Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Směr otáčení pneumatiky

Od: ph78 odpovědí: 16 změna:
Dobrý den. Mám nové Michelin Primacy 3 a mám dotaz ohledně montáže. Na pneumatice je označení inside/outsider, není označen směr rotace. Nicméně po montáži je poměrně logicky na pravé straně vozu směr vzorku ve směru jízdy, na levé straně vozu proti směru jízdy. Je toto záměr výrobce? Předem díky za radu

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenda2*
hodnocení

4x

Odpověděl jste si hned v otázce. Outside je označení vnější strany asymetrické pneumatiky směrem ven od auta.

Je to jasné už ze slov. Až na některé rádce, kteří radí a ví nemnoho. Tak to tady na tomto serveru chodí. Samé žvásty a kde nic tu nic.

hodnocení

3x

Je jen velmi malo pneumatik, ktere jsou zaroven jak stranove, tak smerove.

Zimni casteji byvaji diky typu vzorku smerove, letni diky nesoumernym vyztuzim stranove. Ale ani to neni pravidlo.

Pokud tedy neni na pneu vyznacen smer rotace, je v poradku, ze je na jedne strane vzorek jinak nez na druhe. Je to bezne.

hodnocení

2x

třeba zde je to popsáno : pneumatiky.cz/...

Směr otáčení pneumatiky

hodnocení

1x

Ano, je to záměr výrobce, pneumatiky nejsou směrové.

jenda2*

Není to žádný záměr ale označení směru orientace dezénu pro asymetrické pneumatiky. Outside je orientace od auta do silnice.

Je to záměr výrobce, proto to tak značí. Nebo čí je to záměr značit pneumatiky?

jabraka*
hodnocení

0x

Podle mého názoru je pro první montáž jedno,jaké montážní místo bude mít pneumatika,.Pracoval jsem i při výrobě pneu Barum ve Zlíně,a pokud se umísťovala výztuž,nedávala se žádná přednost.Pneu byla co se stran týče,uni.Mořná se dnes někteří výrobci snaží pomoci řidičům,a označují na pneu i strany.Protože,kdo si má pamatovat,na jaře ,jak měl gumu nasazenou!Rozhodně by se umístění kola mělo zachovat.I když byla kdysi praxe taková,že se pneumatiky přehazovaLY-

JABRAKA

vernon
Nesmysl. Není to jedno! Tyto pneu mají jasně dané který bok je vnější a který vnitřní. Tak se musí montovat na ráfek, potažmo na auto.

Jabrako, nic ve zlým, ale je určitý rozdíl mezi Barum OR6 a Micheliny. Ty legendární OR6 byly skutečně uni, ale jestliže má pneumatika označení inside / outside tak je jednoznačně nutné orientovat plášť podle tohoto označení .

jabraka*

Radiální pneumstika má v řezu symetrii.Nemohu jinak,že jediný důvod označení vlevo a vpravo je z důvodu orientace při přezutí.Ale u bezdušovek si nejsem jistý,jak je ošetřeno umístění ventilu.

JABRAKA

Umístění ventilku nemá u plášťů vůbec žádný význam... A z cela určitě by se měl dodržovat trchnicky pokyn výrobce a nespekulovat proč a nač...

Možná má symetrii konstrukce kostry pneumatiky ( to neumím posoudit. Ale zcela jistě nejsou u takto označencýh pneu symetrické dezény. To je vidělt na první pohled i z dálky.

pneumatiky.cz/...

Právě ta asymetrie dezénu je z mého pohledu výborná v tom, že dobře odvádí vodu vně obrysu auta, což ve výsledném efektu znamená to, že guma drží za mokra.

hodnocení

0x

Já to trochu doplním otázkou, která mi vrtá hlavou... proč je u pneumatik vnitřní a vnější strana? Čím se vlastně liší a v čem nastane změna, pokud bych dal pneumatiky na disk naopak? Příčné ani podélné síly to být nemůžou, když na jedné straně auta se pnumatika točí na jednu stranu a na druhé (z pohledu tvaru dezénu) na druhou. K čemu je tedy rozlišení vnější a vnitřní strany? Napadá mě jedině odvod vody, ale ta je přece odváděna na obě strany (stejně jako u symetrických nebo směrových pneumatik).

Je tu někdo, kdo mi na to dokáže odpovědět a ne jen spekulovat?

Zbývá jedině konstrukce pneumatiky. Řekl bych, že vnější část je pevnější, odolnější.

Ano, je to tak.

Vnější strana je jiné konstrukce než vnitřní, tuším, že většinoui tvrdší, kvůli lepší stabilitě v zatáčkách.

Někde se to dá webu najít...četl jsem si to. Ale hledat se mi to už nechce.

hodnocení

0x

Ano, je to tak ...Ale vypadá to trochu hloupě...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]