Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Parkování za přechodem v protisměru

Od: doogee* odpovědí: 25 změna:

Dobrý den,
našel jsem za stěračem lístek, že jsem podezřelý z přestupku a to "Stání před přechodem pro chodce."
Již jsem v tomto místě pokutu jednou dostal, ale to jsem stál přední částí auta směrem k přechodu, to chápu, že bylo oprávněné. Teď jsem stál ale k přechodu zadní částí auta (viz jak je uvedeno v přiloženém obrázku). Měl jsem za to, že takto stát mohu. V mém případě bych asi mohl dostat pokutu za parkování v protisměru, jelikož ulice je obousměrná. Na lístku však mám přesně napsáno "Stání před přechodem pro chodce." Je tedy tento přestupek oprávněný?

Předem děkuji za vyjádření.

Parkování za přechodem v protisměru

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Ano. Pokuta je zcela oprávněná.

A nejen že máte přestupky dva, ale spíše dokonce tři.

A pokud to jako řidič nevíte, poslal bych Vás ještě na přezkoušení.

P.S.: Stačilo by si uvědomit, proč v zákoně oněch 5m je. Proto, že řidič blížící se k přechodu potřebuje vidět chodce, který na přechod vstupuje. A když stojíte tak jak stojíte, prostě ho neuvidí...nebo až bude pozdě.

doplněno 12.04.19 08:27: P.P.S: na Vás by se ještě mohl vztahovat § 27 odst.1 písmeno d:Řidič nesmí zastavit a stát:na křižovatce a ve vzdálenosti kratší než 5 m před hranicí křižovatky a 5 m za ní; tento zákaz neplatí v obci na křižovatce tvaru "T" na protější straně vyúsťující pozemní komunikace
doogee*
hodnocení

Ano, opět velmi konstruktivní odpověď.

a tato odpověď vám do budoucna zachrání tisíce na dalších pokutách...

hodnocení

8x
Na silnici se jezdí vpravo.
Takto vlevo parkovat můžete jen v jednosměrné ulici. I tam ale dodržet 5 m.
.
Vy stojíte PŘED přechodem ve směru jízdy normálních řidičů, jezdících vpravo. Chybí tam ta mezera 5 m, zakrýváte výhled na chodce vstupující na přechod.
Vyšší auto může zakrýt DZ, i to je na pokutu.
Bude vhodné místo stížnosti na rádce si nasypat popel na hlavu, osvěžit si zákon a vzít rozum do hrsti!

hodnocení

4x
Ano, je oprávněný. Omluvte se a vymluvte se třeba na zdravotní potíže. Pokuta 200 to spraví.
doplněno 12.04.19 08:05: Když půjdu na červenou pozpátku, nemůžou mi dát pokutu... Logické hmmmm
doplněno 12.04.19 08:08: Podle fotek ne... Není tam místo...
doogee*
hodnocení

Takže těsně za přechodem se nesmí parkovat? V zákoně jsem našel jen 5m před přechodem.

doogee*
hodnocení

Takže pokud bych stál takto vpravo, bylo by to v pořádku?

doogee*
hodnocení

Děkuji za Vaše vyjádření.

jezevec*
hodnocení

2x

Trpím chronickým zánětem ledvin a už jsem to prostě nemohl vydržet. Vy nečuráte? Umíte si představit, co to je, se stupňující se bolestí kroužit dvacet minut okolo a hledat záchod nebo alespoň místo k zaparkování? Pokud to nebude řešit úplný hovado, dá ti tu nejnižší možnou pokutu...

doogee*
hodnocení

Děkuji, že ze mě neděláte úplného blbce. Přišel jsem na tento web s tím, abych se poradil. Ale jak to vidím z předchozích odpovědí, evidentně zde odpovídají lídé, kteří mají potřebu si honit ego. Slušně jsem zadal dotaz, nemusí se proto po mě hned někdo vozit, jako že jsem nějaký debil, co nezná předpisy. Ano, neznám, proto jsem tady. Slušné jednání by tedy bylo na místě. Vám děkuji.

Ale kolega si nedělá srandu - je to přesné vyjádření pro městskou policii při platbě pokuty. Když přijdete jako frajer "a kde jako mám zaparkovat kreténi?" - tak dostanete pokutu maximální...

Chápete?

doogee*
hodnocení

To chápu, také jsem mu poděkoval.

"...jak to vidím z předchozích odpovědí, evidentně zde odpovídají lídé, kteří mají potřebu si honit ego".
Nevidím tu nikoho, kdo by si tady "honil ego". Vidím jen více, či méně přesné správné odpovědi na Vaši otázku. Že jste čekal něco jiného, třeba že Vás tu někdo polituje a přitaká, jak jsou ti plicajti blbí, je Váš problém. Pravdu mají totiž oni, i když se Vám to nelíbí.

Jo a taky nechápu, proč parkujete na místě, kde už jste za to jednu poutu dostal a myslíte jste si, že stačí otočit auto čumákem do protisměru. *bzum*

jgdd
hodnocení

0x
Děláte si legraci? Kde jinde než před přechodem podle vás stojíte?
doogee*
hodnocení

No podle směru jízdy stojím za přechodem.

jgdd
Jakože se u nás jezdí vlevo jako v Anglii?
Ale vy porušujete dvě nařízení... Jen zákon umožňuje postihovat za jeden z těchto dvou...

Kolego Jmlc- TŘI přestupky-správně to píše rádce Magdon o něco níže!

doogee®

dnes 08:03 [nahlásit]

No podle směru jízdy stojím za přechodem.
Pokud byste ale nacouval, kolmo k obrubníku, tak nestojíte ani před, ani za přechodem, ale vedle přechodu. To by šlo?

hodnocení

0x

Smyslem tohoto ustanovení je, aby auto, stojící před přechodem, nebránilo rozhledu (jak chodcům, tak řidičům). Jestliže ta ulice je jednosměrka, pak auto na obrázku stojí za přechodem, takže rozhledu nebrání. Pokud je tam ale obousměrný provoz, tak stojí opravdu před přechodem a navíc obráceně - což je taky přestupek.

jethro - Podle dobře viditelné značky "přechod pro chodce" je ta ulice obousměrná. Takže hned 3 přestupky - stání před přechodem, stání v křižovatce a stání v protisměru. Tohle se bude těžko obhajovat.

Mimochodem - to auto za přechodem stojí taky v protisměru a navíc částečně na přechodu.

samosato*
hodnocení

0x

Ano, jedná se o přestupek a osobně bych byl rád, kdyby takovéto parkování bylo postihováno pokud možno důsledně a co nejpřísněji.

doogee*
hodnocení

Chápu, jen přijde nesmyslné, když se tyto pokuty dávají v průmyslovém areálu, kde zaměstnanci nemají dostatečné místo k parkování.

samosato*

Tlačte na zaměstnavatele aby to řešil a zajistil vám místo na parkování. Takhle parkovat je s prominutím prasárna a znepřehledňuje to situaci pro chodce i projíždějící auta.

Pošlete mi odkaz na mapy.cz kde se ono místo nachází?

doogee*
hodnocení

Je to u objektu Evropská 839, Modřice - přechod je o ulici výš (viz obrázek). Zaměstnavatel poskytuje další velké parkoviště za budovou, avšak při počtu zaměstnanců to prostě nestačí. Bohužel, dle zákona není zaměstnavatel povinnen poskytnout místo k parkování.

Parkování za přechodem v protisměru #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]