém
Tady inspirace
club-opel.cz/...

hodnocení

0x

Předpokládám, že je to klasická kontrolka "množství" kapaliny v nádržce! Ne teplota!

Nejjednodušší kontrola, ale ne vždy přínosná je propojit vodičem konektor elektrod a uvidíš, zda zhasne, ale v podstatě nejčastější závada je opravdu "špatná vodivost kapaliny"... Vodní kámen by tam snad ani při používání destilované vody být neměl, ale šlem z oleje určitě ano... Jinak to kontroluje vodivost tak, že ŘJ posílá do elektrod impulzy cca 1ms dlouhé s nějakou celkem velkou mezerou a vyhodnocuje zda se impulz vrací... Samozřejmě má na to vliv elektrický odpor kapaliny... Ale také u některé Fábie byla chyba ve svazku co vede do kabiny, byl snad uhnilý, ale to by se dalo případně najít někde na fóru ...

karlosdos*
hodnocení

Špatná vodivost může být také náznak toho,že už je špatné těsnění pod hlavou,?Dostává se olej do chladící kapaliny.

Symbol svítí červeně vlnky hladiny a nad tím teploměr.To by spíše vypadalo na přehřátí né? Já tu fabii mám krátce.Mám ještě fiata punto a tam jsem nikdy takové problémy neměl.Tam nemám ale ani ten teploměr chladící kapaliny v motoru.

gum

Umíte číst?

Kontrolka je sdružená pro závadu přehřátí a nízkou hladinu v nádobce...

Signalizuje oba stavy. Buď ten a nebo ten. Ten správný stav se pozná dle teploty motoru nebo na té nádobce.

karlosdos*
hodnocení

No,teplota je nízká a svítí to hned po nastartování,při vypnutí motoru cvilku nesvítí a potom se rozsvítí během třea pěti minut jízdy a začne to pípat.

gum

Čekáte odpověď, že se to časem opraví samo?

Vemte si kombinačky nebo sikovky a uvolněte spony na hadicích na nádobce tím, že je zmáčknete a posunete po hadici asi 2cm. Pak odpojte horní a při odpojení spodní hadice ucpěte hrdlo, aby vám nádobka nevytekla. Obsah přelejte do čisté nádobky nebo kanystru nejlépe z plastu.

Nádobku propláchněte několikrát benzínem a protřepejte dokud bude v nádobce mastný film.

Vypláchněte nakonec nádobku vodou z kohoutku.

Opačným postupem vše složte zpět a dolejte kapalinou, zbytek destilkou na rysku.

Už při vylytí zbytku kapaliny z nádobky uvidíte v kapalině kaly a mastná oka což značí problém s těsněním a ideálně by bylo třeba kapalinu vyměnit celou (3litry G13 přímo ve škodovce za cca 120kč za litr) a zbytek destilka cca 3 litry. Na spodní hraně chladiče by měl být vypouštěcí kohout a nebo sundáte hadici z chladiče.

karlosdos*
hodnocení

Proč hned do mě rýpete?,to vím,že se to neopraví samo!, i tak Vám děkuji za popis práce.Podotýkám,že jsem důchodce 67 letý,tak prosím o trochu trpělivosti a taktu. Nikdy jsem si sám na autě nic nedělal,koupil jsem si tu fabii , že už mi dosluhuje Punto.Myslím ,že jsem si zadělal na starosti.,ale na novější,nebo lepší auto nemám.

fabka

Karlos, co se čertíte? Podrobně jste zde koupi Fabie rozebíral, tak jste v obraze, co vás čeká. A že neumíte nic opravit, to jste věděl také. Buďte rád za každkou odpověď zdarma neboť v servise už platíte i za pozdrav.

karlosdos*
hodnocení

Ano,já to vím,proto také využívám této možnost,ještě jednou Vám opravdu děkuji.

gum

Vtip je v tom, že člověk zde nikdy u nového tazatele netuší, jak moc je zdatný a zda žádá opravdu o radu a nebo potřebuje nabýt holé informace, které případně použije v servisu.

Já vesměs vždy podám detailní radu, aby byla užitku pro svépomocné opravy. Zde se totiž ty rady dají zpětně i googlit (tedy jsou k něčemu i v pozdějším čase pro jiné).

Nemělo to vyznět jako rýpání, ale podmět k reakci a k rozvedení případných dotazů.

Slovo děkuji platí v každé době a rady jsou zde podávány dobrovolně a zadarmo na základě chuti a volného času někomu pomoci. :)

Na problém koupí auta jste si dle mého na problém nezadělal. Zaděláte si na něj v době, kdy se k autu budete chovat tak, že bude jen jezdit a vy budete kupovat jen benzín a vodu do ostřikovačů.

"Pokud chcete mít klid, tak oleje měnit každý rok (u Vás tuším, že by šlo i rok a půl) a kupovat správný, chladící kapalinu měnit co 5 let tu G13 a měnit filtry. To je minimum věcí k úspěchu. Zde ušetřit znamená zadělat si na problém a zůstat s autem někde viset. Píšu z vlastní zkušenosti, kdy ke mě jezdil podobně starý pán. Olej měnil co 3 roky a zničil hydroštely a celý motor podtáčením a krátkými jízdami s EGR zakarbonoval. Auta se nakonec zbavil, protože na opravy neměl (zbytečné opravy, když se nestaral)."

karlosdos*
hodnocení

Děkuji,já jezdím opravdu málo jen ve městě .,k lékaři,nákupy a zahrádka,houby.Mimo město už skoro vůbec.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]